Voňavá haruľa na plechu

luckaprima - fotkaluckaprima, 17. mája 2012

Tak po niekoľkých na plech "lepivých" pokusoch som predsa len zdedila haruľový plech po starkej.. a nie len plech ale aj tento recept, ktorý Zobraziť celý popisTak po niekoľkých na plech "lepivých" pokusoch som predsa len zdedila haruľový plech po starkej.. a nie len plech ale aj tento recept, ktorý sa od mojej ´pôvodnej harule líši množstvom cesnaku, cibule a majoránu - je voňavejšia.. mňam. Bežne suroviny na haruľu nevážim a nemeriam, ale ked to už píšem nech je poriadok, toto je dávka na jeden plech, ktorú vynásobíme podľa potreby.

2
porcie
10 minút
príprava
30 minút
na 275 °C

Suroviny

1 kg
2
5 PL
1 veľká
1 hlávka
1/2 PL
1/2 PL
1/2 PL celá
1 PL




Postup

  1. 1

    postrúhané zemiaky zmiešame s ostatnými surovinami, cubuľu a cesnak iba nakrájame aby sa potom v haruli dali nájsť.. ochutnáme, prípadne prisolíme a zmes navrstvíme na najlepšie takýto zdedený haruľový plech, ktorý sme poriadne vymastili bravčovou masťou.

    Voňavá haruľa na plechu - obrázok 1
  2. 2

    dáme piecť do rúry vyhriatej na maximum, na takú pol hodinku do zlata, pred koncom ešte potrieme bravčovou masťou povrch harule a chvíľku dopečieme.

    Voňavá haruľa na plechu - obrázok 2

Diskusia k receptu

klekipetra
1....toto je dávka na jeden plech ... výborne! a aký veľký plech?
2. 2,5 polievkových lyžíc korenín?
3. Kilo zemiakov na dve porcie?
4. Čím sa líši haruľový plech od iných? Naše starké z dediny (jedna Spiš, druhá Gemer), mi to povedať nevedia.
marikahr
mnozstvo korenin si asi kazdy upravi podla chuti
ja robim "nelepivu" verziu pouzitim papiera na pecenie ;-)
marianna76
škoda, asi nemám toľko zemiakov... ale ukladám a určite skúsim, je krásna , aj farba super... mňam
1x maseka
garanco
Často robievam haruľu na plechu (hocijakom - keď ho poriadne vymastíš, neprilepí sa), tiež dávam také koreniny ako ty, pomer od oka, pridám za hrsť ovsených vločiek a navrch určite vždy prúžky slaniny, alebo kolieska klobásy.
luckaprima
klekipetra, ano toľko korenín, vďaka tomu je skvelá a ano kilo zemiakov na dve porcie, lebo je neskutočne dobrá, tak s mužíčkom nemáme problém zjesť za pleh na posedenie.. a čo to tam bola ešte za otázka? jaaa haruľový plech, to taký prastará čierny PLECHOVÝ nie ten s oblými okrajmi ale taký ako mám na foto.. ja som sa to tiež dozvedela len včera s komentárov pri mojej diskusii o haruli.. toľko odpovede a ostatným ďakujem za skvelé komentáre a závidím tým, čo sa haruľa neprilepí, na papieri by som asi prišla o chrumkavosť.. ešte skúsim ostatné finty, tak dobrú chuť.
evkalibka
Moja starká pochádzala z Medzibrodu pri BB, tam sú naozaj na toto jedlo špecialisti, do zemiakov nepridávala ani múku ani vajíčko a na dochutenie miesto majoránky pridávala mätku, je to trošku iné korenie ako mäta pieporná, ja už pridávam aj vajíčko a ovsené vločky
korbacik
Aj ja robievam podobnú - len zemiaky, asi za 2 PL múky, soľ a to je všetko. Poriadne vymastiť plech, aj na zemiaky a piecť do červena. Pekný deň.
marikahr
@luckaprima : na papieri o chrumkavost neprides, skus a uvidis! akurat si usetris pracu s drhnutim plechu ;-)
ja na papieri peciem aj zemiaky, predtym tie najlepsie chrumkave zostali prilepene teraz ich jednoducho z papiera zosypem a plech umyjem za chvilu :-)
annaha
aj ja peciem na papieri skoro vsetko je to super chrumkave a hlavne neprilepene
torticka
Kedysi sme to aj my robievali. Keď sme zabíjali prasa, tak sme tam dali aj trocha krvi. Ja so sestrou sme to nechceli, ale rodičom to chutilo.
evanaaa
Ja mám rada dosť cesnaku, menej múky, aby nebola moc hutná, múčna, ale tak, ako @korbacik , to je niečo iné, to nemá chuť haruly, aspoň si myslím. A dokonca som jedla takú, kde je pridaná aj popražená cibuľka, tak je ešte lepšia.
zdezda
fantázia, síce nemám dobré skúsenosti s haruľou na plechu (vtedy musel odísť aj plech s ňou :-), no podľa tvojho receptu sa opäť pokúsim ju spraviť
sora2
harula na plechu sa neprilepí ak cesto sa vyleje na rozohriatý vymastený plech - presne tak ako pri vypražaní placiek, mast musí byt horuca
dainal
mne sa haruľa nikdy nepripiekla akosi..mastim riadne na bravcovo... naposledy som dala raznu celozrnnu muku a bola vyborna...a najma vela cibule a majoranku aby to malo tu spravnu chut
monullik
upečená, ochutnaná :-) nemá chybu, robila som haruľu 1x, lebo som si nevedela predstaviť, aký rozdiel bude medzi ňou a plackami :-)
Samozrejme, že je ! :-D a ešte aký :-) mňam mňam
olka
Ja som predhriala rúru ( kombinovaný sporák-elektrická rúra) na maximum, podla rady, ale cca po 7 minútach som mala spodok upečený a harula sa mi "nafúkla".. Tak som prepla sporák len na horný ohrev, potrela masťou a dopiekla na 200 stupňoch - harula splasla. Všetko spolu 20 minút. Inak, harula v popriadku, velmi chutná, ale v budúcnosti budem piecť od začiatku na 220 stupňoch. Možno, že to je aj mojim plechom, mám tenký s nelepivou úpravou.
Ďakujem za výborný recept :-)
arktid
áno, problém je práve v tom nešťastnom plechu, dnešné pekáče aj keď sú smaltované, s teflonom a čo ja viem s čím, nič sa nevyrovná tzv. čiernemu plechu, ktorý sa dnes ani už nedá kúpiť , aj keď ho hľadám po rôznych trhoch . A haruľu idem piecť zajtra, v sobotu, mám novú elektrickú rúru som zvedavý ako to dopadne...
evelyna
U nás sa piekla len na plechu a na rozpálená masť sme vyliahli mäsu, rozotreli. To si pamätám ako decko. Zajtra urobím na plechu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia