Vodové žemle (fotorecet)

iva63 - fotkaiva63, 15. marca 2013
Vodové žemle (fotorecet)
Foto: iva63

úplne jednoduché a veľmi rýchle žemle-:) netreba robiť žiadny kvások...

6
porcií

Suroviny

500 g
5 g
1/2 PL
1/2 PL
300 ml
na potretie:
na posyp:




Postup

  1. 1

    všetky suroviny ako sú uvedené v rozpise receptu dáme do misky...hákmi miesime cesto,ktoré musí byť hladké a pružné...prikryjeme ľanovou utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť...cesto musí zdvojnásobiť svoju veľkosť

    Vodové žemle (fotorecet) - obrázok 1
  2. 2

    po vykysnutí cesto premiestnime na dosku..múčiť nemusíme, je veľmi poddajné a pružné

    Vodové žemle (fotorecet) - obrázok 2
  3. 3

    rozdelíme na 6 dielov

    Vodové žemle (fotorecet) - obrázok 3
  4. 4

    každý diel spracujeme tak, že dlaňou stále točíme dookola, vytlačíme všetok vzduch a vyformujeme do tvaru "buchty"-:)

    Vodové žemle (fotorecet) - obrázok 4
  5. 5

    poukladáme na plech... na spodok plechu môže byť papier, alebo fólia...znovu prikryjeme,aby nestvrdli a necháme kysnúť (asi pol hodinu, doba kysnutia je individálna, zaleží od teploty v miestnosti...)

    Vodové žemle (fotorecet) - obrázok 5
  6. 6

    rúru predhrejeme na 200 stupňov...prekrojíme žemle nožíkom do tvaru kríža, potrieme slanou vodou, posypeme ľubovolne...ja som použila hrubozrnnú soľ a kmín...necháme kysnúť neprikryté tak dlho pokiaľ sa nám rúra dostatočne vyhreje

    Vodové žemle (fotorecet) - obrázok 6
  7. 7

    vykysnuté žemle vložíme do rúry, pečieme pri teplote 200stupňov asi 40 minút...doba pečenia záleží od typu rúry!(dala som plech na druhú mriežku zo spodu, nakoľko som použila fóliu na pečenie...keby som dala plech na strednú mriežku, tak by neboli kvôli folii dostatočne zo spodu prepečené!)

    Vodové žemle (fotorecet) - obrázok 7
  8. 8

    upečené žemle vytiahneme z rúry

    Vodové žemle (fotorecet) - obrázok 8
  9. 9

    uložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť

    Vodové žemle (fotorecet) - obrázok 9
  10. 10

    žemle sú veľmi chutné...skladujem ich voľne zabalené v ľanovej utierke

    Vodové žemle (fotorecet) - obrázok 10
  11. 11

    takto vyzerajú v reze

    Vodové žemle (fotorecet) - obrázok 11
  12. 12

    prajem vám dobrú chuť!

    Vodové žemle (fotorecet) - obrázok 12

Diskusia k receptu

kimlo
Prekrásne sú... možno ich spravím k tej huspenine čo chystám v sobotu robiť... :-)
1x bkati
angast
krásne - ako vatové pampúšiky toto musím skúsiť
lusinkab
Tak tieto nemaju chybu :-) vyzeraju krasne takze ukladam a co najskor musim vyskusat :-)
jerica
Nádhera , hneď idem zarobiť :-) nevedela som sa dočkať :-)Len tak ďalej !!!!!
elixir
@iva63 veľmi sa mi páčia Tvoje recepty, vrátane tohto... krása, hneď by som zahryzla :)
iva63
moji milí priatelia...všetkým vám srdečne ďakujem za vaše komentáre...žemle sú naozaj veľmi jednoduché a chutné
afataga
krasne, trochu si ma prekvapila, ze iba z bielej muky, ale obcas treba aj zmenu
iva63
@afataga presne ako píšeš-:) trochu zmeny nezaškodí-:) ale už mám pripravených zopár "zdravších verzií"
sovka62
Ivka, múka z Pohronského Ruskova už je doma, pre istotu rovno desať kíl, takže môže nastať opravný pokus. Lenže pred chvíľou som videla tie tvoje bosniaky, tak najprv skúsim tie, veď sa ani nedá rozhodnúť, ktoré vyzerajú lákavejšie, žemle či bosniaky.
evasik
Podarili sa? Nenašla som referencie. Napíšte, prosím.
tatranka
Vyskúšam.Milujem rôzne domáce pečivo.Už je receptík uložený.Paráda Ivetka.
pusta
nádherné sú, určite spravím - kk
coldbery
Ja som tie žemličky vyskúšala ...už su pomalý aj zjedené....jednoducha práca a vynikajúci výsledok.....slovom úžasne...určite viem , že už žemle nebudem kupovať....a vyskúšam aj pomiešať s inou múkou...Ivka príma receptík.....si šikulka...♥
iva63
@coldbery veľmi pekne Ti ďakujem, že si vyskúšala recept...teší ma tvoja spokojnosť...je super, že si prispela komentárom pod recept...ocenia to určite viacerí, ktorí by radi recept výskúšali, pretože je naozaj veľmi jednoduchý! ešte raz ďakujem-:)
@sovka62 ja rada používam iba tú múku, netajím sa tým...je dôležité uviesť v recepte nie len pomer surovín, ale aj typ a značku múky, pretože to je veľmi dôležité...výsledok bude zaručene taký istý, ako je na mojej úvodnej fotke-:) tiež som vyskúšala použiťzlacnenú hladkú múku,no výsledok bol taký, že nevyzerali dobre...a tiež sa mi hneď od začiatku s cestom zle pracovalo...musela som stále niečo pridávať a to už nemala s pôvodným receptom nič spoločné! držím palce a budem rada, ak sa ozveš, ako sa ti žemle vydarili!
všetkým vám ďakujem za kliknutie receptu a želám veľa spokojnosti pri jeho vyskúšaní...poteším sa vašim komentárom!
katy
Perfektné! Super recept :) určite vyskúušam
monzet
Perfektné!!Syn ani nečakal na vychladnutie,okamžite sa do nich pustil:-))
Škoda,že neviem pridať foto.Veľmi sa z tohto receptu teším,je to prvé kysnuté pečivko,čo sa mi ozaj vydarilo.Vďaka za recept!
vierutt
Dva dni som tu nebola, otvorím varechu a rovno sa na mňa usmievajú @jericine krásne žemličky! Tak som šla k "prameňu" a tam ďalšie krásne žemličky. @iva63 , skvelý, jednoduchý receptík. Vďaka
iva63
@jerica nádherné žemle si upiekla! waw...paráda-:) radosť pozerať!teším sa, že si s receptom spokojná... a ďakujem, že si pridala komentár aj foto k receptu-:) mám nesmiernu radosť, ak mnou pridaný a odskúšaný recept splní svoj účel a uspokojí všetkých tých, ktorí ho vyskúšajú...ďakujem
iva63
všetkým, ktorých recept zaujal srdečne ďakujem-:)
iva63
ďakujem všetkým, ktorí vyskúšali recept! dnes som odstránila z receptu údaje o teplote a dobe pečenia! to je naozaj individuláne! moje žemle na foto boli vysledkom takej teploty a doby pečenia,ktoré som uviedla, ked som recept pridávala...to ale neznamená, že každý musí piecť 40 minút ako ja! ďakujem za pochopenie a prajem tým,ktorí recept v budúcnosti vyskúšajú, aby boli len a len spokojní-:)
iva63
ďakujem @pusta , že si bola spokojná s receptom... tvoje vodové žemle vyzerajú úžasne...super, mám radosť!
1x bodana
zitar
Ja som tiež neodolala, piekla som ich v nedeľu. Trošku som na ne
pozabudla v rúre / ale nie veľmi/ a môjmu mužovi náramne chutili také chrumkavé.
astheart
Dnes jsem je upekla. Chutnají dobře, ale zdají se mi nasládlé. Příšte uberu toho medu. Jinak na jedničku! :)
iva63
@astheart ďakujem, že si recept vyskúšala...samozrejme, množstvo medu si uprav podľa seba... môžeš ho úplne vylúčiť...tu cukor žiadnu inú "funkciu"nemá... netreba ho tam! ja zvyknem použiť aj pšeničný slad, alebo sirup namiesto medu-:)
havino
@Ivka , chutné žemle, zaradené do odskúšaných a výborných, rýchlovka, žiadna robota


iva63
@havino , Tánička krásne sa Ti vydarili!...veľmi sa teším, že si spokojná s receptom! ďakujem za komentár a fotografiu! prajem krásne Veľkonočné sviatky!
zitar
ešte raz musím pochváliť toto cesto, cez prázdniny na chate som z neho robila aj chlebík, / z núdze cnosť, chlieb nám došiel a nikomu sa nechcelo ísť do dediny do obchodu/ mali sme ho ku gulášu, bol taký úžasný malý, chrumkavý, čiže sme ho na obed štyria s gulášom aj spapali. A susedovcom vykrúcalo nos od tej vône a nechceli veriť, že len tak z ničoho nič som pred obedom mala upečený výborný chlebík.
mijaita
@Iva63 i mně recept se libil na prvni kouknuti a dnes jsem je zaradila na prvni misto houskovych receptu. Pouze jsem potrela slehanym vejcem s maslem. Fantasticke jsou, takove recepty, co se netvari vznesene a pritom jsou vyborne, takova mam rada. Diky za nej!



elixir
Tiež ma toto tu tak namotivovalo, zajtra skúsim upiecť... vyzerajú krásne :)
iva63
krásne žemle ste napiekli!...ďakujem za fotografie-:) a som veľmi rada, že sa vám recept páči!
salinka
Ja som tvoje žemličky asi piekla zároveň s Katkou78 :-) Ale som sa až teraz dostala k PC. Jednoduché, výborné, chrumkavé, vo vnútri mäkučké. Ďakujem za receptík:-)


kukulienka71
tieto žemle vyzerajú veľmi lákavo,budú u nás zajtra na raňajky,nechce sa mi do obchodu(a načo aj?)keď sú tu samé výborné recepty!ukladám,*****
iva63
@salinka a @kukulienka71 krásne žemle ste napiekli...ukážkové!...ďakujem za fotografie aj milé komentáre...veľmi sa teším, že vás môj recept nesklamal
beatacsontosova
tak dlho som chodila okolo tohto receptu, až som ho včera spáchala. večer keď som prišla z práce, tak som zamiesila, vybehla si zacvičiť, kým som sa vrátila, tak mi pekne cestíčko nakyslo, šupla piecť, tuším som piekla menej ako 40 min (každému pečie rúra inak), teda mala som čo robiť, aby som rovno večer nezdlabla aspoň jednu len s maslom, no vydržala som, dneska som mala na raňajky s maslom a domácim jahodovým džemom, vynikajúce, nadýchané, dostatočne hrubá kôrka presne ako mám rada, pridala som trošku grahamovej múky (tuším 100g grahamovej a 400 g hladkej, ako mi ruka ušla) a pre istotu som neposýpala ničím, zaraďujem do obľúbených a 5*
iva63
@beatacsontosova veľmi ma tešia komentáre keď majú úspech moje recepty, ktoré pridávam sem na Varechu!...tieto žemle sú naozaj veľmi jednoduché...u nás majú svoje miesto, robím ich veľmi často dajú sa obmieňať múky podľa vlastnej fantázie...ďakujem Ti veľmi pekne, že si recept vyskúšala a výsledok splnil tvoje očakávanie-:)
tina221
chcela by som niekedy vyskúšať tento recept len ma zaujíma či môžem použiť aj hladkú múku extra špeciál kupovanú v jednote? Podarí sa to s tou múkou rovnako dobre? ...... resp. akú múku ste použili vy? Dakujem :)
tina221
ešte ma napadla jedna vec dalo by sa toto cesto použiť na kvázi väčšie dve žemle resp. chleby z ktorých by sa dal spraviť trebárs plnený chlieb tzv. sedliacke fondue? koľko by som to v takom prípade musela piecť? dakujem

kucharka
Dnes upečené, ku gulášu. Eňo ňuňo... ! Ja som ich urobila trošku menšie, aby som ich mala osem.
Ďakujem za recept, príjemný víkend.


bubaya
Ja mám nejakú inú múku, mne sa žemličky roztiekli na placky, tak som ich zhrabla, zmiesila a urobila vo forme chlebík. Ešte že som ich nesypala vopred hrubou soľou, čo som si špeciálne zakúpila v DMke. Musím skúsiť z inej múky od iného výrobcu. Chlieb zo žemľového cesta bol tiež výborný.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia