Vianočná štóla

martica28 - bez fotkymartica28, 2. decembra 2011
Vianočná štóla
Foto: martica28

Tradičný múčnik v našej rodine. Pečieme tri týždne pred sviatkami, musí odležať.

8
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
2,5 dcl
3 ks
1 kocka
85 g
180 g
1 ks
3 PL (koňak)
100 g
100 g
100 g rôzne
štipka
2 PL
  na potretie
na posypanie




Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka, kryštálového cukru a droždia si pripravíme kvások. Múku zmiešame s vanilkovým cukrom, pridáme kvások, zmäkknuté maslo, žĺtky, rum, citrónovú kôru, muškátový oriešok a vypracujeme cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 1 hodinu kysnúť. Po vykysnutý vmiesime do cesta hrozienka, posekané ovocie a na kúsky pokrájané mandle. Cesto premiesime a necháme ešte pol hodinu kysnúť.

  2. 2

    Cesto vyvaľkáme,vytvarujeme bud oválnu štólu alebo podlhovastú. Teplota 180 °C, cca 40 min. - špáradlom vyskúšame či je dopečený aj stred. Po vytihnutí z rúry ešte teplé potrieme maslom a posypeme práškovým cukrom ./ môžme pre vôňu pridať aj vanilku/.

  3. 3

    Po vychladnutí dobre zabalíme napr. do potravin. fólie a uložíme na chladné miesto.Ideálne na dva -tri týždne, chutná je však aj hned po dopečení.

Diskusia k receptu

orchidea
Akurát som si išla pozrieť nejaký recept na štólu, aj ja chcem upiecť k Vianociam štólu, ešte som ju nikdy nepiekla. Vyskúšam túto tvoju.
cica2
je to výborný múčnik, tiež občas robievam. Krásne sa ti vydaril:)
evanaaa
Je tu štóla, ktorú som si prezerala asi pred hodinou, ale nekysnutá a aj som sa divila, že som si myslela, že by malo byť kysnuté cesto na štólu, a tu je. Ale ani tá nekysnutá nebola zlá. Tvoja vypadá dobre, dala by som si z nej ku kakau.
jerica
Stará dobrá klasika , hlavne domáca:-)) Výborný vianočný koláč.
marienka44
@Martica28 ,stola ma iny tvar, ma predstavovat akusi zavinovacku Jeziskovu. Preto jedna cast musi vykukat spod druhej casti. To prelozenie mi tu chyba. Cesto moze byt dobre,:-)
trencanka
Idem ju robit. Skutocne ju treba piect aj 2 tyzdne vopred? Nebude stara a vysusena?
smajliqa
ja som ju robila a mam ju uplne tvrdu,,, zmakne,?? ci nieco som urobila zle?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia