Volské oko

Volské oko

Autor receptu: tejaja

Urobiť volské oko nie je až také zložité, ak sa dodržia isté pravidlá. Mne ich povedal pred rokmi jeden kuchár v Paríži a dodržiavam ich.

1
porcia
2 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pre pekný tvar volského oka vajce nepripravujeme na panvičke, ale na panvici na lievance.
  2. Do jamky v lievancovej panvici dáme olej a rozohrejeme ho.
  3. Akonáhle je dostatočne rozohriaty (nesmie bublať), posypeme ho štipkou hladkej múky. Tá zabráni tomu, aby sa vajce prichytilo k panvici.
  4. Opatrne vyklepneme vajce a na slabšom plameni necháme smažiť. Nesolíme, nekoreníme!
  5. Dobre usmažené volské oko musí mať polotekutý žĺtok a stuhnutý bielok s tmavým osmaženým okrajom. V žiadnom prípade vajce nesmažíme aj z druhej strany! Volské oko podávame hneď, nenechávame ho stáť a solíme až pred podávaním.