Vodníkov kvet - praženica utopená v mletom bravčovom v hlinených kvetináčikoch fotorecept

lyali - fotkalyali, 9. marca 2011
Vodníkov kvet - praženica utopená v mletom bravčovom v hlinených kvetináčikoch (fotorecept)
Foto: lyali

Fašírka, či sekaná inak. Plnená praženicou, do ktorej sa mi usypalo veľa zeleného póru, a syrom. Pre zelený pór v praženici a zelenej kelovej Zobraziť celý popisFašírka, či sekaná inak. Plnená praženicou, do ktorej sa mi usypalo veľa zeleného póru, a syrom. Pre zelený pór v praženici a zelenej kelovej prílohe - vodníkov. Servírované ako kvet - inšpirované včerajším sviatkom MDŽ. A pečené v hlinených kvetináčikoch - inšpirované receptom "Briošky v kvetináči" od @evusik. Túžila som po zapekacích minipohárikoch a mám nakoniec hlinené kvetináčiky, ktoré sú lacnejšou alternatívou a zapekané jedlo má zaujímavý tvar, s ktorým sa dá pri servírovaní čarovať :-)

5
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g,mleté
1 ks, z predošlého dňa
150 ml
1 ks
1 KL,pretlačený
1/2 KL
1/3 KL
1/2 KL
2 PL
Plnka:
4 ks
30 g
1/3 ks
 (použila som kúsok z neúdenej parenice)(použila som kúsok z neúdenej parenice)




Postup

  1. 2

    V mise dôkladne zmiešame mleté bravčové pliecko, rožok namočený v mlieku, vajce, pretlačený cesnak, sladkú mletú paprika, čierne mleté korenie, soľ, sójovú omáčku.

    Vodníkov kvet - praženica utopená v mletom bravčovom v hlinených kvetináčikoch (fotorecept) - obrázok 2
  2. 3

    Kvetináčiky o hornom priemere 9cm (výška 8,5cm) som umyla, osušila, vytrela masťou (mala som husaciu) a vysypala strúhankou. Dno som prekryla kolieskom z papieru na pečenie (kvetináče majú dierku). Odkukané od @evusik. Na uvedené množstvo odporúčam viac ako 4kvetináčiky (aspoň 5ks). Ja som nepredvídavo kúpila tesne pred prípravou receptu len 4...

    Vodníkov kvet - praženica utopená v mletom bravčovom v hlinených kvetináčikoch (fotorecept) - obrázok 3
  3. 4

    Z oleja, nakrájaného póru a tvrdej salámy, bylinkovej soli pripravíme praženicu.

    Vodníkov kvet - praženica utopená v mletom bravčovom v hlinených kvetináčikoch (fotorecept) - obrázok 4
  4. 5

    Kvetináčiky vystelieme fašírkovou zmesou tak, aby v strede bola jamka na plnku (pomáhala som si prstami namočenými striedavo do vody a strúhanky).

    Vodníkov kvet - praženica utopená v mletom bravčovom v hlinených kvetináčikoch (fotorecept) - obrázok 5
  5. 6

    Jamky naplníme praženicou.

    Vodníkov kvet - praženica utopená v mletom bravčovom v hlinených kvetináčikoch (fotorecept) - obrázok 6
  6. 7

    Do praženice vložíme kúsok syra (z neúdenej parenice som odkrojila asi 4cm kúsok a prekrojila pozdĺžne na polovicu).

    Vodníkov kvet - praženica utopená v mletom bravčovom v hlinených kvetináčikoch (fotorecept) - obrázok 7
  7. 8

    Syr nenatlačme do plnky celý - vykúkajúci syr z plnky ohnime na plnku - pri pečení sa z neho spraví kôrka :-)

    Vodníkov kvet - praženica utopená v mletom bravčovom v hlinených kvetináčikoch (fotorecept) - obrázok 8
  8. 9

    Naplnené kvetináčiky prikryjeme alobalom lesklou stranou dolu, položíme na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C cca 40-45min. Potom odokryjeme a necháme zapiecť syr.

    Vodníkov kvet - praženica utopená v mletom bravčovom v hlinených kvetináčikoch (fotorecept) - obrázok 9
  9. 10

    Upečené :-)

    Vodníkov kvet - praženica utopená v mletom bravčovom v hlinených kvetináčikoch (fotorecept) - obrázok 10
  10. 11

    Nožíkom oddelíme mäsíčko od stien kvetináča a vyklopíme.

    Vodníkov kvet - praženica utopená v mletom bravčovom v hlinených kvetináčikoch (fotorecept) - obrázok 11
  11. 12

    A servírujeme napr. takto: :-)

    Vodníkov kvet - praženica utopená v mletom bravčovom v hlinených kvetináčikoch (fotorecept) - obrázok 12
  12. 13

    Alebo takto na kelovom šalátiku :-) Pri milovníkov kelu narýchlo recept: 1/2 kelovej hlávky nakrájame a zalejeme vriacou vodou - necháme spariť. Zatiaľ 1mrkvu nastrúhame najemno a pokrájame 1paradajku. Na oleji v hrnci (v ňom budeme dorábať šalát) opečieme s trochou cukru a mletou rascou 1cibuľu (červenú cibuľu rozkrojím napr. na osminky a rozoberiem na lupene). Pridáme na rezančeky nakrájané plátky anglickej slaniny. Kel scedíme a pridáme k cibuľovej zmesi. Ochutíme pretlačeným cesnakom, soľou, sójovou omáčkou. Prehrejeme. Vypneme. Pridáme mrkvu a paradajky. Ešte premiešam s citrónovou šťavou a práškovým cukrom.

    Vodníkov kvet - praženica utopená v mletom bravčovom v hlinených kvetináčikoch (fotorecept) - obrázok 13
  13. 14

    Alebo takto (listy z cuketovej šupky, stonka z jarnej cibuľky, stred kvetu z póra) : :-) Nechala som sa inšpirovať včerajším sviatkom nás všetkých žien - tak na nás, dámy

    Vodníkov kvet - praženica utopená v mletom bravčovom v hlinených kvetináčikoch (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

samanka
@Lyali už aj ukladám tento krásny receptík. Ja som si "vymohla" zapekacie misky na narodky, tak už ich len vyskúšať. Verím, že nám bude chutiť...
rikina
úžasný nápad a ešte k tomu krásne naaranžované. potešá oči aj bruško...;o)
babav
Pekne ,vynachadzave ,iste aj chutne jedlo! Sikulka;-)
evusik
waw... teraz som normálne pyšná, že som ťa trošíčku inšpirovala... nemohla by som byť krsná mama tvojho receptu :-))))))))
nie vážne, moc pekný recept a krásne aranžmá a krásne foto, gratulujem k tvorivej práci :-)
cica2
to je krásne a nápadité, si velmi šikovná!!!!
jarunka
Jeej to je krasne. Velmi sa mito paci. Vyskusam v malych mistickach.
pacik
Kvetináčiky nemám, ale vyskúšam vo varnom skle, forma ako na biskupský chlebíček.
garanco
Výborný nápad, krásne pripravené, aj naservírované ! :-))
Ja nemám také nádobky na pečenie, ale niečo vymyslím.
duschko
Podla mna tie kvetinaciky su fantasticke. Naco vsetko sa daju pouzit. Velmi sa mi ta myslienka paci. Aj recept je OK. Foto je tiez vydarene. Co k tomu dodat - len dobru chut.
lyali
Ďakujem za všetky Vaše komentáre! Sú rôzne možnosti, aké nádobky na pečenie použiť. Fantázii sa medze nekladú, bez nej to nejde - vravím si ja :-) Zaujímavé je, že malé jednoduché hlinené kvetináčiky sú nedostatkovým tovarom, si predstavte. Ale napokon som ich celá vytešená objavila :-) @evusik , Ty si ma inšpirovala oveľa viac ako len trošíčku! Máš byť na čo pyšná! Ďakujem! Tvorím naozaj rada a varecha je fajn príležitosť pre nás všetkých, čo sa tu "uslintaní" z tých perfektných chutí túlame :-) Lásku k vareniu vo mne "vypestoval" oco - perfekt príklad pre nás 9detí (mám 8mladších súrodencov) :-) A snáď všetci z nás varia radi :-)
belief
uuzasne na vzhlad a isto aj na chut....idem kupoovat kvetinaciky a nedelu mame zas nieco ine na obed,,,vdaka za skvely napad
evusik
@lyali ak chceš aby ti kvetináčiky dlho vydržali (ja mám tie isté už asi 6 rokov) vždy pred použitím ich tak na hodinku namoč do vody... fungujú presne ako rímsky hrniec, niekde sa uvádza hodina, niekde 20 min., v každom prípade ich ale treba pred použitím namočiť, pretože inak ti skôr či neskôr popraskajú.... prajem tebe aj nám ostatným veľa takých inšpiračných receptov :-))))
marienka44
@Lyali ,ja by som to vyskusala v rimskom hlinenom pekaciku.Na spodok by som dala ochutene maso, potom prazenicu a zakryla by som zase masom. Pekacik by som vystlala peciacim papierom. Súhalsíš? Ja nemam take kvetinace, tak preto. :-)
lyali
@belief , hoci zatiaľ len v myšlienkach, mám ďalší tip na kvetináčikové jedlo - tentokrát sladkostičku, nech už tie naše kvetináčiky poriadne prevetráme :-) @evusik , veľmi pekne ďakujem za Tvoju radu! Pred 6rokmi si sa vynašla a pokrokovo využila dostupné kvetináče ako dnešné zapekacie nádobky - veľmi si mi nápadom pomohla k môjmu nápadu :-) @marienka44 , verím, že Tvoja verzia bude fajn a možno necháš rozprestrieť krídla svojej fantázii ešte viac ako ja :-)
jerica
poekný fotorecept , názorne pofotené aj popis postupu :-)Páči sa mi:-)
mamatata2
Prekrásne, nápadité, chutné. Si ozaj šikulka, klobúk dole pre Tebou aj Tvojimi rodičmi.
evanaaa
Ja som kedysi v kvetináči piekla chlieb (podľa J.Oliviera), bol to môj prvý pokus, ale nevydarený ( ten chleba), tak som viacej neskúšala a v kvetináči skončili kvety, nenapadlo ma si ho nechať.Ale raz som si na tento účel kúpila keramické, len som ich neskúšala, neviem, či by som aj tie nemala namáčať ako tie hlinené.
evanaaa
Fašírka, ako ju prezentuje Lyali sa mi obzvlášť páči, niečo také by som skúsila aj ja.
hubata
Tak takéto recepty ja zbieram, už aj ho ukladám do KK. No a ten kvetináč môžem použiť aký chcem nie? Aj jeden obrovský na palmu !!!
lyali
@hubata , ale na ten "palmový" kvetináč si prispôsob množstvo surovín :-DDD Ako som písala už vyššie, som z deviatich detí a aj som si vyskúšala variť vo veľkých hrncoch a teraz, keď varím len pre troch, poviem Ti, že sem-tam mi dá zabrať odhadnúť správnu mieru :-)
cupcake
Velmi, velmi krasne, neuveritelne jednoduche a bez rozmyslania by som povedala, ze tromfnes hociktoreho vychyreneho mastra kuchara.Len mi povedz, ci tie kochlicky su obycajne hlinene,aby som nieco nepoplietla. Rada by som to skusila.
lyali
@cupcake , ďakujem! Veru naozaj obyčajné hlinené kvetináče poslúžili na pečenie :-) @evusik v kvetináčoch piekla briošky - ona kvetináče ponorila pred pečením na 1-2 hod do vody. :-)
ariela6
lyali tento tvoj recept je suprovi dobra inspiracia dik




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia