Vianočné medovníčky

Vianočné medovníčky
Foto: amka
amkaAmka, 59 ročná žena, Poprad, recept pridala: 16. decembra 2009 7:37Ďalšie jej recepty

Medovníčky na každé Vianoce, pre krásu, vôňu i lahodnú chuť. Recept pochádza z časopisu Medovníčky asi z roku 1995.

Suroviny


Postup prípravy receptu

Medovníky sú výborné, ak sa medovníkové cesto pripraví tak 6 týždňov pred pečením. Keď sa nestihne, tak aspoň dva dni je ho potrebné nechať postáť zabalené v mikroténovom vrecku. Príprava cesta: do nádoby elekt. miešača (robot) nadávkujem sypké suroviny, tj. preosiatu hl. múku, perníkové korenie, škoricu, preosiaty práškový cukor a sódu bikarbónu. Po premiešaní pridám vajcia a tekutý med. Vypracujem cesto, ktoré zabalím do mikroténového vrecka a nechám odstáť.

Pečenie medovníčkov: Cesto vyvaľkám (s minimom múky) na hrúbku cca 4 mm pre menšie, 5 mm pre väčšie tvary, ktoré ukladám na papier na pečenie. Ten stiahnem na uvoľnený plech - pekáč. Medovníčky pečiem pri teplote 180 st. C cca 10 minút. Hneď po vybratí z rúry, ešte horúce, potieram rozšľahaným vajcom, čím dosiahnu krásny lesk. Poukladám vo vrstvách do krabice.

Zdobenie perníčkov: Z bielka a niekoľkokrát preosiateho práškového cukru miešam polevu vareškou asi 20-30 minút. Nešľahať, poleva by opadávala z medovníčkov. Množstvo cukru je potrebné upraviť podľa hustoty polevy. Zdobím tenkou špičkou, resp. stočeným celofánovým kornútikom s malým množstvom polevy rôzne tvary, ako na obrázku, na bielo, čo je najkrajšie. Polevu možno prifarbiť. Tieto medovníčky neobsahujú tuk, vydržia dlho, pokiaľ sa nezjedia skôr. Počas vianoc potešia krásou a vôňou, pekné sú ako ozdoby vianočného stromčeka. Pred konzumáciou k nim do nádoby pridám rozkrojené jabĺčko, uzavriem, výborne zmäknú.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

6 komentárov k receptu
  • olus, 16. decembra 2009 o 18:57
    amka, máš medovníčky krásne vyzdobené, mňa to ešte len čaká- upečené sú - len ozdobiť


  • nataluka, 12. decembra 2011 o 15:22
    Sú veľmi pekné, krásne ozdobené. Vidno, že máš prax v zdobení. Aj tie figúrky sú krásne, ani neviem, či dnes predávajú somárika, vtáčika alebo takú peknú chalúpku. No nádhera!!!
    Hľadám recept, tento sa mi ľúbi. Len 6 týždňov nemôžem nechať cesto stáť, lebo to by bolo už dávno po vianociach... Ale dva dni môžem, len škoda, že také figúrky nemám. Skúsim navštíviť nejaké domáce potreby, nebola som v nich dávno- kvôli vykrajovačkám. Ešte raz skladám poklonu kuchárke, medovníčky sú jedna báseň...


  • selyny, 30. októbra 2012 o 13:21
    ahoj Amka , tvoje medovnicky vyzeraju super, tak ich chcem spravit. Ale nerozumiem tomu, ze ako mam nechat cesto stat 6 tyzdnov ? ze kde ? a ci ho az potom upiect ? dakujem


  • luclip, 8. novembra 2012 o 15:00
    maslo sa do cesta nedáva?


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 2 komentárov)
  • kamk, 5. decembra 2012 o 13:52
    Fajn recept, ja už cesto mám, len čakám na dietky zo školy a ideme piecť, len riešim...niekde som čítala, že potrieť vajíčkom a pridať lyžicu silnej čiernej kávy, neviem prečo. Vie mi niekto poradiť?


  • asiisa, 23. decembra 2013 o 18:06
    skvelé pečiem ich už 2-krát sú chutné



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v USA
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes z USA od Babav.

Veľká noc v Turecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Archaa o Turecku.

Veľká noc v Indii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. O Indii píše Methi.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 16/2014: Veľkonočná hostina Veľkonočná hostina
Časopis Varecha vo štvrtok 17. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist