Výborné medovníčky

Autor receptu: orchidea

Do"mora" medovníčkov, ktoré sú tu na Vareche už uverejnené, chcem aj ja prispieť svojou kvapôčkou. Medovníčky podľa tohto receptu pečiem každé Vianoce už niekoľko rokov, vlastne od vtedy ako som recept niekde vyčítala a vyskúšala. Medovníčky celej rodine chutili, tak sa k nim stále vraciam. Viem, že každá gazdinká chváli tie svoje a najradšej ich aj pečie, ale možno môj recept niekoho osloví.

170
porcií

Postup

  1. Múku zmiešať s cukrom, sódou bikarbónou, škoricou a korením na medovníčky. Priliať tekutý med, roztopený tuk a rozšľahané vajíčka. Vypracovať cesto. Ak je veľmi mäkké, prisypať múku. Cesto odložiť do chladu aspoň dva dni zrieť. (Môže aj dlhšie, ja nechávam aj 10 dní)
  2. Cesto nechať 2-3 hodiny pri izbovej teplote, premiesiť a po častiach rozvaľkať na hrúbku 3-4 mm. Vykrajovať rôzne tvary a klásť na plech vyložený papierom na pečenie. (Ja pred pečením zdobím medovníčky mandľami a hrozienkami). Piecť pri teplote 190 stupňov 9 minút. Po vybratí z rúry potrieť rozšľahaným bielkom.
  3. Veľmi rada pečiem medovníčky ale zdobiť ich neviem, ja hovorím, že nemám na to ruku. Nahovorila som ale dcéru a tak skúsila, takže to čo vidíte na obrázku, je jej výtvor - prvotina. A ja sa už len vytešujem, že budeme mať tohto roku aj my doma vyzdobené medovníčky...
  4. Poleva: 1 bielok, 140 g práškového cukru dvakrát preosiaty a pár kvapiek citrónovej šťavy. Všetko dobre vymiešať do hladka a leskla.