Jablkový koláč
Voňavý ovseno-jablkový koláč
Autor receptu: siuuu
Jablkové koláče patria podľa mňa medzi NAJ koláče. Zrejme preto, že milujem vôňu
škorice, badiánu, hrebíčku - a práve tieto voňavé
koreniny sa hojne používajú najmä pri príprave jablkových koláčov. Okrem toho občas
rada vymením klasické suroviny za tie zdravšie a
práve preto ma zaujal aj tento recept, ktorý som pred pár rokmi našla už ani neviem
kde - ale myslím že pochádza z kuchyne gastro experta
a foodstylistu Rudolfa Hégera.
8 porcií |
10 minút príprava |
30-40 minút na 190 °C |
Postup
- Vyšľaháme žĺtky s brezovým cukrom a práškom do pečiva do peny, vmiešame ovsené vločky. Očistíme a nastrúhame jablká (ja som polovicu ošúpala a polovicu som postrúhala aj so šupou), pridáme citrónovú šťavu, kokosovú múku, a obe hmoty zmiešame. Pridáme škoricu, vanilku a nakoniec jemne vmiešame sneh.
- Rovnomerne rozvrstvíme do tortovej formy alebo pekáča, ktoré vystelieme papierom na pečenie (ja som použila tortovú formu s priemerom 22 cm). Vrch torty posypeme vlašskými orechmi, mandľovými lupienkami a môžeme pridať aj sušené ovocie (dala som sušené brusnice).
- Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C cca 30-40 minút (vyskúšame špajdľou - každá rúra pečie inak, ja som piekla 40 minút). Po vychladnutí, ozdobíme čerstvými malinami a posypeme práškovým alebo brezovým cukrom.