Ovocné koláče

Vianočné ovocné koláčiky

Autor receptu: sweetlaab

Tradičné sladké pečivo - Mince fruit pies - britského pôvodu, ktoré sa servíruje počas vianočnej sezóny v anglicky hovoriacich krajinách. Sú naplnené zmesou sušeného ovocia a voňavého korenia.

24
porcií
90 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Jemne nakrájame všetky prísady do plnky približne rovnakej veľkosti. Vo veľkej miske premiešame kúsky ovocia, nakrájané jablká, koreniny. Rozpustíme cukor v rume a pomarančovej šťave a nalejeme ju na zmes. Prikryjeme a necháme stáť cez noc.
  2. Nasledujúci deň znova premiešajte zmes a podľa tradičného receptu vložíme do čistých suchých pohárov minimálne na mesiac pred použitím (voliteľne).
  3. Na prípravu pečiva: preosejeme múku a potom ju zmiešame s maslom. Pridáme preosiaty cukor, vaječný žĺtok, vodu a premiešajte všetko na cesto. Spravíme bochník, zabalíme do plastového filmu a potom ho vložíme do chladničky na hodinu.
  4. Predhrievame rúru na 180 °C a pomastíme 12- dielový muffinový plech. Cesto položíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme až do hrúbky asi 2 mm. Vyrežeme kruhy tak, aby zapadli do otvorov na muffiny až do výšky asi 3 - 4 cm, naplníme každý koláčik s veľkou čajovou lyžičkou plnky (ale nepreplňujeme) a zakryjeme hornú časť každého koláčika iným kruhom pečiva, alebo použijeme formičky s rôznymi tvarmi, ktoré vyrežeme na vrchné cesto koláčikov. Okraje cesta utesníme a potrieme vaječným žĺtkom pre glazúru.
  5. Pečieme asi 15 minút. Necháme niekoľko minút vychladnúť, pomocou malého nožíka uvoľníme koláčiky z plechu. Podávame teplé, alebo pri izbovej teplote.
  6. Viac informácií je na mojom blogu http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/12/christmas-fruit-mince-pies-vianocne.html