Vianočné lisované keksíky fotorecept

danculka - fotkadanculka, 28. novembra 2011
Vianočné lisované keksíky (fotorecept)
Foto: danculka
60-70 ks
porcií
10+20 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

500g
110g
1ks
2ks
125g
250g
1čl
4-5kvapiek
4ks
1čl




Postup

  1. 1

    Z ingrediencií vypracujeme cesto,ktoré necháme chvíľu postáť,podľa toho ,akou chuťou chceme keksíky tak si ich ochutíme,ak citrónové tak pridáme citrón,ak jehodový tak dáme puding jahodový,ak kakaové,tak puding kakaový a pridať kakao,akékoľvek z tohoto cesta urobíme...ja som robila s pomarančovou chuťou,lebo vanilkové budú rožky...

    Vianočné lisované keksíky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do lisu som dala cesto a vytláčala rôzne tvary keksíkov,piekla pri 180 st do ružova..

    Vianočné lisované keksíky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    upečené...

    Vianočné lisované keksíky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    upiekla som okolo70 ks..Dobrú chuť!

    Vianočné lisované keksíky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

zdenkas
Lis mám aj ja,všetky tie kvietky sú mi jasné,len a ko urobiť ten venček??Peknučké sú a hlavne veľaáá.
tothka
No a mne pred pár dňami doslúžil môj plastový lis, ale skúsim toto cesto urobiť ako mlynčekové, veď mi ho aj pripomína, vyskúšam aspoň z pol dávky.
naninka1
Super @Danculka , neviem ako to robíš, lebo ja som to skúšala už xkrát, ale mne sa nedali ani od lisu odlepiť, čiže nechceli zostať na plechu, neviem či rozumieš,
ancicka
tak ty už teraz napečieš a pred sviatkami bude veget,však!
dorisa
Anička, keksíky mi pripomínaju niekdajšie Lucie, tam bol ešte v strede taký zvláštny lekvárik. Krásne foto.
nika60
lis mám ,ale neurobím také pekné sušienky ako máš Ty
danculka
Idem sa všetkým poďakovať a odpovedať na dotazy,@milina ,ano 4 zlaté klasy,alebo pudingy,@zdenkas ,ten venček som nevytlačila lisom,zdalo sa mi, že lis doslúžil,tal som začala vytláčať ručne venčeky,ale prišiel manžel a kázala som mu lis vyhodiľ,že skončil,nakoniec som sušienky dolisovala,tak ho zachránil..@naninka ,môžw to byť cestom,ja dávam na spodok plechu,takú odolnú podložku,na,viacnásobné použitie,ale išlo to,@an čička už roky pred sviatkami mám veget,len ak chcú niečo.čo treba urobiť a hneď ziesť tak ma prehovoria,,@doris nie je problém to tak urobiť,ale možno pred Vianocani,ináč ich odkladám,,,díky vám,,,
1x viedra
nadia56
@naninka1 , susienky z lisu obcas robievam aj ja, najskor si teflonovy plech dam vychladit do chladnicky /10-15 minut/ a potom vytlacam susienky, pekne sa prichytia na plech, mozno som ti poradila, vyskusaj a daj vediet, zelam ti pekny den :-)
matata1
@danculka lisované keksíky robím veľmi rada, ale takýto recept je pre mňa novinkou, preto ho vyskúšam. @zdenkas ja robím venčeky tak, že vytlačím taký okrúhly kvietok so stredom, a stred potom odstránim. Vyzerajú trošku inak ako danculkine, ale sú to venčeky. @naninka problém môže byť v hustote cesta, alebo v jeho teplote. Aj mne sa to občas stáva, a to robím sušienky roky podľa toho istého receptu. Taktiež je rozdiel, či použiješ Heru, Palmarin či maslo. Treba skúšať, a keď sa nedarí, ugúľam malé guličky, hadíky, slimáky, esíčka a basta.
tinca
pekné ja nemám ten lis, ale kamoška ich robí každý rok:ň
lidia3
Aj lidl mava ten lis len neviem či sa to dobre pretláča alebo záleži od cesta.Poradte mam ho kupiť?
danculka
Vidíš stalo sa to aj mne niekedy,ale nenapadlo ma dať plech do chladničky,super nápad..,@lidia neviem o aký ide,ale plastový na takto tuhé cesto nie je vhodný ,rýchlo sa strhne závit,hľadaj kovový...
drquinova2
robievam tiež ale iný recept.Vyskúšam tento a poradím, že dostať teraz kúpiť to pretláčadlo veľmi praktické pri ktorom máš jednu ruku volnú, nemusíš držať oboma rukami.Ja naozaj praktický, neviem kde ho dostať lebo ja som to dostala ako darček, dá sa s ním aj ozdobovať torty a pod.
irenaw
peknučké sú, ja som kúpila plastový lis v predvianočnej akcii od Tescomy a pri treťom použití vnútri čosi prasklo a bolo po lise, ak uvidím kovový kúpim ale plastový už nie, zatiaľ recept ide do KK.
likalu
Mám lis už roky, pôvodne som aj robila sušienky, ale potom som stratila recept a už dávno som nerobila. Tak teraz skúsim.
sovka62
Tento lis som veeeeeľmo potrebovala, dva roky som o ňom básnila, až mi ho dcéra kúpila do daru. Vyskúšala som, niektoré keksíky sa na plech prilepili, niektoré nie a aj z tých, čom som upiekla, sa niektoré rozpadli. Tak už asi päť rokov leží v krabici na polici, mám z čoho utierať prach. Že by som ho vytiahla?
elisticka
@dancukla mam uz davno kupeny lis a este som s nim nerobila nic...uz konecne vyskusam ako funguje.-)) dakujem za receptik...
valeri
krásne, moja mama mala roky rokúce lis na keksíky, ale nikomu sa s ním nedarili robiť koláčiky, nie a niev odpadnúť od lisu. Tak asi po 25 rokoch skončil v smetiaku. Vlani som si kúpila lis v Lidli, povedala som si že tých 7.90 obetujem a znovu skúsim a div sa svete, funguje :-)). Keksíky boli krásne a výborné. Odkladám si aj Tvoj recept, lebo znovu sa ho chystám použiť.
sneica
kraaasne...,nemam lis aj ked som uz obzerala...preto budem obdivovat taketo keksiky tu na vareche od sikovnych varechacok....:)
orchidea
Aj ja mám tento lis na cesto a robievam také pečivo len podľa iného receptu, vyskúšam aj tento od teba.
arkoiris
WAAU,TO SA TEŠÍM,UŽ 4 ROKY MÁM TÚ STRIEKACIU PIŠTOĽ A NEMALA SOM NA TO RECEPT.URČITE VYSKÚŠAM.ĎAkujem
zuzliak
krasne kolaciky :) Ja srielam tiez- kakove a z Horaliek :) Tie horalkove su super a manzel len kruti hlavou, kolko kolacov my na Slovensku robime z napolitaniek a inych keksov :D Ale vysledky aj mnozstvo takych "vystrielancov" sa mu pacia a nestazuje sa nikdy :) Tento receptik si ukladam :)
danculka
Super,si šikovná,máloktorej mladej žene sa chce experimentovať,chválim...
gitusa77
Zdravím všetky, čo robia sušienky z lisu. Ja som tiež dnes už robila po druhýkrát, ale neskončilo to dobre. Prvýkrát som robila podľa iného receptu a mala som lis z Lidla. Lis na jedno použitie. Plast pri strunke sa ulomil a ukončila som klasicky cez mäsový mlynček s nádstavcami na strojčekové pečivo. Dnes som robila sušienky podľa horeuvedeného receptu, ale konzistenciu cesta som nedosiahla ako je na foto hore. Cesto bolo mastné a veľmi tuhé. Poprosila by som autorku receptu, aby uviedla, či tuk Cera postrúhala, roztopila, alebo ako spracovala so sypkými surovinami. Ja som Ceru postrúhala, ale mala som problém spracovať všetko tak, aby sa cesto spojilo. Nakoniec som sa rozhodla pridať cca asi 1/2 dcl mlieka a dosiahla som konzistenciu, asi ako je na obrázku autorky. Keksíky som vytláčala na suchý plech. Darili sa mi s lisom kúpeným v našich domácich potrebách zn. Macro - kovový, ale hliníkový. Boli aj vzhľadovo pekné, vyhovovalo mi, že neboli veľmi sladké. Ale aj tento lis nevydržal. Po urobení sušienok druhého plechu hliník tiež sa opotreboval a pliešik sa ohol, strunka rupla a už nešlo vytláčať sušienky. Lacný peniaz, riedka polievka ako sa hovorí. Prosím ozvite sa mi niekto k tomuto cestu. Rada by som vedela ako s tou Cerou, prípadne názor autorky, či tam predsa to mlieko nepatrí. Strojček budem riešiť sama. Ďakujem
viedra
Danculka prave oizeram vaš redept a ta CERA sa pridava do cesta?L




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia