Vianočný pudingový bochník

Autor receptu: sissi29

Tento puding som si zamilovala, keď som bola v Anglicku pred mnohými rokmi a dodnes ho zbožňujem. Ved povedzte kto by ho nemal rád?

8
porcií
45 minút
príprava
70 minút
na 180/160 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske si zmiešame sušené ovocie mix,čerešne (ak nemáme môžeme vynechať alebo namiesto čerešní môžeme použiť hrozienka), ošúpané a postrúhané jablko, citrónovú a pomarančovú kôru, jablkový džús a rum. Zohrejeme v mikrovlnke na najvyššej teplote asi minútu a necháme cez noc namočené.
  2. Vymastíme si formu na srnčí chrbát maslom a takto vymastenú formu vystelieme mastným papierom na pečenie. Teplovzdušnú rúru si vyhrejeme na 180°C. Medzitým si pripravíme pekáč a dáme zvariť vodu.
  3. Vymiešame si maslo s cukrom. Pridáme vajcia, múku, prášok do pečiva, strúhanku, med, koreniny, soľ, namočené ovocie a orechy a zamiešame. Takto pripravené cesto si vylejeme do formy. Prikryjeme alobalom a dáme do pekáča s vriacou vodou. Voda by mala siahať asi do 1/3 formy. Opatrne vložíme do vyhriatej trúby a pečieme 40 minút.
  4. Po 40 minutách, znížime teplotu na 160°C a pečieme ďalšiu hodinu a pol. Nezabúdajme dolievať vodu do pekáča.
  5. Hotový puding si vyklopíme na tácku a necháme vychladnúť. Z vychladnutého pudingu stiahneme mastný papier. Vychladnutý puding môžeme v chladničke skladovať až 4 týždne v uzavretej nádobe. Dokonca čím dlhšie ho skladujeme tým lepšie lebo ingrediencie sa pekne spoja a vytvoria tak jedinečnú chuť pudinga. TIP: Pred servírovaním môžeme poliať puding omáčkou, ktorú si pripravíme následovne: zohrejeme 50g maslo, 50g hnedého cukru a 1PL medu. Keď je cukor celkom rozpustený pridáme 1PL rumu. Posypeme nakrájanými orechami a poprašíme mletým cukrom. Dobrú chuť.