Voňavý rebarborový koláč

ivah - fotkaivah, 25. mája 2014
Voňavý rebarborový koláč
Foto: ivah

Rebarbora sa vraj má jesť iba do sv. Jána, lebo potom obsahuje veľa kyseliny šťavelovej, ktorá môže spôsobovať problémy. Preto som využila čas a Zobraziť celý popisRebarbora sa vraj má jesť iba do sv. Jána, lebo potom obsahuje veľa kyseliny šťavelovej, ktorá môže spôsobovať problémy. Preto som využila čas a napiekla tento koláč. Pridala som doň čerstvo potlčené koreniny, vďaka ktorým nie len výborne chutí, ale aj krásne vonia.

25 minút
príprava
30 minút
na 150 °C

Suroviny

Plnka:
500 g
2 pl
5 pl
1. cesto:
350 g
100 g
1,5 čl (bez fosfátov)
80 g
1 čl
2 ks
300 ml
120 g
2. cesto:
120 g
60 g
100 g
2 cm
1 ks menší
2 ks
1 kl
1 čl (bez fosfátov)
3 ks
5 pl
5 pl
štipka
1 ks
Posýpka:
1 šálka
1 pl




Postup

  1. 1

    Rebarboru očistíme, pokrájame na malé kúsky, zasypeme škoricou, cukrom a necháme postáť...

    Voňavý rebarborový koláč - obrázok 1
  2. 2

    ... kým nepustí šťavu.

    Voňavý rebarborový koláč - obrázok 2
  3. 3

    Z uvedených surovín vypracujeme 1. cesto, ktoré rozvaľkáme na vymastený a múkou vysypaný plech (asi 40x25 cm).

    Voňavý rebarborový koláč - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme 2. cesto: So štipkou soli vyšľaháme sneh z bielkov, žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, vodu a postrúhané jablko, ďalej šľaháme. Škoricu, badián a klinčeky v mažiari na jemno roztlčieme. Všetky suché suroviny zmiešame a zašľaháme k tekutej zmesi, nakoniec primiešame sneh z bielkov. Na 1. cesto rozložíme rebarboru (aj so šťavou), na vrch rozotrieme 2. cesto. (Ospravedlňujem sa, zabudla som odfotiť. ;-) ) Posypeme na hrubo posekanými orechmi zmiešanými s cukrom. Pečieme v teplovzdušnej rúre vyhriatej na 150°C 30 minút.

    Voňavý rebarborový koláč - obrázok 4

Diskusia k receptu

eviana
Ďalší krásny rebarborový... vianocami voňajúci koláčik... ukladám, niekedy vyskúšam :)
dzejsik
rebarbora a plno dobre voňajúcich korením - to bude explózia chutí ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia