Vlašský orech - liečivé účinky

Autor receptu: eldina

na obrázku sú zelené orechy, trochu sa zameriame na toto obdobie orecha, keď má ešte mladé listy a plody plné jódu..Jód, tak potrebný na funkciu štítnej žľazy (hypotyreózy) ...

Suroviny

    Postup

    1. MED SO ZELENÝMI ORECHMI: v tomto prípade je med najmä konzervans. Účinky z orecha pomáhajú pri anémii, pri zhoršenom krvnom obraze, pri bolestiach hrdla, respiračných chorobách (najmä pri bronchitíde), hypotyreóze....PRÍPRAVA : 40 ks zelených orechov rozkrojiť na štvrťky /pracovať v rukaviciach/, dať do sklenej fľaše, zaliať 1/2 L medu , fľašu zatvoriť a nechať stáť 40 dní /nie na slnku, kľudne v špajzi/, užíva sa 1ČL ráno /nalačno/...orechy sa rozpadnú, pustia šťavu, konzistencia bude ako sirup..
    2. LIKÉR ZO ZELENÝCH ORECHOV: táto pochúťka /aj "liek" môže chutiť"..:) / sa pije pri zníženej funkcii štítnej žľazy, pri chorobách tráviaceho traktu /bolesti žalúdka, vredy/ , pri bolesti hlavy, pri menštruačných bolestiach...alebo len na zlepšenie nálady..:).. POSTUP: 1 L domácej pálenky / najlepšie, nie veľmi aromatickej, bud z jablka alebo hrozna/ , 12 zelených orechov, 400 g cukru, 4 klinčeky, 5 zrniek kávy, 2 x vanilkový cukor, 1 bio citrón...orechy umyť, prekrojiť na polovičky, citron nakrájať na kolieska, všetko dať do fľaše/aj cukor, káva, klinčeky/, premiešať, dobre zatvoriť a nechať na slnku 40 dní..občas fľašou potriasť, aby sa cukor rozpustil a aby sa všetko dobre spojilo-fľašu neotvárať, aby alkohol nevyprchal..potom scediť a popíjať s kockou ľadu..:)
    3. ČAJ Z MLADÝCH LISTOV ORECHA: mladé listy orecha obsahujú triesloviny (Účinkom trieslovín sa zvýšená priepustnosť kapilár dostáva na normálnu úroveň, vracia sa pružnosť a priepustnosť ich stenám, triesloviny pomáhajú pri kapilárnom krvácaní, kapilárnych oxikózach, reumatickom zápale, pri vysokom krvnom tlaku a skorbute )..najlepšie účinky má čerstvý list, ale môže sa aj sušiť..čaj sa pije pri problémoch s tráviacim traktom, pri DNE , pri hnačke, pri ranách, ktoré sa zle hoja , pri gynekologických problémoch /výtoku/, ale aj ako obklad na zapálené oči, ak máte problémy s akné-môžte sa ním aj umývať..POSTUP: listy nakrájať nadrobno, 1 PL listov zaliať 2 dcl vriacej vody a nechať 2 hodiny lúhovať, potom scediť..pije sa 3x denne 1 PL pred jedlom../môžte spolu s medom/
    4. OLEJ NIELEN NA OPAĽOVANIE : vyživuje pokožku, používa sa aj na lepšie hojenie popálenín, jaziev, chráni pred UV žiarením (opaľovanie samozrejme s rozumom) ..POSTUP: 7 zelených orechov, 2 mrkvy, olivový olej..orechy rozštvrtiť, , mrkvu nastrúhať, vložiť do fľaše a všetko zaliať olivovým olejom, fľašu zavrieť.. nechať asi mesiac na slnku, olej získa tmavú farbu / a môže sa použiť aj do šalátov...:) / , ak chcete, môžte neskôr do neho pridať éterický olej, kvôli vôni /napr. levanduľa, rozmarín, či ich kombináciu/........olej pomáha aj pri psoriáze, ekzémoch, vráskach, stareckých škvrnách, herpesoch....
    5. PROTI POTENIU NôH : do 2 litrov vody dať 5 PL nakrájaných listov, spolu s kôrou z duba ..povariť cca 10 minút..vo vlažnom kúpeli umyť nohy a nechať ich uschnúť..
    6. tento článok sem dávam preto práve teraz, že pomaly nastáva obdobie mladých, zelených orechov-na prelome mája až do polovice júna je ich zber najvhodnejší..
    7. Vedeli ste , že zrelý vlašský orech /plod/ obsahuje najviac antioxidantov spomedzi všetkých jadrovín? orech patrí aj medzi 3 najzdravšie potraviny, ktoré pomáhajú zachovať Vaše srdce zdravé.. vraj stačí zjesť 7 orechov denne /pravidelne/, aby ste znížili riziko infarktu (orechový koláč sa neráta) :).. ale zrelý orech je už iná téma, možno niečo viac na jeseň..:))