Zemiaková polievka
Zemiaková polievka

Výborná zemiakovo-syrová polievka

svetlusb - fotkasvetlusb, 13. marca 2018
Výborná zemiakovo-syrová polievka
Foto: svetlusb

Keď neviete čo na rýchlo uvariť, tak táto polievočka je tá pravá. Je bleskovo hotová a vynikajúca.

20 minút
príprava

Suroviny

1 ks
4 ks
4 trojuholníky
1 črievko




Postup

  1. 1

    Na oleji si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu (ja som mala červenú), pridáme nakrájané zemiaky, posolím ich a chvíľu opražíme s cibuľou. Pridáme trochu múky a zmiešame. Zalejeme vlažnou vodou.

  2. 2

    Keď polievka vrie pridáme trochu vegety, karičku a syr v črievku. Miešame kým sa neroztopí, chvíľu povaríme a odstavíme.

Diskusia k receptu

2010
@Afataga (13.3.2018 13:15)
Vsak syr v crievku ma EU ochrannu znamku tak to musi byt, len mi tam este chyba kukurica .
radost
Moja 90 ročná mama požaduje na raňajky chlebík natretý taveným syrom..a veru-dávala to aj svojim deťom..
Týždeník TÉMA č.10 z 9.marca 2018 má článok =Jedy v potravinách=
čaj..káva..ryby...citrusy..v živočíšnych potravinách stále stopy DDT...

každá potravina má svoje chyby..

preto je dobrá pestrosť stravovania..
i tavený syr sčasu načas nezabíja..

trochu radosti,prosím..:-)
mata3636
@Radost (13.3.2018 19:55)

Raz za cas taveny syr, raz za cas cola, raz za cas zakusok s pol kila cukru... a ked to spocitas, tak "raz za cas" je kazdy den. A to uz zabija
používateľ nemá avatar
123
123
@Mata3636 (13.3.2018 21:49)

no, raz za čas, nie je naozaj každý deň, a ako písala Radost "každá potravina má svoje chyby.."
mata3636
@123 (13.3.2018 23:03)

myslela som to tak, že napr. raz za týždeň colu, raz za týždeň celú čokoládu, raz za týždeň zákusok a tak podobne, ved je to len "raz za čas". a pritom každý deň niečo plné cukru, éčok a podobných sr...k
používateľ nemá avatar
plk
plk
Ako tu uz ktosi pisal - komu sa nepaci, nech preskoci. Keby ste vedeli, co vsetko sa za mojich cias "varilo" a jedlo na "intrakoch", ked v nedelu vecer zautocil hlad :-). Za "crevo" karicky, nedajboze zemiaky, by sme aj vrazdili.
astor
@Plk (14.3.2018 13:13)

Ci pána, a to si musel študovať asi niekedy za Márie Terézie... aj keď vtedy asi črievkova karička ešte asi neexistavala.
mirop
@Plk (14.3.2018 13:13)

Ano kedysi sa varilo... a intrakova strava je ina kapitola... ale s ponukou a moznostami, ake mame dnes uz toto nikto varit nemusi... kedysi ludstvo jedlo poloopecene maso okolo ohna...
používateľ nemá avatar
plk
plk
Astor, Mirop. ALe ved ano, mate pravdu. Moznosti su dnes ine. Tiez si aj dnes obcas "navarim" sackovu ryzu, dam tam kecup a postruhany syr. To, ze to nevesiam na internet, je ina vec. Ale ked sem uz niekto da recept, ktory sa mi nepaci, tak ho preskocim a nezhadzujem.
katarina2511
Dnes som skusila tuto polievku a veru deti si ju chvalili a tiez aj moj otec. Kedze chvalabou nezijem na Slovensku, syry som pouzila domace svajciarske a "vegetu" si robim vlastnu, susim zeleninu a bylinky a tak som pouzila, co mam. Do mojej vegety davam iba 5-farebne cerstvo mlete korenie. Polievka bola vyborna.
1x radost
astor
Tá piatá farba korenia by ma veľmi zaujímala.. poznám biele, čierne, červené a aj zelené. Ale my sme bohužiaľ len slováci.
katarina2511
@Astor (15.3.2018 23:20)

Bohuzial ste len slovaci ako pises, ale zato viete vyrypovat a posmeskovat. Co je pricina ze si reagoval tymto sposobom na moj komentar? Nepisala som ho pre Teba. Korenie alebo korenina je prírodná pochutina používaná na zvýraznenie alebo vytvorenie chuti jedla. Korenia sú ponímané ako časti špeciálnych rastlín. Korenie v užšom zmysle je len čierne korenie. Do mlynceka si mozes dat vsetko, co sa da pomliet.
Inac Astor je Tvoj Nick name, alebo je to meno psa s ktorym spavas, sudim to podla Tvojho obrazku. Prosim Ta, aby si ma prestal obtazovat hlupostami.


dormella
Mam zrovinka doma tento mix peti pepru: cerny, zeleny, bily, cerveny a jamajsky. .
astor
@Katarina2511 (16.3.2018 23:39)

Prosim Ťa, aby si ma prestala obťažovať hlúposťami.
Ǎno, s tým psom spávam, vadí Ti to?
astor
@Dormella (17.3.2018 11:44)

Zrovinka jsem netušil, že existuje aj jamajská farba... no čo už, my slováci sme asi fakt trošku mimo.
bubaya
@Astor (17.3.2018 14:42)

A predstav si, že to Jamajské korenie je naše NOVÉ korenie. To je sranda, čo?
astor
@Bubaya (17.3.2018 17:42)

Noi vidíš, aký som ja hlúpy Slovák, to som fakt nevedel, že NOVĚ je farba.
dormella
@Astor (17.3.2018 18:34)

Abych pravdu rekla, barvou se od ostatnich odlisuje, protoze je hnedy a ve smesi snadno rozeznatelny. Teto smesi se rika smes Jamajska, neboli smes peti pepru.

bubaya
@Astor (17.3.2018 18:34)

........mix peti pepru: cerny, zeleny, bily, cerveny a jamajsky. .Po slovensky to znamená, že je to zmes piatich korení: čierne, zelené, biele, červené a jamajské. JAMAJSKÉ korenie, nie jamajská farba. Kapišto? Skúsim ešte nejaký iný jazyk?
astor
@Bubaya (17.3.2018 21:31)

Korenie piatich farieb je zmes štyroch farieb... kapištujem a iný jazyk netreba.
ivan14
Jak tak pozoruji, všichni žijete v domění, že všechny potraviny jsou jedovaté. A tak jsem dostal chuť na buřta plného chemie, s křenem, a hořčicí plnou chemie, a přikusuji chleba plný chemických látek zlepšujících mouku. Lidi, vy asi nemáte moc šťastný život. Uvědomte si, že vás víc než chemie ohrožuje stress z toho, abyste náhodou nesnědli nějakou chemii. Je mi vás docela líto.
A jdu si ohřát toho buřta. :-)
martamm
Preboha ludia, co tu riesite? Svetlusb pridala normalny recept na polievku. Komu sa paci, vyuzije ho, komu nie, nech nerype. Troska tolerancie by neuskodilo. Zelam Vam vsetko dobre do noveho roka, viac pohody, slusnosti a schopnosti nezhadzovat clenov varechy.
1x daanoo