Výborná mäkučká jednoduchá bábovka
Autor receptu: cervotocka
Som začínajúca gazdinka a už veľakrát som piekla bábovku, ale tento recept, ktorý mám od svokry je zaručene najlepší zo všetkých. Je veľmi jednoduchý a rýchly. Bábovka je po upečení, ale aj po ďalšie dni mäkučká a chutná.
12 porcií |
20 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Rozbijeme 5 vajec tak, aby sme oddelili žĺtka od bielok. Do bielok pridáme štipku soli a vyšľaháme sneh. V osobitnej miske potom vyšľaháme žĺtka s cukrom, vanilkovým aj práškovým, pridáme trošku rumu a mlieka. Všetko šľahám robotom. Je veľmi dôležité vyšľahať osobitne sneh, naozaj má bábovka inú chuť, lepšiu.
- Keď sú žĺtka s cukrom dobre vymiešané pridáme múku, do ktorej zamiešame kypriaci prášok a postupne olej, dobre premiešame. Nakoniec pridáme z bielkov vyšľahaný sneh a už len jemne premiešame metličkou (nie robotom) aby nám cesto zvláčnelo. Kto by chcel dvojfarebnú, bábovku do polovice cesta pridáme cez sitko preosiate kakao (2 čajové lyžičky)
- Bábovkovú formu vymastíme dobre maslom a vysypeme strúhankou. Pečieme pri 180 stupňoch, cca 45 minút. Aby sme zistili či je bábovka upečená aj vo vnútri, pichneme do nej špáratko a ked zostane suché, môžme ju vybrať. Nakoniec ju po vrchu posypeme práškovým cukrom alebo vanilkovým.