Výborné cesto na palacinky

sjuz - fotkasjuz, 19. augusta 2010

Odkedy ho používam, robenie palaciniek je pre mňa radosť...:) Foto pridám, až keď ich budem robiť .

15-17 ks
porcií
10 minút
príprava

Suroviny

1/2 l
20 dkg
4
1




Postup

  1. 1

    Všetko rozšľaháme a cesto necháme 5 minút odpočívať. Ak chce niekto palacinky so slanou náplňou, vanilkový cukor vynechá.

  2. 2

    Palacinky sa netrhajú, sú jemné a krásne sa obracajú. Samozrejme na teflónovej panvici.

Diskusia k receptu

celka
Ukládám si, protože někdy se mi palačinky podaří a někdy ne.
satin2
cesto na palacinky na 1*,a náplň od výmyslu sveta.......
babav
@sjuz ,zrejme ich mas odskusane a chutne, ale pre mna su 4 vajcia na to mnozstvo mlieka a muky vela.
1x eluska
kuchticka
babav, prave preto sa netrhaju, ze je tam "vela" vajec. Ked das malo, palacinky sa pri obracani snadno trhaju. Do lievancov sa dava menej vajec.
kimlo
Mne raz mamka poradila dávať do palacinkového cesta mastrúhané jablko. Palacinky sú potom mäkkučké a šťavnaté. Vyskúšajte, fakt to nemá chybu.
abrakalk
ahoj, palacinky vobec nepotrebujú toľko vajec, stačí jedno, max. 2. Dôležitá je teplota panvice, = tá prvá, kým sa rozpáli panvica nie je obyčajne taká pekná ako tie ďaľšie. Treba ich robiť na rozpálenej panvici, tenké, pekne vyliať na celú plochu. A neplievať olej. Oleja dávať málinko a potom sa dajú obracať aj vyhadzovaním. Takéto palacinky nie sú odporne tučné, hrubé a určite ich nikto nenechá na tanieri.
sjuz
Ahoj abrakalk - tie palacinky PRÁVE potrebujú toľko vajec:))! A sú krásne už od prvej :)!
babav - to som povedala aj ja, keď som dostala recept, ale presvedčila som sa, že šetriť netreba. Je to na úkor palaciniek. Samozrejme, netvrdím, že toto cesto je najlepšie na svete, je to MOJE odskúšané cesto, a chcela som sa s ním podeliť. Samozrejme, každý si robí, ako uzná za vhodné.
Kimlo - ja tak dávam do lievancov jabĺčka - sú fajn šťavnaté :)
1x pavas
lucylee
určite vyskúšam sjuz, všetkým ďakujem za super tipy na robenie palaciniek
frona
ja dávam tiež len jedno vajce na 1 l mlieka a netrhajú sa mi. Robím ich tenučké, že je cez ne vidieť až do Tatier..... My máme také tenké veľmi radi. Ja osobne posypané práškovým cukrom a pokapané citrónovou šťavou
1x viedra
frezia68
@sjuz :robím ako @abrakalk ,naozaj sa ani prvá nepotrhá,ak je dostatočne horúca panvica a 1 vajce na 1/2 l mlieka stačí-tenučké.Ak pridám jablko,sú hrubšie a skôr sa trhajú,teda aspoň 2 vajíčka.A len máličko oleja,ale každý má svoje skúsenosti a aj chute :-)))
marienka44
Ja davam na 0,5 l mlieka 22-25 dkg muky hladkej a pridam do mixera aj ovsenne vlocky a trochu mletych orechov a staci 1 vajce. Vela cukru znamena, ze palacinky horia. S ovs. vlockami su vyzivne a dobre.
sovka62
Pridám jednu radu ku všetkým receptom na palacinky. Skúste si do hotového, odstáteho cesta na palacinky pridať olej. Ak robím zo 600 ml mlieka, prilejem asi 1 dcl. Panvičku vymastím pierkom len pod prvú palacinku, pod ostatné netreba. Príprava je oveľa rýchlejšia, keďže netreba pod každú palacinku mastiť. Kým nás bolo doma šesť, pekávala som palacinky naraz na troch panviciach.
akzuzka
jééj práve som robila palacinky a pridávam moju úžasnú ingredienciu - štipka škorice do cesta - kto má rád - milujem ju:) a na cesto je to super recept - len záleží aj od veľkosti vajec - ja dávam domáce a tie stačia dve. :)
alexdidi
Ja mám zasa overené palacinky z 1/2 l mlieka, 3 vajec, 1/2 vanilk. cukru, trochu oleja, štipky soli a hl. múky podľa potreby, teda niečo ako @sjuz a @sovka. Súhlasím so @sjuz , že palacinky sú lepšie, ak je vajec viac a skúsim podľa @sovky pridať viac oleja. Ináč panvicu postrekujem sprejom...
1x nemo
evanaaa
Tiež nedávam viac ako 1 - 2 vajcia, a trochu oleja občas dám, ak nezabudnem, panvicu, dostatočne rozohriatu mastím pirkom, slabo, nanajvýš len jednu stranu a suroviny dávam od oka. j e dobré, ak cesto stojí dlhšie, 5 minút je málo. Miesto cukru kvapnem trochu sladidla. Samozrejme, je to základné cesto, tie ostatné prídavky sú už na spestrenie chuti a je ich viac spôsobov.
evanaaa
Robím na palacinkárni, je to lepšie ako na vysokej panvici, má asi 2,3 mm okraj takže sa dobre vyberajú.
haston
predpokladám, že takéto sa už podaria aj mne...:-)
grezu
presne tak ako piše Sovka..ja davam do cesta dve lyžice oleja a netreba potom viac olejovat panvicu..len pod prvu palacinku..su vyborne netrhaju sa..
jerica
Nechcela som sa pripojiť , ale nedá mi , dobré sú aj @sjuz , ale tiež keď sme tak v robote preberali varenie , prišlo aj na palacinky , samozrejme každá mala svoje skúsenosti , len jedna mala radu ako @sovka62 s olejom , odvtedy robím aj ja s olejom , nič to nemení na recepte od @sjuz , len pridám olej.
1x 45678
jana321
ja zas dávam do palaciniek namiesto cukru med a tiež sa nelepia.
cinkla
Olej a med do palacinkoveho cesta ? Super napad. Urcite vyskusam.
A tie 4 vajicka na pol litra mlieka ? Jasne, ze sa cesto nemöze trhat. Vravis Sjuz, ze netreba na vajickach setrit, ale nie vsetko, co je dobre je aj zdrave. Casto mame uz tie nase chute "prechutene ".
lukaz
su vyborne, take jemnucke, ja ked som dala menej vajec a robila ich tenke ako to mame radi na takmer suchej panvici tak sa mi lamali..tieto su ako pavucinka. mnam mnam
sjuz
cinkla - vajíčka nie sú podľa teba zdravé:)? to je ešte zastaralý názor, keď nám za socíku tlačili do hlavy, že "jedno vajce denne" stačí.... prečítajte si článok v Magazíne na vareche o stravovaní. Je tam aj o vajíčkach. Ale kto chce ušetriť, nech dá menej, a bude spokojný. Ja som spokojná s týmto cestom nadovšetko.
darinocka
Do palacinkového cesta dávam k mlieku obyčajnú vodu z vodovodu,asi 1/3 z množstva tekutín.Spočiatku som používala sódu alebo minerálku,ale v pohode funguje aj voda.Podobne ako @sovka62 dávam 1dl oleja a 3-4 vajíčka.Cesto nechám odpočívať asi 20 minút.
astheart
Já tolik vajec nedávám, ale poměr vám přesně neřeknu. Umíchám to prostě do správné konzistence. Jen vejce, mléko, hl. mouka a sůl. Pánev mastím jsen mašlovačkou. Dají se pak přehazovat a hlavně jsou úžasně teňoučké. Když to přeženete s olejem, usmaží se silnější. Dělám jich doslova horu a mají vždycky úspěch.
hannah22
@sovka máš pravdu takéto palacinky robím sú výborné a nebolí po nich v boku,ale skúsila som aj také ako robí @kimlo a tiež nemajú chybu a nepotrebujú toľko plnky a sú také svieže takže ako hovorí @sracz i tak še da i tak še da ... :))
ela77
Pripojím sa i ja. Na 22 dkg hl. múky dávam pol litra mlieka a 2 vajcia. Malú čal. lyžicu práš. cukor a na špic noža sodu bicarbonu. To všetko vyšľahám a po troche odležania robím palacinky. Najradšej máme plnené pudingom, sú potom stále vláčne, alebo zmiešam vanilkový puding s mäkkým tvarohom.
maartina
receptík jednoznačne ukladám ...lebo s tým mojim nie vždy som spokojná a aj preto často nepečiem palacinky ...no najbližšie vyskúšam tento tvoj a možno aj ja budem piecť už iba takto :)
sjuz
maartina - vidíš - koľko ľudí, toľko palaciniek:) treba skúsiť, čo komu vyhovuje:)!
katca22
robila som ich na slano a len s troma vajíčkami - úplne stačili ... boli výborné :D
mirobig
cesto je v pohode a tie 4 vajicka taktiez priznam sa ja som raz dal 5ks :D a boli super , a k tomu tvaroh rozmiesany so škoricovim cukrom a mliekom parada sladka bomba
sysysyka20
mne sa to nepodarilo dala som tam vsetko co je napisane ale bolo to velmi riedke a nedalo sa to otocit nemohli by ste mi pomoct
sjuz
netuším, kde je chyba. Ja ho robievam stále, a vždy je rovnaké:), fakt mi nič nenapadá...neboli vajcia príliš veľké? Neviem....
viera1
Cesto musí postáť aspoň 20-30 min.Cukor nedávam,sladkej náplne je tam dosť a ak mi zvýšia,použijem do vývaru ako celestínske rezance.A vajíčka mi stačia dve.Tak skús takto @sysysyka20 .Ak to cesto ešte máš,dosyp múky a nechaj postáť.
lauraaaa
Mne tiez nevysiel a postup bol rovnaky !Zbytocna robota tu uz ani muka nepomoze :-(
siminimie
ja som dnes skúšala ale z polovičnej dávky, vyšlo mi 8 utešených palaciniek, ani jedna sa nepotrhala :)
jozka2
4 vajicka do tolkomuky je vela aj bez nich su palacinky makke,ano ako vravi KIMLO s postr.jablckom su vinikajuce a poliate medom
jozka2
zaklad cesta na tenke palacinky je robit ho redsie,japridavam menej mleika a trochu mineralky a su super
grinchester
Práve som dokončila palacinky presne podľa receptu a tie vajíčka teda vôbec nelutujem. Palacinky sú eňo ňuňo.
evel
ahojte, chcela by som sa poradit...robim z 1/2l mlieka,220hladkej muky, 2vajcia, trochu mineralky, trochu soli, trochu cukru, 0,5dcl oleja. Cesto je pekne, riedko-vláčne, ale každá palacinka je suchá a tvrdá.. ako ich správne piecť? skúšala som na slabo a pomaly, potom na silno a rychlo, ale nic nepomaha... chcela by som take makke,dierkovane,ako sme mavali v skolskej jedalni.. mozete mi niekto poradit ako na to? mam teflon.panvicu... dakujeeeem
2010
Taka varianta na palacinky, tahane strudlove cesto prehodene na horucu platnu , naplnene bananami a poliate nutelou...bez konkurencie :-)


1x asia
vanilka111
ak je toto ešte aktuálne.. ja tiež dávam len dve vajíčka na pol litra mlieka,pol deci oleja tam šupnem, trochu bikarbonsódy,jeden vanilkový cukor a za hrsť ovsených vločiek.. nemixovaných, oni sa tam úplne stratia a múku podľa potreby,ešte som to nevážila,proste aby bolo ani husté ani riedke :)
welwet
... az na ten cukor je to vsetko O.K. Palacinky sa pecu na horucej panvici a cukor=karamel=lepidlo. Nikdy do palacinkoveho cesta nepridavam cukor, ten pocet vajicok sedi a ja do cesta pridavam 4-5 pl oleja a peciem na suchej teflonovej panvici ... a dobre su od prvej po poslednu ...
katarina34
nerada robím palacinky, ale tento recept je výborný, všetky palacinky sa mi podarili
skaza
Lepsie palacinky som ani nejedla...palacinky su jemne...proste nebicko v papulke...akurat robim cesto z dvojnasobnej davky a davam 6 vajec...
vlarora
Cez víkend som robila palacinky podľa tohto receptu. Keď som mala cesto takmer zamiešané, zistila som s hrôzou /bože, veď toľko vajce vyjde nazmar:-)/, že mi chýba mlieko. Tak som do cesta pridala minerálku. Palacinky boli úžasné, /ako nikdy predtým/. Ďakujem za skvelý recept, pretože som ich vo svojom živote robila už tisíckrát, tieto boli ozaj fantastické. Vynikajúci recept!
ew27
najlepšie palacinky na svete : POTREBNÉ PRÍSADY

3 dcl mlieka, 2 dcl vody, 1 dcl oleja, 2 vajcia, 20 dkg hladkej múky, štipka soli

POSTUP PRÍPRAVY

Čo môže byť na palacinkách geniálne???? To, že sa nelepia a sú jemnučké a nadýchané ako obláčik. Všetky prísady spolu zmiešame (ak ich chcete mať "hutnejšie" - pridajte viac múky). Palacinky pečieme na poriadne rozohriatej panvici a len pri prvej potrieme panvicu olejom. Na ostatné to už nie je potrebné. Hotové palacinky môžeme "použiť" na sladký spôsob, ale aj na slaný - naplníme šunkou, syrom, kečupom, čímkoľvek. Chutia výborne. Vyskúšajte!
666666
začalo sa to nevinne... potom ako som zistil že moji rodičia odchádzaju som jednoducho napísal "kamaratke" aby prišla robit palacinky ... stále sme to chceli ....a tak suhlasila začali sme týmto receptom ale polovičnou porciou hned na začiatku sme sa namazali múkov ako indiani.... dve vrstvy oblečania dole .... prvá palacinka ako vždy nevinde to nič.... dalšiu som otočil vo vzduchu ako velký pán :D dalšia vrstva oblečenia dole dalšiu robila ona ... nešika.... skončila na zemi .. dalšia vrstva oblečenia dole ... bitka varechami :D au :D dalšiu sme chceli otočit spolu... nevyšlo... skončila na zemi :D kedže sme sa chceli aj najest tak sme si spravili ešte jednu poriadnu otvorili jahody a nakoniec ma aj nakrmila... jedným príborom :D chcel som tým povedat že tento recept mi vyčaroval dobrý den na ktorý budem spomínat :P
666666
varenie bolo super ale to ča sa dialo potom..... :D :D
miki77
@Sjuz ,mesiac nazad som ich robil podla tvojho receptu a aj pridal olej do cesta podla odporucania inych. Aj sa mi dobre vyhadzovali :-) . Recept je uz v KK. 5*
melindazigova
Vážení......skúste recept pred tým ako ho začnete haniť. Tie vajcia fakt majú niečo do seba. Síce sa mi trochu lepili, nakoľko ja som ich robila na teflónke bez oleja, ale chuťovo sú výborné ;)
reteza
AHOJKY, KED UZ SME PRI TYCH PALACINKACH... STARATILA SOM RECEPT NA PALACINKOVE BATOZKY S DUSENYMI JABLCKAMI. BOL VELMI DAVNO V NEJAKOM CASOPISE - NEMATE HO NIEKTO VYSTRIHNUTY... VDAKA
1x babura
marauder
Skusil som sa trafit do receptu. Nenasiel som sice vanilkovy cukor, ale zato keramicku panvicu! Zjavne sa podarilo, lebo som nestihal piect a plnit tvaroh-dzem. To cesto bolo fakt chutne!
susanne86
super receptik, moj frajer bol z palaciniek hotovy :) ani jedna sa mi neroztrhla a cesto tenke, makkucke :)
pacik
@sjuz skvelé palacinky, pridala som aj olej podľa @sovka62. Na keramickej panvici sa piekli jedna radosť. A ta vôňa z domáceho vanilkového cukru. Človek sa učí celý život :-)
schmetteline
4 vajíčka na 1/2 L mlieka?? Veď to musia byť "ozembuchy" a nie palacinky. Aby boli palacinky tenké-zapamätajte si milí kuchári-1 vajíčko a dosť! Nič sa nedeje, ak ho do cesta neprimiešate. Čím viac vajíčok, tým bude cesto nadýchanejšie a hrubšie, ale to už s pravými palacinkami nemá čo robiť-tu sa už môžeme baviť skôr o ceste na lievance :D
katka78
@Schmetteline dovolím si s tebou ohľadom vajíčok nesúhlasiť. Hoci toto cesto od @sjuz odskúšané nemám, do môjho receptu idú na 1l mlieka a 500g polohrubej múky 4 vajíčka (resp. 3, podľa veľkosti) a palacinky mám tenké ako papier - teda ak také chcem, lebo niekedy potrebujem hrubšie. U nás v rodine ich pečiem takmer výhradne ja, už vyše 20 rokov a myslím, že hrúbka palaciniek nezáleží od POČTU vajec, ale skôr od toho ako sa do cesta zapracujú (ako sa cesto pripravuje) a ako šikovne ho vieš rozliať na panvici. Vajíčka ovplyvnia skôr konzistenciu než hrúbku. Toľko moja skúsenosť :-)
tricia
Ja trochu z inej strany - kolko sa tych palaciniek u vas zje ? U nas 2 dospeli po 3 a deti po polke :) to je iba 7 ! Ani sa mi velmi neoplati robit, ze ?
veroni186
Palacinky su uzasne!!! Dakujem za skvely recept. Vajicok mi luto nie je, aspon su palacinky vyzivnejsie.
majho
Dobrý deň všetkým, dnes som skúsil Váš recept, musím pochváliť. Hneď od prvej palacinky, boli všetky veľmi dobré. Po každej tretej som panvicu postriekal olejom (mám ho v rozprašovači), ani jedna sa nepokazila. Cesto som zarobil asi hodinu pred a nechal postáť pod handrou, mlieko som použil izbovej teploty. Z množstva mi vyšlo 14 kusov tenučkých palaciniek. Prikladám foto, ukladám recept a veľmi chválim :)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia