Vianočné medovníčky
Autor receptu: esi
Toto je recept, ktorý som dlho hľadala. Nakoniec kombináciou viacerých som dosiahla taký ktorý sa pri prečení nerozlieva a drži svoj tvar medovníčkov
50 ks podľa veľkosti porcií |
15 minút príprava |
30+ zdobenie minút na 175 °C |
Postup
- Vajcia a cukor vymiešať, pridať roztopený teplý tuk/nie horúci/, med a perníkové korenie.
V miske si preosejeme múku so sódou bicarbónou. Vymiešané vajcia s ostatnými prísadami vylejeme do polovice preosiatej múky, miešame varechov a stále pridávame zvyšnú múku. Na to potrebujeme už ruku, aby sme cesto dobre vymiesili na vláčne a nelepivé ale nie veľmi tvrdé . Cesto dáme do mikroténového sáčku a odložíme do chladu na min. 24 hodín.
- Ak chceme začať pracovať s medovníkmi, je potrebné cesto preložiť do izbovej teploty.
Pripravíme si vajíčko na potieranie medovníčkov, vďaka tomu budú medovníčky tmavšie a lesklejšie a bude pekne vynikať Vaša výzdoba.
Do maličkej nádoby / ja dávam do väčšieho štamperlíka/ dáme med a kakao a dobre vymiešame na hladkú lesklú hmotu. Pridáme do rozšľahaného vajíčka a dobre vymiešame. Vzniknutú penu odoberieme.
Perníkové cesto rozvaľkáme na 3-5 mm, vykrajujeme rôzne tvary a pečieme na 175 st.C. nie veľmi dlho, aby sa nevysušili.
Po upečení perníčky ešte horúce potierame vajíčkom ktoré sme si pripravili.
- Zdobíme bielkovou polevou : vymiešať 150 gr. práškového cukru (2x preosiaty) s jedným bielkom. Miešať varečkou najmenej 20 min.
Zdobíme mikrotenovým sáčkom alebo kronútkom podľa vlastnej fantázie.