Jablkový zákusok

Vianočné jablkové ruže

Autor receptu: kristininerecepty

Veľmi lahký a časovo nenáročný recept, ktorý nielen výborne chutí ale ulahodí aj oku. Skvele sa hodí na sviatočný stôl a jeho jednoduchosť a chutnosť prekvapí aj tých najnáročnejších jedákov či kuchárov.

5 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Jablká si umyjeme, rozkrojíme na polovicu, vyrežeme jaderník a krájame ich na čo najtenšie plátky (2 mm). Povaríme ich 1 minútu vo vriacej vode, do ktorej sme pridali za lyžicu citrónovej šťavy. Týmto sa nám jablká budú dobre ohýbať a nezhnednú.
  2. Lístkové cesto si trocha vyvaľkáme a nakrájame na 5-7 cm pásiky. Každý pásik potrieme roztopeným maslom a posypeme škoricovým cukrom. Cukrom nemusíme šetriť. Tí, čo nemajú radi škoricu, môžu použiť čisto kryštálový cukor alebo vanilkový.
  3. Následne poukladáme plátky jabĺk tak, aby oblúčikom prečnievali cez horný okraj cesta. Spodný okraj preložíme na jablká a takto celý pásik zatočíme.
  4. Zatočené ružičky najlepšie dáme do plechu či formičiek na muffiny alebo jednoducho poukladáme na plech s papierom na pečenie a pečieme na 180 °C cca 30minút alebo kým je cesto upečené. Hotové ružičky posypeme práškovým cukrom a podávame.