Voňavé jesenné crumble fotorecept

luckaprima - fotkaluckaprima, 18. septembra 2016

Inšpirácia od maminky. Zahreje a poteší, šialene dobrá domáca sladkosť, chuť a vôňa pečených mandlí v spojení so sviežim horúcim ovocím a škoricou Zobraziť celý popisInšpirácia od maminky. Zahreje a poteší, šialene dobrá domáca sladkosť, chuť a vôňa pečených mandlí v spojení so sviežim horúcim ovocím a škoricou je neskutočný zážitok... Ako stvorené na dlhé chladné večery čo začínajú.

6
porcií
10 minút
príprava
40 minút
na 190 °C

Suroviny

4 ks
3 ks
1 ks
2 PL
 podľa chuti
 podľa chuti
 podľa chuti
Na posýpku:
50 g
25 g
100 g
3 PL blanšírované




Postup

  1. 1

    Ovocie si očistíme, nakrájame na menšie kúsky, trošku cukru s pravou vanilkou, trstinového cukru a škorice. Zamiešame a rozložíme do maslom vymastenej zapekacej misy.

    Voňavé jesenné crumble (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Špaldovú múku, cukor a mäkké maslo spojíme aby vznikla taká posýpka. Bohato ňou posypeme povrch ovocia a pridáme na paličky posekané blanšírované mandľe.

    Voňavé jesenné crumble (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme 40 minút pri 190 °C, v polovici pečenia som pridala ešte hrozienka namočené vo vode, upiekli sa pekne do chrumkava. Výsledkom je šťavnatá, farebná a chutná sladkosť, ktorú si môžete dať bez výčitiek, ďakujem maminka. ☺

Diskusia k receptu

boxik
Trstinový či repný cukor?
Cukor možno vyrobiť z cukrovej repy alebo cukrovej trstiny. Biely cukor je rafinovaný - čiže chemicky čistý. Na trhu nájdete aj hnedý cukor, ktorý možno vyrobiť rovnakým procesom ako ten biely. Aby bol ale marketingovo atraktívny, výrobcovia ho jednoducho zafarbia.
Snáď najpopulárnejší je nerafinovaný trstinový cukor, o ktorom sa hovorí, že je zdravší, lebo obsahuje viac minerálnych látok, keďže proces jeho výroby je omnoho kratší ako pri rafinovanom cukre.
Ktorý z nich je skutočne zdravší? Odpoveďou je skúmanie chemičky a študentky STU Michaela Polovková, ktoré vás zrejme šokuje. Celkovo skúmali odborníci po 25 vzorkách oboch cukrov. Zistil, že sa im vo vzorkách periodicky opakujú nečistoty alebo neznáme chemické látky v hnedom cukre a v bielom cukre sa nevyskytujú.
1x boxik
mariana1982
@Boxik (19.9.2016 12:19)

pretoze tie latky su nezname neznamena ze su zle, pouzivam nerafinovany nefarbeny trstinovy hnedy cukor uz roky, jedlo je ovela chutnejsie a zuby sa mi nekazia :), ale respektujem kazdeho kto xce cukrit bielou smrtou.
boxik
@Mariana1982 (19.9.2016 20:36)

Odpovedať niekomu kto je presvedčený profesorom Google je zbytočné,len malý dodatok hnedý cukor je cukor pred rafináciou a to nie je nič iné iba zbavenie sa nečistôt organického a anorganického pôvodu. Ak si niekto myslí ,že blato ,produkty hniloby a podobné lahôdky nachádzajúce sa v hnedom cukre sú pre neho to najlepšie nebudem mu to vyvracať,dodám iba že hovoriť o tom že hnedý cukor je in a biely je smrť môže naozaj len slušne povedané málo vzdelaný jedinec.
2x boxik a temzy




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia