Pudingový zákusok
Vrstvené rezy (fotorecept)
Autor receptu: stanci11
Cez víkend som sa vybrala na návštevu Kysúc a rodičov - samozrejme niečo dobré
trebalo vymyslieť. Zákusok je to čiastočne pečený,
čiastočne vrstvený s tým, že vrstvy tuhnú v chlade ;) Také kombo. Našla som ho na
instagrame od @mystoryofcooking a urobila som len
malé zmeny. Čo ma prekvapilo - brat, ktorý nemá rád orechové koláče a plnky ho
chválil,
a to je už čo povedať ;)
80 minút príprava |
10 minút na 180 °C |
Postup
- Upečenie korpusu je v podstate "brnkačka". Oddelila som žĺtky a bielky. Žĺtky som vyšľahala s vodou a kokosovým cukrom. Bielky som ušľahala so štipkou soli do tuha. A nakoniec vedľa v miske som si nachystala sypké suroviny.
- Najskôr som zmiešala žĺtkovú zmes a sypké suroviny.
- Posledné som jemne vmiešala bielky.
- Preliala som pomerné riedke cesto do formy na pečenie - jemne vytretá maslom a vysypaná kokosom (cca 35x21 cm). Piekla som asi 10 minút na 180 stupňoch. Vybrala som po špajdľovom teste a keď sa cesto odliepalo od krajov formy. Nechala som vychladnúť.
- Vanilkový krém: Klasicky som si zo Zlatého klasu uvarila puding, osladila lyžicou medu (nemusí byť) a nechala schladnúť.
- Potom som do pudingu zašľahala tvaroh a zmes roztrela na korpus - šup do chladu.
- Čokoládový krém: Vyšľahala som puding Ollé za studena s mliekom, a následne som primiešala 4 PL chrumkavého arašidového masla (ale toto môže byť podľa ľubovôle - jemné/chrumkavé a typ orechov akýkoľvek ;) ).
- Zmes som roztrela na vanilkovú vrstvu a zase šupla do chladničky.
- Smotanová vrstva: Šľahačku som vyšľahala s tvarohom a rovno natrela na čoko krém. Nijako som neochucovala - bolo to s tým tvarohom príjemne svieže.
- Povrch som posypala kakaom a celý koláčik som nechala stuhnúť do druhého dňa.
- Cesto je chuťovo skvelé a páči sa mi aj jeho nutričné zloženie. Plnky sú pomerne ľahké, a aj keď je pravdou, že si viem predstaviť lepšie stuhnutie, nevadilo to ani takto. Nakrájať sa zákusok dal krásne, len nejaký dlhší prenos v krabičke by zrovna možný nebol. Chuť milý varecháči? Luxus! K tomu veru nemám viac čo dodať ;)