Vtáčí zob

mirkajan - fotkamirkajan, 17. júla 2016
Vtáčí zob
Foto: mirkajan

Toto je recept na chlieb pre tých, ktorí sú stúpencami zdravšieho stravovania. Názov "vtáčí zob" používa kamarátka, od ktorej mám tento recept a vzhľadom Zobraziť celý popisToto je recept na chlieb pre tých, ktorí sú stúpencami zdravšieho stravovania. Názov "vtáčí zob" používa kamarátka, od ktorej mám tento recept a vzhľadom naozaj trochu pripomína krmivo pre andulky. Tým sa ale nedajte odradiť, mne osobne veľmi chutí, dokonca aj samotný a mohla by to byť aj zdravá alternatíva k vínu či pivu.

4-5
porcie
10 minút
príprava
45 minút
na 180/200 °C

Suroviny

3 PL
3 PL
3 PL
10 PL
1 ČL
1 ČL
1 strúčik
1 PL
200-250 ml




Postup

  1. 1

    Do misy nasypeme slnečnicové, sezamové a tekvicové semienka. Ľanové semienka rozmixujeme (ja na to používam kávový mlynček, vo Švédsku dostať už pomleté semienka) a prisypeme do misy k ostatným semenám. Pridáme soľ, drvenú rascu, olivový olej, pretlačený strúčik cesnaku a vodu.

  2. 2

    Dobre premiešame. Vznikne pomerne hustá zmes, ktorú necháme cca 10 min. stáť (ľanové semienka zatiaľ nasajú vodu a celú zmes spoja).

  3. 3

    Po 10 minútach zmes vyklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie a rozotrieme ju lyžicou rovnomerne po papieri v tenkej vrstve.

  4. 4

    Plech vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a necháme piecť 10 minút. Po 10 minútach plech vyberieme a nožom rozkrájame na žiadaný tvar. Znovu vložíme do rúry, znížime teplotu na 180 °C a pečieme 25 minút. Potom dvierka rúry potvoríme a pri otvorených dvierkach pečieme ešte 10 minút a potom vyberieme z rúry.

  5. 5

    Necháme vychladnúť, po vychladnutí nalámeme na tvary, ktoré sme si predtým narezali nožom. Skladujeme neprikryté v košíku alebo na tanieri, proces sušenia pokračuje aj tu. Podávame s rôznymi nátierkami miesto chleba.

Diskusia k receptu

popoluska340
Receptik sami velmi paci,uzsom niekedy nieco podobne robila.Ale toto je z viacej surovin.Ukladam do kucharky na vyskusanie.Ked vyskusam,tak sem hodim aj foto.
katka78
Podobne robím ľanovo-sezamove krekry, tie sú však len z dvoch surovín, sem ich ide podstatne viac. Nabudúce vyskúšam tvoje pre zmenu.
beatacsontosova
ja som ich brala na dovolenku na chrumkanie namiesto chleba, je to perfektné, aj keď sa mi to dosť lámalo, no na chuti neubralo, určite som nerobila naposledy.