Jablkový zákusok
Vianočné jablkové ruže
Autor receptu: kristininerecepty
Veľmi lahký a časovo nenáročný recept, ktorý nielen výborne chutí ale ulahodí aj oku.
Skvele sa hodí na sviatočný stôl a jeho jednoduchosť a
chutnosť prekvapí aj tých najnáročnejších jedákov či kuchárov.
5 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Jablká si umyjeme, rozkrojíme na polovicu, vyrežeme jaderník a krájame ich na čo najtenšie plátky (2 mm). Povaríme ich 1 minútu vo vriacej vode, do ktorej sme pridali za lyžicu citrónovej šťavy. Týmto sa nám jablká budú dobre ohýbať a nezhnednú.
- Lístkové cesto si trocha vyvaľkáme a nakrájame na 5-7 cm pásiky. Každý pásik potrieme roztopeným maslom a posypeme škoricovým cukrom. Cukrom nemusíme šetriť. Tí, čo nemajú radi škoricu, môžu použiť čisto kryštálový cukor alebo vanilkový.
- Následne poukladáme plátky jabĺk tak, aby oblúčikom prečnievali cez horný okraj cesta. Spodný okraj preložíme na jablká a takto celý pásik zatočíme.
- Zatočené ružičky najlepšie dáme do plechu či formičiek na muffiny alebo jednoducho poukladáme na plech s papierom na pečenie a pečieme na 180 °C cca 30minút alebo kým je cesto upečené. Hotové ružičky posypeme práškovým cukrom a podávame.