Vietnamské kurča s citrónovou trávou

Autor receptu: hkbarbie

V tomto recepte sa pouziva cerstva citronova trava, ktora sa pri vareni chutovo velmi podoba na cerstvy zazvor. Ak teda nemate citronovu travu, ktora by sa mala dat kupit v azijskom obchode, mozete ju nahradit cerstvym zazvorom.

2
porcie
45 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kuracie prsia nakrajame na kocky 2.5 X 2.5 cm.
  2. Pripravime marinadu. Najprv odstranime vrchnu hrubu cast citronovej travy a bielu cast travy na jemno nasekame asi na 1 mm. Ak nemozete zohnat citronovu travu, mozete ju nahradit cerstvym zazvorom. Staci odkrojit 2-3 cm zazvoru, osupeme, nakrajame na tenucke kolieska, nasekame na rezanceky a potom zase priecne, aby vznikli malilinke kocky (1 x 1 mm). Citronovu travu alebo zazvor potom zmiesame s pretlacenym strucikom cesnaku, 1 PL rybacej omacky a mletym ciernym korenim. Kurca marinujeme minimalne 1 hodinu, ale mozeme aj cez noc.
  3. Pripravime si zeleninu na prazenie. Potrebujete poriadne ostry noz na sekanie. Zelenu cibulku nakrajame pozdlz na milimeter tenucke rezance dlhe 4 cm. Cili papricky rozkrojime pozdlz na polovicku, odstranime semienka a tiez nakrajame pozdlz na milimeter tenke rezance dlzky 4 cm.
  4. Wok alebo panvicu si poriadne nahrejeme na vysokom plameni. Pridame 1 PL oleja a rozlejeme olej po bokoch woku az pokial nezacne trochu dymit. Do horuceho woku teraz dame marinovane kurca a miesame a prehadzujeme 4-5 minut na vysokom plameni. Potom pridame 1/2 PL rybacej omacky, cili papricky, cukor, zelenu cibulku a za hrst kesu orieskov (mozeme nahradit aj arasidami). Vsetko este spolu prazime 1 minutu. Nakoniec pridame za hrst cerstvej bazalky a premiesame. Ochutname, ak treba pridame este trosku rybacej omacky. Podavame s ryzou. Dobru chut!