Viedenské kocky fotorecept

nikola166 - fotkanikola166, 17. septembra 2011
Viedenské kocky (fotorecept)
Foto: nikola166

Recept mám z Báječnej ženy. Zas to nie je najkrajší zákusok, pridávam ho len preto, lebo chuťovo je doooosť dobrý a zaujímavý :)

4
porcie
40 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
150 g strúhané
150 g
50 g rozpustené
2 ks
150 g
1 ks
1 PL
Plnka:
150 g
50 g
2 PL
200 ml
120 g
1 PL
hrsť
200 g alebo čerešne
Okrem toho:
80 g




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme cesto, a to tak, že všetky suroviny spolu vymiešame.

    Viedenské kocky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme hladké cesto a nalejeme ho do plechu vystlaného papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a upečeieme pri teplote 180 °C asi 25 minút - treba pozorovať, ale zbytočne nevysušujeme cesto.

    Viedenské kocky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plnka: Tretinu masla rozohrejeme v menšom hrnci, odstavíme, vsypeme 50 g múky, 2 PL práškového cukru, premiešame a opäť zahrejeme.

    Viedenské kocky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vznikne hladká masa,ktorú zalejeme mliekom, rozmiešame a uvaríme hustú kašu. Za častého miešania necháme vychladnúť.

    Viedenské kocky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zvyšok masla vymiešame so 120 g práškového cukru a postupne pridáme vychladnutú kašu a vyšľaháme na hladký krém. Nakoniec pridáme mleté orechy a vykôstkované višne alebo čerešne. Mali by byť čerstvé, ale teraz mimo sezóny som použila kompót.

    Viedenské kocky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vychladnutý korpus prekrojíme....

    Viedenské kocky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    .. natrieme krémom a spojíme. Podľa mňa je toho krému dooosť veľa, dala by som len polovičnú dávku. ALE je výborný, mne veľmi chutil..taký jemný :)

    Viedenské kocky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Povrch potrieme višňovým alebo iným kyselkavým džemom a posypeme čokoládovými hoblinkami. Koláč uložíme do chladničky na pár hodín. Potom pokrájame na kocky. Dobrú chuť :)

    Viedenské kocky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

zdezda
...áááále veď vyzerá chutne, určite je chutný, orechy a jablká je super kombinácia :-)
martamm
Vyborny napad tie jablka do cesta, ukladam, zda sa mi to byt taky lahky dezertik pre tych, co si strazia liniu, ukladam
babanka
pre Katku: treba čítať hustejšie,pozornejšie - jablká sú v ceste,ktoré sa upečie !!
palokuchki
Mna zaujala ta kasicka na plnku. Este som to takto nevidela robit. Vyskusam to.
stanka83
..a neni v povodnom recepte napisane ze korpus treba robit 2x? ta plnka sa mi zda ako na cely plat to by bolo asi akurat :-)
nikola166
marienka44: tak ja som robila na klasický veľký plech ... teraz neviem narýchlo rozmery :) ale toho cesta bolo dosť, a ani nebolo velmi tenké ....
nikola166
stanka83: no nieee, je tam normalne že jeden plát cesta a ten rozrežeme .. tak neviem.. ale aj podľa mňa by mohlo byť tak, že buď pollovičná dávka krému, alebo 2x cesto :)
sisinka131
Veď je to tam krásne vyfotené, že upečené cesto rozkrojíme na polovicu, naplníme krémom a prikryjeme druhou polovicou! Páči sa mi - ukladám a určite si ho aj vychutnáme, milujeme takéto koláčiky, ďakujem za pridanie...
evanaaa
Celkom dobre vyzerajúci koláčik, len by som chcela vedieť - nebude z tých jabĺk kaša, keď sa cesto rozmieša, nemusia sa doň zamiešať ručne?
A ešte pre Palokuchki: Danka, kedysi sa takto robili krémy, zo sladkého bešamelu ( možno aj 40 r. dozadu), vtedy sa nezvykol variť puding, ale sladký bešamel - volalo sa to " nadstavovaný krém" a robievala som ho aj ja. Len vyskúšaj, je dobrý.
evanaaa
A čo sa cesta týka, myslím, ak chce niekto väčší koláč, možno treba tú dvojitú dávku cesta, krému asi nie, ako píše Nikola166, mal by vystačiť. Mne by stačila len tá menšia dávka.
nikola166
evanaaa: tak mne z tých jabĺk nevznikla kaša, bolo ich tam vidieť aj cítiť :) ale keď sa Vám nezdá, tak môžete zamiešať ručne..

... presne tak, krém by vystačil na dvojitú dávku cesta :) ale kto má rád extra krémové, môže nechať tak :P
ebaka
mne sa koláčik páči,poznám bešamel,voľakedy sme robili plnky do torty len takto a jablká v ceste sú výborná vec,leboho krásne nadýchajú
maria
este som ho nerobila ale vyskusam a co sa tyka krasy ja nemusim mat presne rozmery , neviem preco ale mne aj torta chuti viac ked nie je presne na mieru
aleana
koláčik sa mi celkom páči len v postupe na krém mi chýba kedy sa pridáva kakao...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia