Vianočná strieška inak fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 12. decembra 2015

Jeden recept na Vianočnú striešku už tu mám robila som ju z medového cesta..teraz som ju robila z piškótového a medového cesta..

24
porcií
40 minút
príprava
3x10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto medové:
400 g
2 PL
200 g
50 g
1 ČL
1 PL
2 PL
Cesto piškótové 2x:
4 ks celé
4 PL
4 PL
1 bal.
Krém:
500 ml
500 ml horúca
10 PL
200 g
200 g
2 PL
1
1 bal.
Na vrch:




Postup

  1. 1

    Ako prvé, som si pripravila cesto medové..do rajnice som dala maslo, med a cukor a nad parou som ho nechala roztopiť..pridala som k nemu vajcia, sódu a kakao a dobre pomiešala..na pracovnú dosku som preosiala múku, v strede som urobila jamku a pridávala som ešte teplú hmotu k múke..

    Vianočná strieška inak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridala som smotanu pochúťkovú 2 PL a všetko som zmiešala..

    Vianočná strieška inak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    cesto som dobre vypracovala, uložila na pol hodinu do chladničky odpočívať..

    Vianočná strieška inak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pokiaľ cesto odpočívalo, ja nie..pripravila som si krém..v mlieku som vymiešala detskú krupicu a vanilku...vodu som dala zovrieť a do horúcej som vmiešala mliekovo-krupicovú hmotu a uvarila hustú kašu...maslo s cukrom a koňakom som vymiešala do peny a po častiach som pridávala vychladnutú kašu..kašu som dala do chladničky schladiť..potom som ju rozdelila na 2 rovnaké časti..

    Vianočná strieška inak (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    každú časť som zase ihneď rozdelila na 3 rovnaké časti...takže som dostala 6 rovnakých častí krému...nechala som ho v chladničke i naďalej...

    Vianočná strieška inak (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a teraz som vybrala medové cesto z chladničky a rozdelila som ho na 12 rovnakých dielov..

    Vianočná strieška inak (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    každú časť som vyšúľala a utľapkala prstami na plocho...ukladala som ich vedľa seba na pečiaci papier..takto: dĺžku platničiek som robila na šírku môjho plechu čiže na 27 cm. pretože striešku musím robiť z priečne pokrájaných pásov korpusu..

    Vianočná strieška inak (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a teraz som pristúpila k príprave striešky..do misy som rozbila 4 vajcia, pridala som 4 pl kryštálového cukru a vymiešala mixérom do peny..múku som zmiešala s práškom do pečiva a preosievala som v malých dávkach do cesta..cesto som vyliala na papierom vystlaný plech...trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a pieklo sa 10 min..pokiaľ sa jedno cesto pieklo, pripravila som si cesto aj na druhý biely korpus...upiekla presne tak ako prvý..musím tu dodať, že krém je na 2 striešky, takže preto som piekla 2 korpusy..hneď po dopečení piškótových korpusom som vložila do trúby aj medové platničky a upiekla na 180 st. 10 min...nechala som všetko vychladiť..

    Vianočná strieška inak (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    vychladnuté korpusy som prekrojila na 3 časti...teda spodok striešky a 2 bočné steny...

    Vianočná strieška inak (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a začala som stavať striešku...na spodok som dala prvý diel piškótového korpusu...potrela som ho tretinou krému, ale vždy to robím tak, že polovicu tretiny krému dám na spodok, uložím platničky a to na spodok 3 a potriem zbytkom krému tak, aby sa dostal aj do medzier..potom uložím ďalšie 2 platničky medzi 3 tak, že opäť potriem krémom tak, aby sa dostal aj do medzier..

    Vianočná strieška inak (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    napokon som uložila aj tretiu platničku, ale už treba potierať aj boky, aby sa mala o čo prichyťiť stena striešky..

    Vianočná strieška inak (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    priložila som bočnú stenu a pritlačila..a priložila som aj z druhej strany...

    Vianočná strieška inak (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    celú striešku som pred uložením bočných stien potrela krémom..

    Vianočná strieška inak (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    napokon bolo všetko hotové...zbytok krému som natrela na spojenie dvoch dielov na vrchu striešky.. takto som postupovala aj pri druhej strieške..uložila som do chladničky na celú noc..krém nezvýši, je to presne vypočítané...

    Vianočná strieška inak (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ráno som poliala striešky čokoládovou polevou a posypala hoblinkami..

    Vianočná strieška inak (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    a z blízka..

    Vianočná strieška inak (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    prajem vám dobrú chuť..

    Vianočná strieška inak (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

marika21
Krásne. patroveckypitrs idem s tebou ak ešte niečo zostalo 5*
terinka55
Veľmi pekný, aj keď trochu prácny koláčik. Ty si to však zvládla bravúrne "ľavou zadnou". Super!
izabella929
Je mi jasné, že v dnešnom uponáhľanom svete uprednostňujete jednoduché koláče, zákusky, ktoré sú málo pracné a hlavne lacné...bála som sa tejto práce, lebo som ju ešte takto nerobila...včera som mala problémy s fotkou, proste strieška nie je fotogenická...aj po rôznych úpravách sa mi veľmi nedarilo...až tak, že som včera nemala náladu ani len ochutnať...dnes ráno som sa troška preniesla nad hnev a verte, neverte, ale je to veľmi chutný zákusok...ďakujem vám všetkým, ktorý ste našli odvahu kuk do tohto receptu a vďaka za milé komentáre.-)
gitka61
Precizna praca nadherne striezky.Urcite si dam tu namahu Len do jednej striezky pridam gastanove pyre aby naboli rovnake.Dakujem za paradne striezky .k.k.*****
gitka61
Precizna praca nadherne striezky.Urcite si dam tu namahu Len do jednej striezky pridam gastanove pyre aby naboli rovnake.Dakujem za paradne striezky .k.k.*****
frezia68
Také náročné nebudem piecť,ale máš môj obdiv a 5* :-)
janger
Tolko prace! Ale vyplatilo sa, strieska sa ti krasne podarila :-)...
sracz
... kombinácia medového cesta a piškóty povyšuje chute Tvojeho majstrovského diela, milá @zabella929 na úroveň toho najvyššieho štítu sveta. Väčší "pulitrák" = 1/2 liter dobrej čiernej kávy + 1/2 Tvojej striešky a môžeš ma "ťahať" na varenom makaróne! Jedinú chybu v Tvojom vyše 5* postupe Izka predsa len vidím. Neostal Ti zv. krém na záverečné maškrtenie pre pomocníka. V dávnej minulosti som nim bývaval aj ja a mamke či babke vždy ostal kúštik aj pre mňa!
ivy3
Vyborny recept,krasna strieska. Isto aj velmi chutna.
douglas
Izabella nezklamala :). Nech sa darí akrásné sviatky!
dogagador
Vyzera to krasne. Len sa chcem spytat, kam si dala pudingovy prasok? V postupe nie je spomenuty, cize uvaris puding, alebo hoiba rozmiesasvo vode, ci mlieku a uvaris spolu s krupicou, prosim, daj vediet, vdaka
aandulka
Jednoducho nádhera, šikovnica jedna šikovná.5*,KK
Požehnané Vianoce.
izabella929
@dogagador ,zlatý klas som zmiešala s detskou krupicou v mlieku a pridala som vriacej vody...robím to kvôli mdlej farbe detskej krupice..a na vylepšenie chuti krupice vždy pridávam do krému nejaký alkohol...nech sa vydarí, je to výborný zákusok..) Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre a prajem vám a vašim najmilejším prekrásne Vianoce...)
bembo
musím pochváliť.nádhera.pekné vinoce prajem
akned
Tak to je nádhera, šikulka. Ukladám a určite vyskúšam:-)
fcielkamaja
Milá Izabell, je to stavebné veldielo, len by ma zaujímalo či to medové cesto (aj keď bez pridaného vajíčka) cez noc dokázalo natoľko zmäknúť, aby ho bolo možné takto nádherne narezať bez "narušenia statiky" celej strechy. Alebo bol použitý špeciálny cirkulár ??
izabella929
@fcielkamaja , no kúzlo tohto medového cesta je v tom,že nenecháš upiecť na kameň...treba uhádnuť približne, kedy je už upečené a nenechať ho v trúbe vysušiť..ba dokonca by som mohla iba opakovať slová mojej susedky, ktorá ho tiež ochutnala, že na podiv bolo to medové cesto ako hodváb..a potom nepotrebujem cirkulár, aby mi nakrájal rezy..nie, na krájanie používam horúci nôž, teda vrie mi voda počas krájania v hrnci..inak by to bolo ako ohryzené...najviac ma prekvapila čokoládová poleva, pod ktorú som si zabudla nechať krém a tak sa mi pri krájaní po 2 dňoch začala lúpať zo strechy...inak chuťovo, to bolo skvelé dielo..))Ďakujem veľmi pekne za milý komentár.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia