Vianočné medovníčky

esi - fotkaesi, 3. januára 2010
Vianočné medovníčky
Foto: esi

Toto je recept, ktorý som dlho hľadala. Nakoniec kombináciou viacerých som dosiahla taký ktorý sa pri prečení nerozlieva a drži svoj tvar medovníčkov

50 ks podľa veľkosti
porcií
15 minút
príprava
30+ zdobenie minút
na 175 °C

Suroviny

350  gr.
260 gr.
20-30 gr.
2 ks
1/2 ČL
1 ČL
3 PL-
1 ks
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Vajcia a cukor vymiešať, pridať roztopený teplý tuk/nie horúci/, med a perníkové korenie. V miske si preosejeme múku so sódou bicarbónou. Vymiešané vajcia s ostatnými prísadami vylejeme do polovice preosiatej múky, miešame varechov a stále pridávame zvyšnú múku. Na to potrebujeme už ruku, aby sme cesto dobre vymiesili na vláčne a nelepivé ale nie veľmi tvrdé . Cesto dáme do mikroténového sáčku a odložíme do chladu na min. 24 hodín.

  2. 2

    Ak chceme začať pracovať s medovníkmi, je potrebné cesto preložiť do izbovej teploty. Pripravíme si vajíčko na potieranie medovníčkov, vďaka tomu budú medovníčky tmavšie a lesklejšie a bude pekne vynikať Vaša výzdoba. Do maličkej nádoby / ja dávam do väčšieho štamperlíka/ dáme med a kakao a dobre vymiešame na hladkú lesklú hmotu. Pridáme do rozšľahaného vajíčka a dobre vymiešame. Vzniknutú penu odoberieme. Perníkové cesto rozvaľkáme na 3-5 mm, vykrajujeme rôzne tvary a pečieme na 175 st.C. nie veľmi dlho, aby sa nevysušili. Po upečení perníčky ešte horúce potierame vajíčkom ktoré sme si pripravili.

  3. 3

    Zdobíme bielkovou polevou : vymiešať 150 gr. práškového cukru (2x preosiaty) s jedným bielkom. Miešať varečkou najmenej 20 min. Zdobíme mikrotenovým sáčkom alebo kronútkom podľa vlastnej fantázie.

Diskusia k receptu

douglas
Krásne medovníčky!! Hlavne finta - potieranie medovničkov po upečení! Veľmi zaujímavý a jednoduchý recept a to preto, lebo za všetkým čo vyzerá jednoducho, je neskutočne veľa práce a námahy.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Ďakujem, ďakujem. Škoda že je už po vianociach. Zdobila by som stále.

Eva
palokuchki
@esi tie tvoje medovnicky su krasne. Obdivujem ta ako to dokazes tak krasne vyzdobit. Pisala si ze si z druhej strany Nitry smerom na Levice. To sme skoro susedi.
dada2004
Som zvedawa co to bude....Uz mam cesto zajtra sa idu robit...
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
dadka, určite sa ti podaria, len ich nepeč veľmi dlho, tak cca 5 min podľa hrúbky medovníčka. Ak by si ich piekla dlho, tak sa ti vysušia.
Ak budeš zdobiť, toho cukru daj aj viac, ono to záleží od veľkosti bielka. Tak min. 5 polievkových lyžíc.
dida99
tieto poznám, mám aj doma od esi :-)
ale ona má aj širší repertoár, pečie krásne svadobné srdiečka, zimné krajinky, medovníčky na výročia...
gitka2
tak @esi vďaka za dobrý recept, medovníky napečené, dokonca dorazili už aj do Kanady, kde sa z nich vytešujú. Samozrejme tvoje sú krajšie
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@gitka2 ,to ma veľmi teší že sa vydarili a hlavne, že sa tešia aj v takej diaľke. A to zdobenie, všetky sú krásne keď sú robené z láskou. Sme šikulky, veď sme z Nitry.
danculka
@esi naozaj,som sa odhodlala to vyzdobiť prvý krát,vždy som prilepila orech a tým to haslo,ale som už na dôchodku a rada maľujem tak som to vyskúšala,potrebovala by som zodpovedať niekoľko otázok,až by to bolo možné a na tvojich prácach už vidno tú prax,čo ja ešte nemám,vopred ďakujem....a ďakujem za kladné komentáre,čo ma do ďalšej roboty,len povzbudilo...
lilienocka
Pani Esi, chcela by som sa Vám poďakovať, že ste s nami podelili o svoje skúsenosti. Dnes som piekla medovníčky a ešte za tepla som ich potrela Vašou polevou, trik výborne funguje, sú krásne lesklé. Ešte raz ďakujem, teraz už len potrebujem vycibriť bielu polevu .... Vaše linky sú krásne, máte istú ruku a prax. Teraz už určite vyskúšam aj Váš overený recept na perníčky... Ďakujem
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Ďakujem že ste spokojná. Len tie medovníčky dobre nechajte vyschnúť, aby sa Vám nepolepili. Oni trochu dlhšie schnú ako len potreté vajíčkom.
soniatko
dalšia inšpirácia medovníčková :o) krásne si ich vyčančala...
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@soniatko , snažila som sa a snažím sa stále. Pracujem ako fredka.
tothka
@esi Tak ja som si práve prečítala tvoj spôsob potierania upečených medovníčkov,musím sa priznať, že som to nepoznala, no moja škoda, že už ich mám napečené a práve som posledné dozdobila. Tak možno, ak nezabudnem, nabudúce vyskúšam.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@tothka , ďakujem, že Ťa upútalo niečo s mojich príspevkov. Záleží to aj na farbe kakaa.V tomto roku som to robila na chalúpky a nebola tá farba tak celkom podľa mojich predstáv. Trochu dlhšie to schne (med) ale sú fakt peknej farby, lesklé a biela ozdoba tam vynikne.

kordula
Dnes som robila tieto medovníčky presne podla receptu, najviac som sa tešila na tú fintu s tým potieraním, len som sa k tomu uz nedostala lebo sa mi celé roztiekli uz v rúre, takže vôbec nebolo vidno aký tvar som vlastne vykrojila. :(
ancicka
Na fotke sú krásne,ale škoda,že nepridávaš k svijím receptom aj fotopostup.@kordula ,ja recepty,ktoré nemajú fotopostu,tak ani neskúšam,lebo som sa už "popalila".
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@kordula , to mi je veľmi ľúto.Ani nepamätám, kedy sa mi medovníky rozliali. Neviem či si nedala viac sody bicarbony alebo si dobre premiesila cesto aj pred vykrajovaním? Robila som aj t.r. chalúpky z tohto cesta a nič sa nestalo. Ja pečiem medovníky a chalúpky aj z 20 kg múky, takže by som si ozaj nemohla dovoliť taký recept čo sa rozlieva.Skúsim nahodiť aj fotopostup ale teraz do vianoc to už asi nebude.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Ešte ma napadlo, či si si nezmýlila ten tuk, je ho tam veľmi málo.
kordula
Cesto sa mi páčilo veľmi nebolo ani tuhé ani mäkké také akurát, 2 dni som to nechala odstáť, všetko bolo fajn, až ten výsledný efekt hrôza, no nič možno to vyskúšam ešte raz.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@kordula , ak si si nie istá receptom, skús tento, včera ho robila p. Murárikova Mária, známa pernikárka.Vianočné medovníčky
• 800 g hladkej múky
• 200 g tekutého medu
• 300 g práškového cukru
• 5 vajec
• 2 KL jedlej sódy
• 2 KL mletej škorice
• 2 KL Perníkového korenia
• na polevu:
• 1 bielok
• 6-8 PL práškového cukru
• KL citrónovej šťavy
Postup: Múku zmiešame s práškovým cukrom, koreninami a sódou . Pridáme zohriaty med, vajcia a vypracujeme cesto, ktoré necháme postáť cez noc pri izbovej teplote. Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 5 mm a vykrajujeme medovníčky. Pečieme v predhriatej rúre na 185 stupňov asi 15-20 min. Asi po 4 minútach pečenia potrieme rozšľahaným vajíčkom. Suroviny na polevu dôkladne vymiešame, naplníme polevou cukrárske vrecko a zdobíme.



petka2708
Veľmi pekné medovníčky :) a hlavne nádherne vyzdobené :) ja satento rok chystám robiť medovníky prvý krát tak myslím, že tento recept bude mojou predlohou :) a ešte by som sa chcela opýtať, či ich treba robiť pred vianocami skôr aby zmäkkli alebo netreba?
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@petja2708 , medovníčky kľudne upeč už teraz. Keď budú suché, dáš ich do plechovej alebo aj papierovej krabice a šup von na balkón. Alebo si ich rozložíš na plech, prestrieš čistú utierku bez škrobu a aviváže na vrch medovníkov. Na túto suchú utierku dáš mokrú dobre vyžmýkanú a prikryješ fóliou. Zmäknú.
Pri recepte daj pozor na množstvo tuku, lebo niektorej sa rozliali a bolo to tým že dala väčšiu dávku tuku. Veľa úspechov.
petka2708
Ďakujem za radu :) a ešte by som sa chcela spýtať či tá cukrová poleva má byť tuhá alebo nejaká riedšia
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Poleva má byť hustejšia na lemovanie a čiary a redšia na vyplnenie plochy. Najskôr si olemuj medovníček , daj zaschnúť a potom vyplň.
petka2708
Drahá Esi, veľmi krásne ďakujem za rady :) medovníčky sú krásne (samozrejme ze tvoje su krajsie ale na to ze som prvykrat robila tak aj moje sa daju :D) a chutnučké :) necháme ich trošku zmäknúť a prvé koláčiky na Vianoce sú ako z rozprávky :) ešte raz ďakujem :)
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@petka2708 , tak to aj mňa teší. Určite budú stále krajšie a krajšie aj Tvoje.
moniqua
chcela by som vediet,ci to pernikove korenie je KYPRIACI PRASOK NA PRIPRAVU PERNIKA.mam z toho chaos.dakujem
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@moniqua , Nie, perníkové korenie je voňavé korenie do perníka. Namiesto kypriaceho prášku do perníka používam sodu bicarbonu.
emilys
Vianocne medovnicky boli velmi chutne a najlepsie ake som doposial piekla.Dakujem za recept. Emilys
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@emilys , ďakujem že si robila podľa môjho receptu a hlavne, že chutili. Receptov je ozaj veľmi veľa. Aj ja ich občas mením a to hlavne podľa toho čo pečiem. Skúšam a hľadám aj ja a chcem len ten najlepší recept. Aj ten najlepší recept sa niekedy nevydarí. Všetko chce svoj čas a dobrý postup.
moniqua
Uz som ich piekla minule Vianoce a boli super.Robim ich aj teraz,ale cesto mam takmer tekute.Postupovala som podla receptu.Kde som urobila chybu?? :(
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Určite si niekde urobila chybu. Mne sa to tiež už stalo, a zistila som, že váha nevážila správne, končila baterka.
Inak neviem poradiť.
moniqua
Tiez ma to napadlo,ale rozhodla som sa cesto pouzit.Pridala som viac muky.Uvidim :) Dakujem za radu...
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
ak do cesta pridáš múku, samozrejme je to použiteľné, len počítaj, že medovníky budú tvrdšie. Tento spôsob používam keď robím chalúpky.
jeessi
Nedá mi nenapísať komentár k medovníčkom. Robila som ich síce prvý krát, ale musela som dorábať, lebo Vianoce ešte nezačali a medovníčky sú už skoro zjedené. Sú naozaj výborné. Ďakujem za skvelý recept. :-)
mistress9
Dakujem Ti za perfektny recept. Snad nikdy sa mi s medovnikovym cestom nepracovalo tak lahko a rychlo, ako s tym Tvojim. Po ine roky som robievala nemecky Speculatius, ale pretoze nemam formicky, vzdy sa cesto lamalo a zle vykrajovalo. Do Tvojho receptu som dala asi pätkrat viac korenin, nez bolo potrebne...ale zavesene na stromceku nam nadherne prevoniavali dom cely mesiac. Zavesene na zahrade smakovali aj "rodinnym" srnkam. Takze vdaka, vrela vdaka.
ative
Je v recepte spravne mnozstvo cukru?Su odporne sladke..
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@Mistress9 (26.1.2016 13:18)

Ďakujem za vyskúšanie. Tá vôňa je fakt vianočná. Ja ich dávam aj ako aranžmán na jedličkové vetvičky do vázy. Po vianociach chutia aj našim sliepkam. Unás sa ani jeden medovník nezje, ale robím ich kvantum.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@Ative (27.11.2016 18:14)

Niekomu sú odporné, niekomu sú dobré. Receptov je veľa. Aj ja používam rôzne recepty, záleží čo robím. Krásne vianoce.
norikadz
Ďakujem za fantastický recept na medovníčky, piekla som už na veľa spôsobov, tento vyhráva na celej čiare. Tiež som skúsila dať menej cukru- len 150 g a sú super.
...A netreba si všímať “odporné” komentáre, niektorí ľudia sú zlomyseľní aj počas Vianoc....piecť a variť sa musí s láskou, inak vzniknú len nepodarky. Krásne sviatky!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia