Vianočná štóla

martica28Martica28, 2. decembra 2011 11:46
Ďalšie jeho recepty »

Vianočná štólaFoto: martica28

Tradičný múčnik v našej rodine. Pečieme tri týždne pred sviatkami, musí odležať.

8
porcií
20 min
príprava
40 min
na 180 °C

Suroviny

600 g
2,5 dcl
3 ks
1 kocka
85 g
180 g
1 ks
3 PL (koňak)
100 g
100 g
100 g rôzne
štipka
2 PL
  na potretie
na posypanie

Postup prípravy

  1. 1

    Z vlažného mlieka, kryštálového cukru a droždia si pripravíme kvások. Múku zmiešame s vanilkovým cukrom, pridáme kvások, zmäkknuté maslo, žĺtky, rum, citrónovú kôru, muškátový oriešok a vypracujeme cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 1 hodinu kysnúť. Po vykysnutý vmiesime do cesta hrozienka, posekané ovocie a na kúsky pokrájané mandle. Cesto premiesime a necháme ešte pol hodinu kysnúť.

  2. 2

    Cesto vyvaľkáme,vytvarujeme bud oválnu štólu alebo podlhovastú. Teplota 180 °C, cca 40 min. - špáradlom vyskúšame či je dopečený aj stred. Po vytihnutí z rúry ešte teplé potrieme maslom a posypeme práškovým cukrom ./ môžme pre vôňu pridať aj vanilku/.

  3. 3

    Po vychladnutí dobre zabalíme napr. do potravin. fólie a uložíme na chladné miesto.Ideálne na dva -tri týždne, chutná je však aj hned po dopečení.

ohodnoť recept:
Hlasovali 2 ľudia (4,0 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist