Kelová polievka
Vlaština
Autor receptu: kvakac
Viete čo to je? Je to podstate kelová polievka. Ja som sa tento názov dozvedel len pred
mesiacom. Boli sme s kamarátom na chalupe a tam
ju varila jeho starká, ktorá trvala na tom, že je to vlaština a nie kelová polievka. Bola
veľmi milá a čiperná pri 87 rokoch. Tak preto ten názov.
Táto polievka je veľmi hustá a sýta dáte si k nej chlieb a ste najedený.
6 - 8 porcií |
15 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Kel nakrájate na slíže. Slaninu a cibuľu na drobné kocky. Cesnak posekáte na drobno. V hrnci roztopíte masť, na ňu dáte slaninu, rascu a cibuľu dusiť aspoň desať minút, potom pridáte cesnak. Premiešate párkrát, odstavíte zo sporáku a pridáte 1 KL papriky, chvíľu premiešate a hrniec znovu položíte na sporák. Teraz nasypete kel do hrnca a zalejete vodou po vrch kelu. Necháte variť, tak dlho aby bol kel mäkký. Počas varenia okoreníte mletým čiernym korením.
- Zarobíte si cesto na halušky. Keď sa kel uvarí, nahádžete halušky priamo do polievky. Necháte povariť tak sedem minút. Ochutnáte pripadne dosolíte a dáte majorán. Odstavte zo sporáku a nechajte postať chvíľu. A chutnú polievku mate hotovú, nejaký chlieb ešte k tomu a môžte hladošov zasýtiť.