Vtáčie mlieko fotorecept

andy54 - fotkaandy54, 5. augusta 2010
Vtáčie mlieko (fotorecept)
Foto: andy54

Jeden z receptov, ako využiť prebytočné bielka z varenia, či pečenia. Recept mám od mojej maminky.

4
porcie
8 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

8 ks
8 lyžičiek
1 l
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    1 dl mlieka si odložíme. Zvyšné mlieko s vanilkovým cukrom si zohrejeme.

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vyšľaháme bielka s cukrom do tuha.

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyšľahané bielka vykrajujeme lyžicou do horúceho mlieka. Dávame pozor, aby sa bielka nedotýkali krajov, lebo sa tam pripália. Necháme v takomto kúpeli 1 min a potom otočíme.

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Necháme odtiecť na naparováku alebo sitku.

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ukladáme na seba do misky.

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zlatý klas vymiešame v odloženom mlieku a spravíme redší puding.

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vylejeme do misky.

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ozdobíme bielkami. Podávame vlažné alebo studené. Dobrú chuť.

    Vtáčie mlieko (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

lucylee
receptík super, len taká malá poznámočka, čo sa gramatiky týka, ja viem, že to nie je o pravopise, ale o varení, ale ber to ako priateľskú radu...oprav si tam od mami na od mamy
45katka1
:-) Prave sa moji blizky ozyvaju uz nejaky cas,ze som uz davno neurobila vtacie mlieko:-) presne buduci tyzden sa na to chystam.Ja ho robim podobne,len nekomplikujem si to extra varenim snehu.V hrnci na mlieko - my ho volame piskaci hrniec,lebo ked sa vari,tak piska:-), alebo ked chcem viac navarit,tak ja varim vo velkom voku na maso:-). Takze vyslaham si bielka s cukrom do tuha a zo zltkov, zlateho klasu cukru a vanilky uvarim redsi puding.Do ktoreho vkladam lyzicou halusky z bielkov a premiesavam. je to uplne take iste ako ked sneh varite extra a nam to este viac chuti,lebo su halusky pekne obalene pudingom.Jedine na co musite dat pozor-varit v hrnci kde sa nepripaluje mlieko,aby vam puding kym nahadzete halusky nezhorel:-).Ale je to naozaj mnamka:-)
babi
Pred nedávnom so robila, a ešte som myslela že by to nebolo zlé nafotiť poslať, ale deti mali prísť každú chvíľu tak som sa tak ponáhlala ,že som nemala čas fotiť. Predbehla si ma, ale je to veľká mňamka, strašne to ľúbime
andy54
nie som si istá, či je tam y. Pozerala som to v "Elektronický lexikón slovenského jazyka" a tam je mami. No milé od Teba. Niekedy sa stane, že malý škriatok zablúdi.
andy54
@babi veď to skúste nafotiť aj Vy. Možno robíte inak postup. Ja som doteraz poznala len tento. A vďaka @45katka1 viem už aj iný.
tinca
@andy vrátila si ma do detstva, maminka mi to často robila, ale tak ako ty lebo, keď to ide priamo do pudingu, hrozí pripálenie. Ten puding musí byť veľmi riedky.
tatranka
Tak vtáčie mliečko a pre mňa dobre schladené,vždy uvítam.Veru že by som si dala.
sovka62
Naposledy som ho robila v pondelok (vnučka ma poprosila). Ale nepotrebujem zvyšné bielka, ja miniem oboje, bielka i žĺtka, žĺtka rozmiešam so Zlatým klasom. (A hoci sa k pravopisu na Vareche nikdy nevyjadrujem, teraz mi nedá: správne je "od mamy" - stačí si pripomenúť vzory pre skloňovanie podstatných mien ženského rodu.)
andy54
stále mi to vŕta hlavou aké y/i tam má byť. No keď Elektronický lexikón slovenského jazyka píše, že tam má byť i, tak si mysím, že to je správne. Neviem....asi urobím kompromis a dám tam "od maminky". A ak si zakryjete posledné 3 písmenká vznikne Vám to , čo som písala ja už predtým....
alexdidi
Ja robievam tak, ako @sovka , tie žĺtka dodajú krému veľmi lahodnú chuť.../čo sa týka toho ypsilónu pri slove mama, tak to je ako žena, ver @sovke /
evanaaa
A ja ešte pridám ktej mame - ak by to bolo oslovenie, zdrobnelina, vtedy je - i - , napr.: Moja milá mami ... .Ináč, tých hrubiek je tu veľa, už s ao tom písalo, mne to nevadí, ja sa kochám jedlami a koláčmi, asi preto.A to vtáčie mlieko - sen mojej mladosti, tiež mama robievala, ale žľtky vymiešala s maizenou a vliala do mlieka, možno ešte nebol Zlatý klas, neviem.
miriam2
Začala to lucylee a nemala pravdu. Veď predsa andy54 nepoužila slovo od "mami", ale od "maminky" a mala to správne.
Baby, zaprime sa a poďme variť a piecť.
Ozaj mám teraz veľa jabĺk, neporadíte mi nejaký veľmi jednoduchý recept na koláčik alebo inú dobrotu?
chocolate1
@miriam2 vidno, že si nečítala všetky komentáre. @andy to opravila na "od maminky" predtým tam bolo "od mami"
Čo sa týka receptu raz som mala vtáčie mlieko, ale to bolo prvý a posledný krát. BLEEE! ja to mlieko nenávidím! :s
m0nika
Ja som mojim chlapom robila takéto vtáčie mlieko tento víkend a aj pred dvoma týždňami. Rozdiel je iba v tom, že žĺtka vymiešam s mliekom a zlatým klasom. A vtedy som prišla na jednu vec - môj syn má rád tie bielkové obláčiky, takže som to nerobila z obvyklých dvoch, ale štyroch vajec. Obláčikov bolo akurát, ale puding veľmi zhustol, hoci som dala iba 1 zlatý klas na takmer 2 litre mlieka....
3sandra3
myslíš si, že by sa toto vtáčie mlieko mohlo podávať na dukátové buchtičky?
andy54
hoci ma to ešte nenapadlo, no vedela by som si to predstaviť....
mariaklara
@andy , určite by to bolo dobré, moja kamoška robila v kuchyni a keď robila dukátové buchtičky, tak do vanilkového krému vmiešala vyšľahané bielka, ten krém bol taký nadýchaný.
cica2
ako dieťa som toto vtáčie mlieko zbožňovala a strašne dááávno som ho už nejedla, ďakujem za pripomenutie, čoskoro si ho spravím:))
cica2
@miriam2 , spomínaš že máš veľa jabĺk, tak ak chceš v mojich receptoch sú dva naše obľúbené ...Jablková bomba a Babkin jablkový koláč




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia