Vianočné salajkové pečivo

marika9 - fotkamarika9, 17. decembra 2012
Vianočné salajkové pečivo
Foto: marika9

Toto pečivo som jedla u jednej známej asi pred 20 rokmi. Až tento rok som sa rozhodla ho upiecť. Podarilo sa mi a tak Zobraziť celý popisToto pečivo som jedla u jednej známej asi pred 20 rokmi. Až tento rok som sa rozhodla ho upiecť. Podarilo sa mi a tak sa s Vami rozdelím. Totiž nenašla som tento recept na Vareche, ak, tak je pod iným názvom.

120
porcií
120 minút
príprava
15 minút
na 140 °C

Suroviny

5 ks
500 g
1 ml
200 g




Postup

  1. 1

    Žĺtka, práškový cukor a Salajku dobre vymiešame, prikryjeme a na noc dáme do chladničky.

  2. 2

    Na druhý deň primiešame múku, vyvaľkáme asi na 1/2 cm hrúbku. Vykrajujeme rôznymi vykrajovačkami. Volíme radšej menšiu až strednú veľkosť pretože cesto značne zväčší objem.

  3. 3

    Pečieme na pečiacej podložke alebo papieri pri 140 st. C asi 15 - 20 min. Podľa rúry. Pečivo musí zostaľ biele

Diskusia k receptu

ailuj82
pekné, vyzerajú ako zázvorníky, ale nie je tam toho cukru veľmi veľa?
mijaita
Těsto jako na rakvicky :-) K tomu prava slehacka .... dobre, moc dobre!
miamia
krásne, tiež mi trošku pripomínajú zázvorníky...vydarili sa ti :)
petra5
Fíha vyzerajú dobre, upečiem ukladám :)
veronika353
Podle podobného receptu dělám rakvičky,formiček mám jen 20ks,jedna dávka je na 30ks a tak jsem použila formičky na košíčky.Polovina už je snědená a zbytek jsem schovala,abych je na vánoce nemusela péct znovu:-))) Ty hvězdičky jsou taky pěkné:-)))
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@veronika davate do formicek vymazanych ako to ide von ? Kolko treba piect? To cesto je ridke alebo sa da valkat...Dakujem.
sovka62
Pekávam podobné salajkové, ale celkom bez múky, len cukor, žĺtky a salajka.
marika9
Cukru nie je veľa, nakoľko práve cukor umožňuje nafúknutie.
Cesto sa vaľká, ja by som nabudúce možno dala menej múky. Vo formičkách som piecť neskúšala, ale ako tu píšu niektoré varecháčky, tak sa asi dá. Ja som vykrajovala.
sovka62 v akom pomere robíš bez múky? To ma veľmi zaujalo.
honestka
robievala som tiez tieto vykrajovane alebo len krajane ako stangle, ale radsej robim original rakvicky bez muky do formiciek
/alebo paierovych kosickov/ pretoze je to oblubeny a rychly kolacik;
vrobievam casto pretoze v krabici mozu stat dlho a ked niekto prekvapi- slahacka je vzdy u nas poruke, takze pochutka.

so salajkou robim velmi rada, je tu par ludi co a s nou boja robit ale nemaju sa coho obavat, pretoze ten neprijemny zapach pri peceni zmizne ako zazrak!
nedavno som s nou piekla aj starodavnu bohemku a bola mnamky.
veronika353
Ahoj @lba podle receptu,který jsem přidala na Varechu,se to peče 15 minut na 150 stupňú,formičky se dobře vymažou sádlem(masťou),jde to krásně vyklopit.Ještě jsem to nezkoušela vyválet,ale je to husté těsto a tak by se to asi dalo.
pupavciatko
ahoj marika9, ďakjem ti za tento receptík a hlavne ma potešil obrázok, ktorý dokazuje, že koláčiky zostanú krásne nafúknuté. ja som ho skúšala práve včera z jednej starej brožúrky, kde sú iba vianočné recepty. a bol tam aj strúhaný zázvor. keďže som piekla viac druhov a súril ma čas, zvýšila som teplotu pečenia a moje krásne nafúknuté koláčiky sa rozliali po celom plechu. tak to skúsim ešte raz a ten zázvor im dal super chuť, je to vlastne recept na zázvorníky. nech sa ti aj naďalej darí "vyrábať "takéto suprové koláčiky
ancicka
Ja som dnes robila tiež salajkové pečivko,no ale mám trocha iný recept,ale v podstate je to isté.
sovka62
Pred chvíľou som mailom posiela svoj recept pre @aroooo a zistila som, že aj v tých mojich je múka, ale len 70g a miesia sa na dva razy, prvý deň polovica cukru, žĺtky a salajka, na druhý deň sa pridá druhá polovica cukru a múka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia