Vianočný kysnutý koláč fotorecept

stacy77777 - fotkastacy77777, 25. decembra 2013

Trochu zmena oproti klasickej vianočke...Rozpis surovín je na 2 koláče.

30
porcií
120 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

1 kg
4 pl
125 g
2 ks
250 ml
2 ks
1 čl
1 kocka
300 ml
Plnka:
500 g
250 ml
2 pl
200 g
2 ks (na potretie)




Postup

  1. 1

    Z trošky cukru,mlieka a droždia prichystáme kvások, keď vykysne, vlejeme do misy s prichystanou múkou a ostatnými surovinami, zamiesime cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť.

  2. 2

    Vykysnuté cesto vyklopíme a rozdelíme na šesť častí. Z tejto dávky vyšli 2 koláče, takže tri časti použijeme na jeden koláč. Všetky časti vyvaľkáme.

  3. 3

    Na plnku si zmiešame mleté vlašské orechy s práškovým cukrom a sladkou smotanou. Sušené slivky použijeme celé.

  4. 4

    Všetky časti cesta natrieme plnkou,rozložíme sušené slivky.

    Vianočný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jednu časť zložíme do bochníka. Ďalšie dve časti ztočíme ako na závin a spletieme spolu.

    Vianočný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uložíme na okrúhly plech do stredu okrúhly bochník. Troška som sa pohrala a splietla z trošky cesta vrkôčiky,ktoré som preložila do kríža, na ozdobu. Spletené dva kusy cesta som potom uložila do kruhu. Potrieme rozšľahaným žĺtkom.

    Vianočný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z trošky cesta som povykrajovala vianočnými vykrajovátkami ozdoby, poukladala na potretý koláč. Ozdoby som už nepotierala.

    Vianočný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Necháme ešte pol hodinky pokysnúť, pečieme na 170°C približne 35 minút, samozrejme podľa rúry.

    Vianočný kysnutý koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Troška bola zmena oproti klasickej vianočke, samozrejme nič proti nej, len som chcela vyskúšať dačo nové....:-)). Prajem krásny zbytok Vianočných sviatkov a šťastný Nový rok...

Diskusia k receptu

kukulienka71
Nádherný koláč!To by som ani nechcela načať,pokaziť toľkú krásu:-0. A tie vykrojené ozdôbky...nemám slov.5*
pekarik
Na tento sviatočný deň nádherný sviatočný koláč
luss44
krásny si napiekla, plnka musí byť skvelá :)
ancicka
Pekne to vyzera s tými ozdobkami,no iste veľmi chutil na vianočnom stole.iste si ho robila s láskou.
ywett
krásny koláč a ešte moja obľúbená plnka...krásne sviatky a šťastný Nový rok aj Tebe :-)
medovnicek
krásny vianočný koláčik si upiekla, veľmi sa mi páči ako si ho vyzdobila
hubata
Pekný vianočník, len nepiekla si ho dlhšie, stačilo 35 minút? Ukladám si ho pre tú plnku, troška zmeny nezaškodí. Vďaka za krásny recept, popis a foto.
stacy77777
@hubata - netrúfam si presne písať čas, mám klasickú el. rúru, pred samotným dopečením som ho na 5minút prikryla alobalom a nechala piecť ešte tak. Nemám vôbec žiadne skúsenosti napríklad s plynovou rúrou, to už si asi musí každá gazdinka odsledovať... najradšej však pekávam tak, že nechám koláč na 50°C takých 10 minút, potom pridám na 120°C na ďalších 10minút, až potom pridám na 170°C a dopekám. Mám to roky odskúšané podľa mojej mamy, popisujem to aj v mojich starších receptoch.
kukulienka71
@stacy77777 ,vyskúšam tento tvoj typ pečenia,čo spomínaš vyššie.Ja som tiež zvyknutá len na el.rúru,pekávam na180-200°C,podľa toho,ako veľké veci pečiem.Skúseností nikdy nie je dosť:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia