Vianočný štedrák

Vianočný štedrák

Autor receptu: redakcia

70 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka s lyžičkou cukru. Premiešame a necháme vzísť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme žĺtok, soľ, roztopené maslo, zvyšný cukor a kvások. Vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť.
  2. Maková plnka: Zmiešame všetky ingrediencie.
  3. Orechová plnka: Zmiešame všetky ingrediencie.
  4. Tvarohová plnka: Bielok, ktorý zostal z prípravy cesta vyšľaháme dotuha. Zmiešame všetky ingrediencie na plnku a nakoniec primiešame vyšľahaný bielok.
  5. Plnka lekvárová: Lekváre vymiešame a zriedime troškou slivovice.
  6. Cesto vrstvíme a pomedzi pláty pridávame plnky. Navrchu sa robieva mriežka z cesta. Alebo môžeme cesto rozdeliť na dve polovice, na spodné cesto navrstvíme všetky plnky a zakryjeme druhou polovicou cesta. Pečieme na 180 °C dozlatista.