Výborné celozrné lupáčky s náplňou a bez náplne

tina133 - bez fotkytina133, 22. júna 2015
12
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

150 g
250 g
60 g
50 g
30 g
300 ml
Plnka:
 (alebo ľubovoľná)




Postup

  1. 1

    V miske zmiešajte múky a z kvasnic, trošku cukru a mlieka pripravte kvások. Ten za pár minut zmiešajte s múkou a pridajte všetky ostatné ingrediencie, cesto poriadne vymieste a dajte kysnút 20 min na teplé miesto. Potom cesto rozvalkajte asi tam na 0,5 cm, vykrojte poharom s vačším priemerom kruh ktorý potom vyvalkajte do ovalu a ten prípadne naplnite do stredu plnkou, asi jednu až dve kavové lyžičky ( ja som mala makovú), výborné sú aj samotné bez naplnenia (stačí po upečení natriet masielkom, medom, džemom):))

  2. 2

    Lupáčiky dajte na plech s pečiacim papierom, pomažte vajíčkom alebo olejom a posypte makom, ja som dala slnečnicové semienka a nechajte ešte na plechu kysnut približne 40 minut, svoj objem tak dvakrat zvačšia. A potom už len jen dajte piect do truby rozpálenej na 250 stupňov, a po minutě teplotu stiahnite na 200 stupňov a pečte 15 - 20 minut. Záleží však na rúre.

  3. 3

    Použila som makovú plnku do závinov, ktorá je už ochutená cukrom a pridala som par lyžic horucej vody aby sa mi zmes spojila

  4. 4

    Dobrú chuť!výborné na raňajky so zárukou, že tam naozaj máte zdravú špaldovú múku. stačí i zamraziť a stále si pár potom na raňajky vytiahnuť. Takto to robím ja.

Diskusia k receptu

babidka
Lupacky mam velmi rada , nerobievam ich vsak plnene.Robievam ich v sobotu aby boli na nedelne ranajky :-) Ked rozvalkam cesto tak ho iba potriem roztopenym maslom alebo lyzickou hustej kyslej smotany a tak to zviniem. Skusim ich teda naplnit makovou plnkou ,uvidim ci sa tym vsak nezmenia lupacky na "obycajne"makove rozky :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia