Vianočný zemiakový (majonézový) šalát

aliyah - fotkaaliyah, 24. novembra 2011

Ten môj má rád každí z našej rodiny.Od malička na Vianoce sa u nás pripravoval zemiakový šalát jedine majonézový,takže nič pre fajnovky čo netúžia Zobraziť celý popisTen môj má rád každí z našej rodiny.Od malička na Vianoce sa u nás pripravoval zemiakový šalát jedine majonézový,takže nič pre fajnovky čo netúžia pribrať cez vianoce to kilo-dve navyše ;) Robím to ale vo veľkom ,takže množstvo surovín je asi tak zhruba na 5-6 kg hotového šalátu.

30 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 kg varené v šupke
500 g
300 g
8 ks uvarené na tvrdo
200 ml
250 ml
100 ml
1 ks nasekana nadrobno




Postup

  1. 1

    zemiaky uvarím v šupke,nechám vychladiť,ošupem a cez pretláčatko pretlačim na hranoly. nasekám cibulu nadrobno,pridám k zemiakom,sterilizovanu zeleninu zlejem zo šťavy,pridám aj sterilizovanu uhorku nakrajanu nadrobno,primiešam k zemiakom ,dochutím soľou,čiernym korením. vajíčka uvarené natvrdo taktiež nechám vychladiť,pretlačím cez pretláčatko,opatrne premiešam,pridám majonézu spolu s tatárskou omáčkou a nakoniec pridám aj smotanu na šlahanie.premiešam ,dám do chladničky odležať,najlepšia je na druhý deň ,keď chute dozrejú.

Diskusia k receptu

evanaaa
Robím skoro tak isto - nedávam tú sladkú smotanu, ale zarobím do nálevu z uhoriek sladidlo, č.korenie, soľ a to tam dám, mrkvu si uvarím, ostatné zostáva. Nakoniec ešte dochutím podľa potreby a je to. Viem, je tu veľa odporcov majonézy, ale mne by sa iný šalát nerátal aj tak ho robím nanajvýš dvakrát do roka.
abdul
@evanaaa : Máš pravdu. Šalát bez majonézy je ako rezeň bez mäsa.
@Aliyah : Veru tak, na druhý a tretí deň je šalát najlepší. S otcom sme jedného času robievali spolu šalát a mamu sme k tomu nepustili, lebo by nám to " kazila ". Približné množstvá : sterilizované uhorky -2 x 7 dcl, majonéza - 8 vajec + niečo vyše pol litra oleja, 10-12 varených valec, menšia plechovka steriliz. hrášku tá pol kilová, mrkvy pomenej, lebo to bolo na nás sladké, niekdajšej diétnej salámy zo 50 dkg a výsledok sa rovnal šalátu za smaltované vedro. t.j. asi 10 litrov. Najlepší šalátik to bol. Tá vôňa pri miešaní sa nezabúda. Dnes už iba polovičná dávka. Neviem prečo, ale nedávam nálev z uhoriek. Kyslé dobieham citrónovou šťavou.
zitar
Stará, dobrá klasika, tiež robím takto, len s malou výnimkou, bez smotany, ale skúsiť môžem, máme radi taký riadne majonézový a véééľa. Raz mi dcéra povedala, / keď bola ešte malá/, že či by sme ho nemohli miešať vo vani, aby nám bolo dosť.
aliyah
Tak komentáre pobavili :D
Inak tá sladká smotana spôsobí to ,že bude viac šťavnatejši ten šalátik. Je tam len deci na hromadu šalátu,takže moc to nezriedi ,ale keď chute dozrejú ,ostane aj šťavy dostatok a zemiaky nevpijú všetko do seba. Spravila som jednu veeeeľku chybu :/ dávam hneď na pretlačené zemiaky stolovy slnečnicovy olej ,aby nevpili do seba všetok majonézy.
marianne69
este pridam za lyzicu horcice a robim tiez takyto smotana na slahanie tam je vyborna
anna123
Ja si robím majonézu len z nízkotučného mlieka a oleja, potom v nej rozmixujem sterilizované uhorky, pridám aj horčicu, korenie, citronovú šťavu... a tiež je dobrý.
douglas
Hmmm...typicky Vianocny salat. Robievali sme takyto doma na Slovensku, len majonezu maminka robila z domacich vajiciek :).
Ja robim uz inak: Cibulu zaparim horucou vodou (ako ked zalievate kavu, ale smrdi to ako bolava noha), potom salat dlhsie zostane cersvy a potom nevyteka z neho tekutina (aspon nie vela). Pridavam majonezu, kvalitny biely jogurt a pre pestrost salatu nadrobno nakrajane kapie (domace-nakladane s bazalkovymi listami v panenskom olivovom oleji). A ako kazde Vianoce vzdycham "Chvala Bohu na vysosti", ze moj manzel si oblubil tradicne slovenske Vianocne jedla (okrem bobaliek) a v tak krasne-pozehnane sviatky nemusime jest maso! :)
tinca
ja robím podobne, ale bez vajec a smotany, ale dávam pár lyžíc tatarky
kadely
..... a jedno až dvě jablíčka nakrájená nepřidáváte?
julko
Do šalatu ja dávam zemiaky (cca 2 kg), 1 väčšiu surovú mrkvu narezanú na maličké kocky, 1 plechovku sterilizovaného hrášku, 8-9 ks kyslých uhoriek, 4 vajíčka uvarené natvrdo, cibuľu, soľ, korenie, 1 a 1/2 PL horčice, smotanu, 440 ml majonézu Helmans, 200 ml smotany na varenie, šťavu z uhoriek a niekedy pre chuť dávam do neho aj nastrúhaný alebo strelizovaný chren. Crhren, pokiaľ ste to už neskúšali Vám dopučujem ho dodať (podľa chuti).
1x safran
hubata
@kadely - no vidíš: jabĺčka nedávam, ale môže to byť dobré spojenie chutí, také osviežujúce.
@julko - a neovplyvní chren veľmi chuť toho šalátu? Akosi si chren spájam s údeným a nie s kaprom. Ale určite chren nemusí byť zlý v šaláte.
ejmepb
Základ receptou je zvyčajne rovnaký, len každý má ešte niečo svoje. Ja vodu z uhoriek prevarím s olejom, odstavím z ohňa,pridám korenie a cibuľu narezanú na rezance, nechám vychladnúť a tak pridám do šalátu. Cibuľka má výbornú chuť, nie takú ostrú ako surová, nepáli žalúdok.
aliyah
koľko ľudí,toľko chutí ,ja si to neviem predstaviť bez surovej cibulky :)
sneica
šalát robievam rovnaký,akurát bez smotany a pridám horčicu...šťavu z uhoriek pridávam aby bol šalát voľnejší...cibuľka je samozrejmosťou,a spominaný chren si dokladám k šalátu na tanier ,chuť je potom neodolateľna...:)
evulines
Ja dávam namiesto sterilizovanej zeleniny uvarenú mrkvu, nakrájanú na kocky a takisto zeler uvarený a nakrájaný, sterilizovaný prídávam len hrášok a namiesto smotany šlah. dávam pochútkovú kyslú.
smajliqa
jasne,,,uvarena mrkva na farbicku nesmie chybat,,,, a miesto tatarky majonezu,,, a veeeeelmi vela :)
marienka44
@Aliyah ,preco tie konzervy? Ja uprednostbujem uvarenu svoju alebo kupovanu mrkvu, zelerovy koren a hrasok mrazeny /ten ma chut ako cerstvy/. V recepte chyba horcica, na drobno pokrajane stavnate jablcko. To nas ucili na kurze studenych mís. Studeny vyvar z mrkvy... pouzijem po ochuteni /sol, cukor, ocot/ na upravu konzistencie salatu. Cerstvo mlete korenie tiez nemoze chybat. Zasadne sa nema robit doma majoneza kvoli salmoneloze. Lebo domaca nie je pasterizovana. To tiez prizvukuju na kuroch studenych mís.
dobryhrncekvar
no to ja tu budem jediná, čo robí zemiakový šalát odlišne, už moja mama ho takto robila: majonézu robím v mixéri svoju, nalejem oliv.olej, do toho horčica, VARENÉ ŽĹTKA, zavárané kyslé uhorky, korenie, soľ,2 strúčky cesnaku, rozmixovať, zriediť šľahačkou. Prelejem do väčšieho hrnca, pridám nakrájanú na jemno cibuľu, vajcia, uvarenú mrkev, hrach, petržlen, zľahka premiešam a pridávam postupne uvarené zemiaky. Zemiakový šalát je pekný žltý, bez konzervantov z kúpnych majonéz.
marcelo19
Mám tu recept na majonézový šalát á la Markovič:
Potrebujeme zemiaky, hrášok, mrkvu, petržlen, zeler,(môže byť mrazená zmes pod sviečkovú), 4 jablká, 300g šunky al. šunkovej salámy, ktorú nakrájame na malé kocky, 4-6 na tvrdo uvarených vajec, soľ. Všetko nakrájame na kocky a zalejeme majonézou.
Majonéza: Do mixéra dáme celé vajcia a mixujeme na maximálnych otáčkach. Postupne prilievame olej, zo začiatku úplne pomaly, aby sa majonéza nezrazila a keď už začne hustnúť, ochutíme sardelovou pastou, plnotučnou horčicou a osolíme. Olej prilievame až do zhustnutia majonézy a nakoniec ju zriedime kyslou smotanou. Množstvo smotany dáme podľa toho, ako chceme mať hustú majonézu. (cca 250 ml). Nalejeme na šalát, zľahka premiešame, popr. dosolíme. Toť jedna z variant šalátu. Uhorky nedávam.
julko
hubatá
určite nie. Moja rodina ho má na tento spôsob rada
jozka2
robim salat podobne sterilizovany hrasok s mrkou,cibulu na drobno aj uhorky na drobno a este surovu mrkvu postruham na jablkovom struhadle alebo na syr strukadle,pridam trochu stavy z uhoriek,zamiesam do zemiakov pridavam majonezu kyslu smotanu a podla potreby uhor.stavy,stavy tam nesmie byt vela dochutim solou c.korenim,necham aby sa prepojili chute majoneza,smotana uhor.stava 3:2:1 asi takyto pomer ale davam podla oka ako sapyta.Je vyborny,stavnaty postruhana mrkva robi trochu salat akoby nasladly,ale nie sladky,dodava vybornu chut.Naucila ma jedna talianka a robim to uz asi vyse 20 rokov.
jozka2
niekedy pridavam jablcko,niekedy nie,salat netecie ako hore citam,nedavam petrzlen ani zeler uz to nema tu pravu chut,cibulu nesparujem horucou vodou,posekana na drobno na druhy den ani necitit,ze tam je.Terazsom ho doniesla na silvestrovske party samozrejme ozdobeny,velmi im chutnal.Zmizol sakom prask.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia