Vianočný štedrák
Vianočný štedrák
Autor receptu: redakcia
70 minút príprava |
30-40 minút na 180 °C |
Postup- Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka s lyžičkou cukru. Premiešame a necháme vzísť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme žĺtok, soľ, roztopené maslo, zvyšný cukor
a kvások. Vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť.
- Maková plnka: Zmiešame všetky ingrediencie.
- Orechová plnka: Zmiešame všetky ingrediencie.
- Tvarohová plnka: Bielok, ktorý zostal z prípravy cesta vyšľaháme dotuha. Zmiešame všetky
ingrediencie na plnku a nakoniec primiešame
vyšľahaný bielok.
- Plnka lekvárová: Lekváre vymiešame a zriedime troškou slivovice.
- Cesto vrstvíme a pomedzi pláty pridávame plnky. Navrchu sa robieva mriežka z cesta. Alebo môžeme cesto rozdeliť na dve polovice, na spodné cesto navrstvíme všetky plnky a zakryjeme druhou polovicou cesta. Pečieme na 180 °C dozlatista.
|