Volské oko
Volské oko
Autor receptu: tejaja
Urobiť volské oko nie je až také zložité, ak sa dodržia isté pravidlá. Mne ich povedal pred rokmi jeden kuchár v Paríži a dodržiavam ich.
1 porcia |
2 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Pre pekný tvar volského oka vajce nepripravujeme na panvičke, ale na panvici na lievance.
- Do jamky v lievancovej panvici dáme olej a rozohrejeme ho.
- Akonáhle je dostatočne rozohriaty (nesmie bublať), posypeme ho štipkou hladkej múky. Tá zabráni tomu, aby sa vajce prichytilo k panvici.
- Opatrne vyklepneme vajce a na slabšom plameni necháme smažiť. Nesolíme, nekoreníme!
- Dobre usmažené volské oko musí mať polotekutý žĺtok a stuhnutý bielok s tmavým osmaženým okrajom. V žiadnom prípade vajce nesmažíme aj z druhej strany!
Volské oko podávame hneď, nenechávame ho stáť a solíme až pred podávaním.