Jablkový koláč

Voňavý ovseno-jablkový koláč

Autor receptu: siuuu

Jablkové koláče patria podľa mňa medzi NAJ koláče. Zrejme preto, že milujem vôňu škorice, badiánu, hrebíčku - a práve tieto voňavé koreniny sa hojne používajú najmä pri príprave jablkových koláčov. Okrem toho občas rada vymením klasické suroviny za tie zdravšie a práve preto ma zaujal aj tento recept, ktorý som pred pár rokmi našla už ani neviem kde - ale myslím že pochádza z kuchyne gastro experta a foodstylistu Rudolfa Hégera.

8
porcií
10 minút
príprava
30-40 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Vyšľaháme žĺtky s brezovým cukrom a práškom do pečiva do peny, vmiešame ovsené vločky. Očistíme a nastrúhame jablká (ja som polovicu ošúpala a polovicu som postrúhala aj so šupou), pridáme citrónovú šťavu, kokosovú múku, a obe hmoty zmiešame. Pridáme škoricu, vanilku a nakoniec jemne vmiešame sneh.
  2. Rovnomerne rozvrstvíme do tortovej formy alebo pekáča, ktoré vystelieme papierom na pečenie (ja som použila tortovú formu s priemerom 22 cm). Vrch torty posypeme vlašskými orechmi, mandľovými lupienkami a môžeme pridať aj sušené ovocie (dala som sušené brusnice).
  3. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C cca 30-40 minút (vyskúšame špajdľou - každá rúra pečie inak, ja som piekla 40 minút). Po vychladnutí, ozdobíme čerstvými malinami a posypeme práškovým alebo brezovým cukrom.