Vifonkový šalát

vanillkatt - fotkavanillkatt, 18. apríla 2012

Tento recept som videla v relácii na Markíze a keďže chutil celej mojej rodinke, rozhodla som sa ho pripraviť aj na menšiu oslavu v Zobraziť celý popisTento recept som videla v relácii na Markíze a keďže chutil celej mojej rodinke, rozhodla som sa ho pripraviť aj na menšiu oslavu v práci, kde tiež zabodoval, tak prečo sa s ním nepodeliť? :D

4-6
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

1 ks/2ks
1 ks
2 ks
1 ks
1 ks
200 gr  alebo mäkká diétna




Postup

  1. 1

    Slížiky z polievky polámeme a vložíme do misy, pridáme všetky dochucovadlá, ktoré sa tam nachádzajú vrátanie sáčku s olejom. Pridáme na kocky pokrájanú uhorku, paradajky, šunku či salámu a zalejeme tatarkou a kyslou smotanou. Dôkladne premiešame a necháme odstáť do druhého dňa.

Diskusia k receptu

radulienka
Oj, určite vyskúšam, to bude určite chutné, ja robievam z tej polievky smažené slíže tak, že ten olej z toho dám do panvice, pridám predom horúcou vodou zaliate a po 5 minútach ocedené slížea nakoniec tie koreniny. Ale toto je tiež výborný recept, vďaka!
slavka11
dievcatka citali ste niekedy zlozenie na wifon polievkach. Lebo ja som to minule spravila a zhrozila som sa ono totiz prave tie slize obsahuju tak zdraviu skodlivy glutaman sodny takze salatik moze byt fajn ale asi by som hladala ci sa na trhnu nenajde aj varianta bez glutamanova.
abdul
Glutaman je škodlivý. Práve preto sa na sáčkových polievkach uvádzalo : Obsahuje glutaman sodný, nevhodné pre deti do 2 rokov. Žeby nevedeli čo píšu ? Rozlišujte voľný glutamán v potravinách a glutamán pridávaný doslova po lyžičkách. Ale, ak to niekoho baví ...... .
astheart
@abdul : Přečti si ten článek na odkazu od celeblith! Dochucovadla na bázi glutamanu obsahují také hodně soli, tedy sáčkové polévky bývají často přesolené. A protože se miminkám nesolí, nejsou takové výrobky dětem doporučovány. Jinak i mateřské mléko obsahuje volný glutaman a ne málo!
astheart
U glutamátu můžeme rozlišovat jestli se jedná o glutamát volný (to je ten co odpovídá tomu "chemickému") nebo vázaný (z kterého si stejně tělo udělá ten volný). Nicméně i ten volný (tedy úplně to samé co "chemický") se vyskytuje v některých potravinách zcela přirozeně a to ve velkém množství. Např. takové zralé tvrdé sýry obsahují přirozeně okolo 1,2 g volného glutamátu a až 10 g vázaného glutamátu na 100 g sýru. Kvasnice (a ještě více kvasnicové extrakty) obsahují volného glutamátu ještě podstatně více než ty sýry (podobně také sojová omáčka, která je produktem fermentace). Glutamát sodný, který tedy koupíte ve formě krystalického prášku, je vyroben hydrolýzou proteinů, tady já osobně na něm nevidím nic až tak umělého....
mariena1
aj ja chcem vediet ake tie rezance sa davaju...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
evanaaa
Glutamát som mala aj ja , bola to soľ glutamátu ( z Číny tuším), ním som dochucovala jedlá, vegetu som ešte nemala, ale potom som ho prestala používať. Nemali by ho užívať ľudia s migrénou, aj u zdravých vo veľkom množstve ( ale koľko to je?) môže vyvolať bolesť hlavy, alebo dokonca aj Dnu, tu sa tiež hovorí o syndróme čínskych reštaurácií. Jeden známy, ktorý s rodinou často navštevoval tieti reštaurácie a mal rád ázijskú kuchyňu ( doama málo varievali), dostal dnu a lekár mu aj vysvetlil, čo mohlo byť hlavnou príčinou.
Nemusí byť zlé všetko to, čo má zlú ppovesť, ani Podravka. A ak niekomu vadí, ešte je tu možnosť spraviť si domácu " vegetu", aj tu sú recepty.
evanaaa
Ešte k tomu šalátu, ja by som aspoň na 10 min. zaliala rezance horúcou vodou pred použitím. Nechrumkajú pod zubami také surové? A ten olej - to je vlastne esencia-exkrat chuťový, ktorý tej polievke dá tú chuť, aký má ona názov - kačacia má teda kačaciu esenciu, ap.
afataga
to je naozaj neuveritelne, ked idem okolo tych polievok v obchode, tak smrdia, to fakt niekto moze jest? dobru chut
tetuska
už som ho robila, je to z relácie "bez servítky", použila som kari-kuraciu polievku, bol vynikajúci, treba ho nechať cez noc v chladničke, mal výbornú pikantnú chuť...
radulienka
Musím zreferovať, že som ho vyskúšala a bol fantastický... Odporúčam ďalej...
zelovoc
znie to hnusne. a ako fanusik vifonu to musim oznacit za svatokradez!
sunajn
Hele, tady - V organismu je tudíž běžně přítomna tato aminokyselina - háček je však v tom, že přirozené aminokyseliny jsou vždy v tzv.optické „L formě" - protože se označují jako L-aminokyseliny (L-glutamát). Většina aminokyselin má poměrně výraznou chuť - a to většinou hořko-sladko-kyselou - vždyť to jsou kyseliny. Z tohoto důvodu výrobci potravin používají tzv. „sůl" aminokyseliny - konkrétně je to sodná sůl kyseliny glutamové - čili glutamát sodný. Syntetický /nebo z původních surovin přírodního původu chemicky vyrobený/ glutamát je však z velké části v tzv."D-formě", která je pro organismus nepřirozená a velmi obtížně zpracovatelná. Uvažuje se o tom, že D-formy aminokyselin mohou být příčinou poruch metabolismu a s tím spojených vážných zdravotních potíží. Jak to v reálu dopadne pochopitelně závisí na jejich množství.
Glutamová kyselina je současně i jednou z látek, které slouží k zajištění nervové činnosti. V mozku slouží jako „budivý" (excitační) přenašeč nervových vzruchů - euromediátor. Protože D-forma je nefyziologická a obtížně se metabolizuje, nelze vyloučit, že může způsobit problémy právě v činnosti nerovové soustavy.

 www.azrodina.cz/3437-glutamat-glutaman-je-skodlivy...
vanillkatt
veľmi pekne ďakujem za komentáre a zároveň sa veľmi, veľmi ospravedlňujem, že som nebola na stránke, resp. že som si nepozrela komenty a neodpovedala, mrzí ma to, verte mi, a tie slíže sú surové, oni pekne zmäknú, a čo sa týka glutamánu? Myslím, že som nezaradila recept medzi "zdravé, diétne", je to jednoducho recept, ktorý ma oslovil a preto som ho posunula ďalej. Kto má s tým problém, nech si dá len slíže s ostatnými ingredienciami a dochutí si to podľa seba, ....
bonpari
aky jednoduchy receptik.. nabuduce, ked mi pride navsteva, urcite skusim :)
180519816
ahoj tiež som pridala receptik na wifon šalat ale neprakvapila som sa skor ma prekvapilli komentáre pritom je to bežný recept čo sa použiva aj v tv reláciach....no sklamaná som bola od uživatelou varecha....
lucina2222
Ľudia, uvedomujete si vôbec koľko škodlivín denne vdychujete, konzumujete, a vypijete ?? Veď s coca-colou sa dá vyčistit WC misa... do bielučka-biela... A keď si raz za uhorský rok niekto dá takýto šalát... nič sa nikomu nestane... aj keby tam boli domáce cestoviny najzdravsie na svete... to by ste si museli doma vyrobiť aj domácu tatarku, extra super čerstvú, z bio potravín a použiť vypestovanú zeleninku zo zahradky... tie zo supermarketu sú postriekané a nafúknute kadečím :) určite čakám horzné odozvy na môj komentár, ale každý ma právo na svoj názor a tak isto je zodpovedný za to čo posunie do svojho žalúdka..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia