Vianočný pudingový bochník

sissi29 - fotkasissi29, 8. decembra 2010
Vianočný pudingový bochník
Foto: sissi29

Tento puding som si zamilovala, keď som bola v Anglicku pred mnohými rokmi a dodnes ho zbožňujem. Ved povedzte kto by ho nemal rád?

8
porcií
45 minút
príprava
70 minút
na 180/160 °C

Suroviny

400 g,sušené mix
80 g
1 ks
150 ml
4 PL
140 g
100 g
2 ks
85 g
1 balíček
100 g
2 PL
2 ČL (zmes)
1 ČL, mletá
1/2 ČL
30 g, (vlasšké a lieskové orechy,mandle)




Postup

  1. 1

    V miske si zmiešame sušené ovocie mix,čerešne (ak nemáme môžeme vynechať alebo namiesto čerešní môžeme použiť hrozienka), ošúpané a postrúhané jablko, citrónovú a pomarančovú kôru, jablkový džús a rum. Zohrejeme v mikrovlnke na najvyššej teplote asi minútu a necháme cez noc namočené.

    Vianočný pudingový bochník - obrázok 1
  2. 2

    Vymastíme si formu na srnčí chrbát maslom a takto vymastenú formu vystelieme mastným papierom na pečenie. Teplovzdušnú rúru si vyhrejeme na 180°C. Medzitým si pripravíme pekáč a dáme zvariť vodu.

  3. 3

    Vymiešame si maslo s cukrom. Pridáme vajcia, múku, prášok do pečiva, strúhanku, med, koreniny, soľ, namočené ovocie a orechy a zamiešame. Takto pripravené cesto si vylejeme do formy. Prikryjeme alobalom a dáme do pekáča s vriacou vodou. Voda by mala siahať asi do 1/3 formy. Opatrne vložíme do vyhriatej trúby a pečieme 40 minút.

  4. 4

    Po 40 minutách, znížime teplotu na 160°C a pečieme ďalšiu hodinu a pol. Nezabúdajme dolievať vodu do pekáča.

  5. 5

    Hotový puding si vyklopíme na tácku a necháme vychladnúť. Z vychladnutého pudingu stiahneme mastný papier. Vychladnutý puding môžeme v chladničke skladovať až 4 týždne v uzavretej nádobe. Dokonca čím dlhšie ho skladujeme tým lepšie lebo ingrediencie sa pekne spoja a vytvoria tak jedinečnú chuť pudinga. TIP: Pred servírovaním môžeme poliať puding omáčkou, ktorú si pripravíme následovne: zohrejeme 50g maslo, 50g hnedého cukru a 1PL medu. Keď je cukor celkom rozpustený pridáme 1PL rumu. Posypeme nakrájanými orechami a poprašíme mletým cukrom. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

ela77
tento puding mi pripomenul, že už dávno zháňam pudingovú formu, ktorá vyzerá ako bábovka ale zatvára sa zhora, takže surovina sa pečie, lepšie povedané varí vo vode a výsledok je akoby upečená bábovka. Možno by to išlo aj so zaváracím pohárom, ale tu ide práve o ten otvor vo vnútry, ktorý pomáha puding prehrievať aj v strede. Poraďte ak ste to niekde videli. Moja svokra robievala v ňom nejaký orechový puding s kakaom, ale zdedila ho švagriná. Bol to náš výrobok, ale už starý. Na tento recept by bol ako stvorený.
sissi29
Ak áno, nepoznáš niekoho kto žije v Anglicku? Dotyčný(á) by ti to odtiaľ určite mohli priniesť. ;-)
ela77
Vďaka, je to asi ono, len tá stará forma čo mala svokra sa ešte aj zatvárala takým zabezpečovacím ako keď zatváraš tortovú formu na boku. Ale i tak vďaka. Skúsim známu.
ela77
Ako pozerám bližšie informácie o tej ponuke formy, tak je vyrobená v Číne, popýtam syna, ten stále čosi objednáva z Číny, možno sa nám podarí objednať aj odtiaľ. S poštou z Číny máme dobré skúsenosti, vždy všetko poctivo a rýchlo pošlú. Ešte raz vďaka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia