Makový závin

Višňovo-hroznový závin s makom (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Recept som objavila v knihe, ktorú som vyhrala na Vareche. Keďže záviny a štrúdle robím rada, upútalo ma spracovanie základného cesta. Myslím, že aj vás zaujme spracovanie závinu. Volám ho preto závin, hoci je uvedený ako štrúdľa, ale ja považujem za štrúdľu len to cesto, ktoré môžem na tenučko vytiahnuť a také toto cesto nie je. No s výsledkom som bola spokojná, pre mňa zostane tento recept ako závin, ale to bude chutný a zaujímavý závin.

Suroviny

Postup

  1. Obidve cesta spracujeme samostatne. 1. cesto: Múka, štipka soli, vajíčko, kyslá smotana. Spracovať!
  2. Získame takúto hrudu.
  3. 2. cesto: Masť a múku vymiešame, aby nezostali hrudky.
  4. Múka vymiešaná s masťou - je to takáto kaša.
  5. Prvé cesto vyvaľkáme na tenko a naň prenesieme a rozotrieme druhé cesto.
  6. Po rozotretí cesto stočíme do rolády.
  7. Zabalíme do olejom potretej potravinárskej fólie a odložíme do chladu - chladničky - na 24 hodín.
  8. Zabalené cesto ide odpočívať na 24 hodín do chladu.
  9. Keď je cesto oddýchnuté, pripravíme si ovocie, mletý mak, rozpustené maslo. Ja som použila pohár zaváraných višní a čerstvé hrozno. Z cesta, ktoré som pripravila budú dva záviny. Do maku som nastrúhala trochu citrónovej kôry, dala balíček škoricového cukru a práškový cukor. Osladiť môžete tiež podľa vôle. Ja mám radšej ovocné koláče kyslejšie.
  10. Odstáte cesto som rozdelila na štyri kusy.
  11. Prvý kus cesta som vyvaľkala. Druhy kus cesta položím na vyvaľkané cesto a zabalím ho do neho. Spolu ich zase vyváľam a opakujem. Položím tretie cesto a obalím ho rozváľanými dvomi cestami. Takto pokračujem aj so štvrtým cestom.
  12. Takto sú spojené štyri cesta (na foto). Toto cesto potom rozkrojím na dvoje a mám základ na dva záviny, ktoré sa musia vyvaľkať na tenšie.
  13. Dve cestá na závin. Sú to vlastne pospájané 4 cestá.
  14. Vyvaľkané cesto potrieme rozpusteným maslom.
  15. Posypeme ho pripraveným ochuteným makom a ovocím. Ja som posypala aj vrch ovocia ochuteným makom.
  16. Hotové záviny pripravené na pečenie. Vrch závinov som potrela rozšľahaným vajíčkom. Piekla som 45 minút na 180 °C.
  17. Možno sa vám bude zdať, že je to príliš veľa práce, ale verte,že nie. Deň vopred som si v priebehu 20 minút nachystala obe cestá, ktoré putovali do chladničky. Na druhý deň som si postavila obed a pokračovala som. V priebehu hodinky som bola hotová. No som veľmi rada, že som sa niečo nové naučila, vyskúšala,čo ma naozaj zaujalo.
  18. Pochúťka k obedu na stole.