Vianočné medovníčky

Vianočné medovníčky
Foto: amka
amkaAmka, recept pridal: 16. decembra 2009 7:37Ďalšie jeho recepty

Medovníčky na každé Vianoce, pre krásu, vôňu i lahodnú chuť. Recept pochádza z časopisu Medovníčky asi z roku 1995.

Suroviny


Postup prípravy receptu

Medovníky sú výborné, ak sa medovníkové cesto pripraví tak 6 týždňov pred pečením. Keď sa nestihne, tak aspoň dva dni je ho potrebné nechať postáť zabalené v mikroténovom vrecku. Príprava cesta: do nádoby elekt. miešača (robot) nadávkujem sypké suroviny, tj. preosiatu hl. múku, perníkové korenie, škoricu, preosiaty práškový cukor a sódu bikarbónu. Po premiešaní pridám vajcia a tekutý med. Vypracujem cesto, ktoré zabalím do mikroténového vrecka a nechám odstáť.

Pečenie medovníčkov: Cesto vyvaľkám (s minimom múky) na hrúbku cca 4 mm pre menšie, 5 mm pre väčšie tvary, ktoré ukladám na papier na pečenie. Ten stiahnem na uvoľnený plech - pekáč. Medovníčky pečiem pri teplote 180 st. C cca 10 minút. Hneď po vybratí z rúry, ešte horúce, potieram rozšľahaným vajcom, čím dosiahnu krásny lesk. Poukladám vo vrstvách do krabice.

Zdobenie perníčkov: Z bielka a niekoľkokrát preosiateho práškového cukru miešam polevu vareškou asi 20-30 minút. Nešľahať, poleva by opadávala z medovníčkov. Množstvo cukru je potrebné upraviť podľa hustoty polevy. Zdobím tenkou špičkou, resp. stočeným celofánovým kornútikom s malým množstvom polevy rôzne tvary, ako na obrázku, na bielo, čo je najkrajšie. Polevu možno prifarbiť. Tieto medovníčky neobsahujú tuk, vydržia dlho, pokiaľ sa nezjedia skôr. Počas vianoc potešia krásou a vôňou, pekné sú ako ozdoby vianočného stromčeka. Pred konzumáciou k nim do nádoby pridám rozkrojené jabĺčko, uzavriem, výborne zmäknú.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

6 komentárov k receptu
  • olus, 16. decembra 2009 o 18:57
    amka, máš medovníčky krásne vyzdobené, mňa to ešte len čaká- upečené sú - len ozdobiť


  • nataluka, 12. decembra 2011 o 15:22
    Sú veľmi pekné, krásne ozdobené. Vidno, že máš prax v zdobení. Aj tie figúrky sú krásne, ani neviem, či dnes predávajú somárika, vtáčika alebo takú peknú chalúpku. No nádhera!!!
    Hľadám recept, tento sa mi ľúbi. Len 6 týždňov nemôžem nechať cesto stáť, lebo to by bolo už dávno po vianociach... Ale dva dni môžem, len škoda, že také figúrky nemám. Skúsim navštíviť nejaké domáce potreby, nebola som v nich dávno- kvôli vykrajovačkám. Ešte raz skladám poklonu kuchárke, medovníčky sú jedna báseň...


  • selyny, 30. októbra 2012 o 13:21
    ahoj Amka , tvoje medovnicky vyzeraju super, tak ich chcem spravit. Ale nerozumiem tomu, ze ako mam nechat cesto stat 6 tyzdnov ? ze kde ? a ci ho az potom upiect ? dakujem


  • luclip, 8. novembra 2012 o 15:00
    maslo sa do cesta nedáva?


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 2 komentárov)
  • kamk, 5. decembra 2012 o 13:52
    Fajn recept, ja už cesto mám, len čakám na dietky zo školy a ideme piecť, len riešim...niekde som čítala, že potrieť vajíčkom a pridať lyžicu silnej čiernej kávy, neviem prečo. Vie mi niekto poradiť?


  • asiisa, 23. decembra 2013 o 18:06
    skvelé pečiem ich už 2-krát sú chutné



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist