Vianočné medovníčky

Vianočné medovníčky
Foto: amka
amkaAmka, recept pridal: 16. decembra 2009 7:37Ďalšie jeho recepty

Medovníčky na každé Vianoce, pre krásu, vôňu i lahodnú chuť. Recept pochádza z časopisu Medovníčky asi z roku 1995.

Suroviny


Postup prípravy receptu

1

Medovníky sú výborné, ak sa medovníkové cesto pripraví tak 6 týždňov pred pečením. Keď sa nestihne, tak aspoň dva dni je ho potrebné nechať postáť zabalené v mikroténovom vrecku. Príprava cesta: do nádoby elekt. miešača (robot) nadávkujem sypké suroviny, tj. preosiatu hl. múku, perníkové korenie, škoricu, preosiaty práškový cukor a sódu bikarbónu. Po premiešaní pridám vajcia a tekutý med. Vypracujem cesto, ktoré zabalím do mikroténového vrecka a nechám odstáť.

2

Pečenie medovníčkov: Cesto vyvaľkám (s minimom múky) na hrúbku cca 4 mm pre menšie, 5 mm pre väčšie tvary, ktoré ukladám na papier na pečenie. Ten stiahnem na uvoľnený plech - pekáč. Medovníčky pečiem pri teplote 180 st. C cca 10 minút. Hneď po vybratí z rúry, ešte horúce, potieram rozšľahaným vajcom, čím dosiahnu krásny lesk. Poukladám vo vrstvách do krabice.

3

Zdobenie perníčkov: Z bielka a niekoľkokrát preosiateho práškového cukru miešam polevu vareškou asi 20-30 minút. Nešľahať, poleva by opadávala z medovníčkov. Množstvo cukru je potrebné upraviť podľa hustoty polevy. Zdobím tenkou špičkou, resp. stočeným celofánovým kornútikom s malým množstvom polevy rôzne tvary, ako na obrázku, na bielo, čo je najkrajšie. Polevu možno prifarbiť. Tieto medovníčky neobsahujú tuk, vydržia dlho, pokiaľ sa nezjedia skôr. Počas vianoc potešia krásou a vôňou, pekné sú ako ozdoby vianočného stromčeka. Pred konzumáciou k nim do nádoby pridám rozkrojené jabĺčko, uzavriem, výborne zmäknú.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • olus, 16. decembra 2009 o 18:57
    amka, máš medovníčky krásne vyzdobené, mňa to ešte len čaká- upečené sú - len ozdobiť


  • nataluka, 12. decembra 2011 o 15:22
    Sú veľmi pekné, krásne ozdobené. Vidno, že máš prax v zdobení. Aj tie figúrky sú krásne, ani neviem, či dnes predávajú somárika, vtáčika alebo takú peknú chalúpku. No nádhera!!!
    Hľadám recept, tento sa mi ľúbi. Len 6 týždňov nemôžem nechať cesto stáť, lebo to by bolo už dávno po vianociach... Ale dva dni môžem, len škoda, že také figúrky nemám. Skúsim navštíviť nejaké domáce potreby, nebola som v nich dávno- kvôli vykrajovačkám. Ešte raz skladám poklonu kuchárke, medovníčky sú jedna báseň...


  • selyny, 30. októbra 2012 o 13:21
    ahoj Amka , tvoje medovnicky vyzeraju super, tak ich chcem spravit. Ale nerozumiem tomu, ze ako mam nechat cesto stat 6 tyzdnov ? ze kde ? a ci ho az potom upiect ? dakujem


  • luclip, 8. novembra 2012 o 15:00
    maslo sa do cesta nedáva?


  • kamk, 5. decembra 2012 o 13:52
    Fajn recept, ja už cesto mám, len čakám na dietky zo školy a ideme piecť, len riešim...niekde som čítala, že potrieť vajíčkom a pridať lyžicu silnej čiernej kávy, neviem prečo. Vie mi niekto poradiť?


  • asiisa, 23. decembra 2013 o 18:06
    skvelé pečiem ich už 2-krát sú chutné



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Rezance s ringlotami
Čím vás len prekvapiť? Čím vás len zasýtiť? Malo by to byť čosi iné, čosi zvláštne. Pripravím vám modranské slíže s ringlotami.

Varecha 35/2014: Zavárame
Časopis Varecha vo štvrtok 28. augusta v denníku Pravda.

Bavorská kuchyňa: Mníchovčania si potrpia na kvalitnú a domácu stravu
Z bavorského Mníchova nám špeciality tejto časti Nemecka priblíži Varecháčka Archaa.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 35/2014: Zavárame Zavárame
Časopis Varecha vo štvrtok 28. augusta v denníku Pravda.


TOPlist