Vianočný koláč
Vianočný koláč

Vianočný stromček z lístkového cesta fotorecept

janger - fotkajanger, 5. novembra 2017
Vianočný stromček z lístkového cesta (fotorecept)
Foto: janger

Taka predvianocna generalka. Ked to muz vcera zbadal, pozrel na mna, ze ci som sa pomylila. Ved je este len november! No chcela som Zobraziť celý popisTaka predvianocna generalka. Ked to muz vcera zbadal, pozrel na mna, ze ci som sa pomylila. Ved je este len november! No chcela som si tento stromcek vyskusat. Na minulorocne vianocne ranajky ho robila dcera. Chutny, chrumkavy bol, s orieskami. Tak bude na stole aj tento rok. A mozno si ho spravi aj niekto z vas. Ten nas stromcek je dnes uz ovela kratsi, neviem, cim to je ;-)... Mnozstvo surovin je len orientacne. Da sa spravit velky, mensi....

20 minút
na 200 °C

Suroviny

 na potretie papiera




Postup

  1. 1

    Na plech s papierom na pecenie (pre istotu papier trochu potriet) dame listkoveho cesto. Budeme potrebovat 2 platy. Moje cesto bolo kupene, dvakrat 27 x 34 cm.

    Vianočný stromček z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Trosku to vymeriame a nozikom jemne nakreslime stromcek, aj s kmenom. Tak, aby sme cesto neprerezali. Ak chcete stromcek krivy, tak nemusite kreslit nic.

    Vianočný stromček z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Stromcek potrieme Nutellou (ja som pouzila 5 PL) alebo inou cokoladovou pastou. Nesmie byt moc studena, zle by sa to rozotieralo. Ja som ju dala na moment do mikrovlnky.

    Vianočný stromček z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mozeme to posypat posekanymi orechmi, ale aj nemusime. Ja som mala pripravene, no zabudla som na to! Prikryjeme to druhym platom cesta.

    Vianočný stromček z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na ceste presvitaju obrysy stromceka, pripadne ich jemne nahmatame. Ostrym nozom vyrezeme stromcek.

    Vianočný stromček z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom nozikom opatrne (cesto neprerezeme) naznacime kmen, az k vrchu stromceka. Trosku sikmo, aby sa kmen smerom nahor zuzoval.

    Vianočný stromček z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Narezeme jednotlive konariky. Od okrajov stromceka po kmen. Teraz cesto uz uplne prerezeme.

    Vianočný stromček z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po tento moment to islo dobre. No teraz nastala mensia katastrofa. Bolo treba skrucat haluzky....No moje cesto bolo na papieri na niektorych miestach prilepene. Pouzila som totiz ten isty papier na pecenie, v ktorom bolo toto cesto balene. A papier bol trochu zvlhnuty. Takze sa mi haluzky nepodarilo pekne pootacat. Druhykrat dam novy, suchy papier a aj ho trosku potriem maslom. No, nevyzera to teraz moc dobre! Ale po upeceni to celkom ujde.

    Vianočný stromček z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    No, a kedze som zabudla dat na cokoladovu pastu orechy, tak som aspon kmen stromceka posypala. A este som zo zbytkov cesta vyrezala hviezdicku a dala som ju na vrch stromceka. Potrieme vajickom.

    Vianočný stromček z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dame piect do vyhriatej rury, na 200 stupnov. Tak asi na 20 minut. Ak by to moc tmavlo, trosku treba znizit teplotu.

    Vianočný stromček z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Stromcek mozeme trosku "zasnezit" praskovym cukrom.

    Vianočný stromček z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Presny zdroj neuvediem, lebo ich je na interenete kopu. A mna namaskrtila hlavne moja dcera...Ak vyskusate, tak dobru chut.

Diskusia k receptu

sracz
Krásna práca, doslova "piplačka" (v tom najlepšom slova zmysle) , milá @Janger _ka a myslím si, že si mnohých z nás povzbudila pred nastávajúcimi sviatkami Vianoc!
katka78
No a toto bola posledná kvapka! Nedá sa pozerať tieto sladké recepty a nemať mlsné chúťky. Zlyhala som na plnej čiare, schramstla som nejakú 39% "kuvertúru", ani neviem, čo to je, vyzeralo to ako čokoláda, aj tak trocha chutilo, akože len jednu kocku som si dala, ale však mala 50g.. Aspoň výčitky by som mala mať o tomto čase, ale nemám. Pekný stromček sa vám vydaril, chuť som si trocha predstavovala a trocha aj cítila :-)
alex37
aj ja som ho už skúšala, máš ho pekný teda, len ma nestrašte ešte Vianocami lebo ma čaká tooooľko roboty :-)
haji
Stromeček a jaký krásný, šikovné ručky aj hlava! Variabilní, určitě by šel aj s orechovou, kokosovou a inou plnkoou. Díky za sdílení, jsi šikulka!
janger
Mili varechaci,
@doriska , dakujem, davno som ta nevidela :-).
@sracz , piplacka hlavne tym, ze sa mi to prilepilo, inak by to uslo. Pozdravujem do dialky dalekej :-).
@katka78 , aspon tu kuverturu ze si mala po ruke ;-). Ja niekedy " v mlsnom case" siahnem lyzicou do pohara s cokoladovou pastou. Aj to dokaze utlmit :-). Len keby ten mlsny cas nebyval tak casto, jajajaj...
@smejkad , mozno ti deticky aj mozu pri tom pomoct, prizdobit si to podla seba a tak.
@alex37 , veru sa nam to blizi. Ja som si to vcera uvedomila. Rozmyslala som, ci by uz nebolo treba medovnikove cesto robit.
@haji mila, veru s hocicim, aj taky vyborny marhulovy lekvar s orechami si veru viem predstavit. A tak isto aj na slano. Alebo kazdemu maly stromcek spravit podla chuti :-).
Vsetkych srdecne pozdravujem a dakujem, ze ste sa pristavili na kus reci :-.
jujoska
velmi sa mi paci, obzvlast nezasnezena verzia. Dam asi vyrobit detom, to zvladnu. Dobre ze si upozornila na lepivy papier, naozaj bude lepsie prelozit to na novy
haji
@Janger (6.11.2017 11:48)
No, ukázalo se, že jsem popis nečetla pozorně, o orechoch píšeš hore. Omlouvám se. To víš, já se kochala a představovala si tu chuť a jak si ulamuju, hmmm
janger
@jujoska , mas pravdu, ta nezasnezena verzia je taka zivsia....ved preto ta generalka :-)))....Drzim palce, nech sa detom podari!

@haji , ale ved to nevadi, nemas sa za co ospravedlnovat. Mne sa aj ten kokos velmi pozdava, co si spomenula :-).
2x haji a altyn
izabella929
@janger , veľmi nápadité a milé.-) kedysi keď som tu začínala robila som podobne slniečko..ale nejaké bolo kostrbaté...toto sa ti vydarilo pekne..
farbuska
Mne sa stromček tiež veľmi páči. Nutellu nemám rada, ale nahradím niečím iným, dokonca aj škoricový cukor by mohol stačiť na chutné sústo k čaju alebo káve. Vďaka za inšpiráciu.
1x janger
ywett
Janka, krásne sa ti vydaril a srdečne pozdravujem ☺❤
1x janger
jack
Nádherný,toto bude aj u nás.A nemusí byť len na Vianoce;-)
1x janger
tiginko
fíha, tak toto je veľmi krásny jedlý stromček. Dobrá výzva, rozmýšľam nad zelenými konárikmi, skúsim podumať. Vďaka za inšpiráciu @janger
1x janger
kukulienka71
Neviem spať, bo je spln a miesto ovečiek rátam konáriky na tvojom stromčeku, @janger :-) tak mi napadlo, žeby mohlo byť tých konárikov 24 a stromček by bol adventný, každý deň by sme zjedli jeden konárik. Len neviem, či začneme najdlhším, či skôr tým najkratším...
janger
@izabella , dakujem za komentik. To ani neverim, ze ty by si spravila nieco "kostrbate" :-). Ved ty si umelec na pecenie.
@monty , aj my sme tak olamovali haluzky. Az zrazu stromcek zmizne :-).
@farbuska , tvoj koment som nedostala do mailu, neviem preco...Dakujem ti za prispevok. Veru, aj skoricovy cukor je dobry napad. Tak sa tu inspirujeme jeden druheho:-).
Mila @ywett , Ivka, aj ja teba pozdravujem 1000x. Dakujem za komentik.
@jack , samozrejme, ze nie, prilezitost sa vzdy najde, ved moze byt aj jesenny strom, no nie ;-)?
@tiginko , tebe zelena pasuje ;-), sprav si nejaky bylinkovy, alebo s pestom. Ak chces nasladko s pistaciovymi orieskami...
Dakujem vsetkym za komentar, prajem dobru noc :-).
janger
@kukulienka , ako som pisala a srdieckovala, tak tu pribudol aj tvoj komentar, dakujem. Nuz, neviem, ci by som vydrzala len s jednou haluzkou za den ;-). Ale ked tak, zacala by som tym najdlhsim, odspodu, inak by zastal stromcek taky kostrbaty, strbavy. Ved na posledny den si mozes nechat aj hviezdu...:-).
Ale ja idem pocitat teraz tie ovce a baranov.
evanaaa
Dobrý nápad, pekný a hodný vyskúšania! V sladkom prevedení pre mňa, ale nebol by zlý ani v slanom, ako niektoré tyčinky tu ( napr. pizzové, ap.) to by sa potom hodilo k olamovaniu pri telke :))
1x janger
pivonka
Nádherný stromček, pritom žiadne zložité pečenie a vymýšľanie, len dobrý nápad. Sama neviem, či sa mi páči viac zasnežená, alebo nezasnežená verzia, nádherne sa ti podaril. Je veľmi dobre, že si sa podelila aj i problémy s použitím papiera, cením si tvoju otvorenosť. Na Varechu chodím už pomenej, tak som veľmi rada, že mi tvoj stromček "neušiel".
1x janger
janger
@evanaaa , dakujem za mily komentar. Ved si upec, raz za cas si mozes zamaskrtit. Len pri tej telke je to tak, ze clovek neprestane olamovat ;-).
@cezminka , aj tebe dakujem za mile slova :-).
@pivonka , veru teba tu uz tak casto nevidiet, tym viac ma to potesilo, ze si sa pristavila. O tych chybach a problemoch pri peceni, tak to ja zvyknem pisat... Nech sa ludia poucia na chybe druheho. Ved to porekadlo poznas :-).
havino
Jani, velmi chutný, páči sa mi, pošlem recept nevestam, nech si motajú halúzky :-) ja ak by som tak orechovú plnku
1x janger




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia