Kelová polievka

Vlaština

Autor receptu: kvakac

Viete čo to je? Je to podstate kelová polievka. Ja som sa tento názov dozvedel len pred mesiacom. Boli sme s kamarátom na chalupe a tam ju varila jeho starká, ktorá trvala na tom, že je to vlaština a nie kelová polievka. Bola veľmi milá a čiperná pri 87 rokoch. Tak preto ten názov. Táto polievka je veľmi hustá a sýta dáte si k nej chlieb a ste najedený.

6 - 8
porcií
15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kel nakrájate na slíže. Slaninu a cibuľu na drobné kocky. Cesnak posekáte na drobno. V hrnci roztopíte masť, na ňu dáte slaninu, rascu a cibuľu dusiť aspoň desať minút, potom pridáte cesnak. Premiešate párkrát, odstavíte zo sporáku a pridáte 1 KL papriky, chvíľu premiešate a hrniec znovu položíte na sporák. Teraz nasypete kel do hrnca a zalejete vodou po vrch kelu. Necháte variť, tak dlho aby bol kel mäkký. Počas varenia okoreníte mletým čiernym korením.
  2. Zarobíte si cesto na halušky. Keď sa kel uvarí, nahádžete halušky priamo do polievky. Necháte povariť tak sedem minút. Ochutnáte pripadne dosolíte a dáte majorán. Odstavte zo sporáku a nechajte postať chvíľu. A chutnú polievku mate hotovú, nejaký chlieb ešte k tomu a môžte hladošov zasýtiť.