Vianočná štóla

Vianočná štóla
Foto: martica28
martica28Martica28, recept pridal: 2. decembra 2011 11:46Ďalšie jeho recepty

Tradičný múčnik v našej rodine. Pečieme tri týždne pred sviatkami, musí odležať.

Suroviny

8
porcií
20
minút
príprava
40
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Z vlažného mlieka, kryštálového cukru a droždia si pripravíme kvások. Múku zmiešame s vanilkovým cukrom, pridáme kvások, zmäkknuté maslo, žĺtky, rum, citrónovú kôru, muškátový oriešok a vypracujeme cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 1 hodinu kysnúť. Po vykysnutý vmiesime do cesta hrozienka, posekané ovocie a na kúsky pokrájané mandle. Cesto premiesime a necháme ešte pol hodinu kysnúť.

2

Cesto vyvaľkáme,vytvarujeme bud oválnu štólu alebo podlhovastú. Teplota 180 °C, cca 40 min. - špáradlom vyskúšame či je dopečený aj stred. Po vytihnutí z rúry ešte teplé potrieme maslom a posypeme práškovým cukrom ./ môžme pre vôňu pridať aj vanilku/.

3

Po vychladnutí dobre zabalíme napr. do potravin. fólie a uložíme na chladné miesto.Ideálne na dva -tri týždne, chutná je však aj hned po dopečení.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • marianne69, 2. decembra 2011 o 13:21
    pekna a podla surovin bude vyborna


  • orchidea, 2. decembra 2011 o 15:30
    Akurát som si išla pozrieť nejaký recept na štólu, aj ja chcem upiecť k Vianociam štólu, ešte som ju nikdy nepiekla. Vyskúšam túto tvoju.


  • cica2, 2. decembra 2011 o 19:54
    je to výborný múčnik, tiež občas robievam. Krásne sa ti vydaril:)


  • evanaaa, 2. decembra 2011 o 22:15
    Je tu štóla, ktorú som si prezerala asi pred hodinou, ale nekysnutá a aj som sa divila, že som si myslela, že by malo byť kysnuté cesto na štólu, a tu je. Ale ani tá nekysnutá nebola zlá. Tvoja vypadá dobre, dala by som si z nej ku kakau.


  • jerica, 2. decembra 2011 o 22:30
    Stará dobrá klasika , hlavne domáca:-)) Výborný vianočný koláč.


  • marienka44, 3. decembra 2011 o 09:22
    @Martica28 ,stola ma iny tvar, ma predstavovat akusi zavinovacku Jeziskovu. Preto jedna cast musi vykukat spod druhej casti. To prelozenie mi tu chyba. Cesto moze byt dobre,:-)


  • dogagador, 3. decembra 2011 o 16:25
    Je krasna a ulozila som si ju tentokrat aj bez citania receptu, lebo je od Teba! @Martika28


  • dogagador, 3. decembra 2011 o 16:26
    Pardon, to malo byt spravne @Martica28


  • elisticka, 3. decembra 2011 o 23:02
    no robila som ju uz asi skusim zas aj tento rok:-)


  • trencanka, 9. decembra 2011 o 22:56
    Idem ju robit. Skutocne ju treba piect aj 2 tyzdne vopred? Nebude stara a vysusena?


  • smajliqa, 11. decembra 2011 o 19:40
    ja som ju robila a mam ju uplne tvrdu,,, zmakne,?? ci nieco som urobila zle?


  • katica76, 2. decembra 2012 o 08:20
    vyborny recept, ukladam a urcite peciem :-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Vipavská cesnačka
Prichádza zima, prídu (dúfajme) i tuhšie dni. Bude si treba dať do úst čosi sýte, horúce a zdravé. Ponúkam vám čosi, čo spĺňa takúto predstavu.

Predvianočné obdobie – magický čas kúziel a čarov
Aj keď vonku to tento rok veľmi nevyzerá na to, že by sa Vianoce blížili, predsa len, keď nazrieme do kalendára, zistíme, že tu už budú čo nevidieť. O týždeň začína prvou adventnou nedeľou advent – najmagickejšie obdobie roka.

Od mágie k borovičke
- Inzercia -
Borievka obyčajná je všetko, len nie obyčajná! Lahodné srdce Spišskej borovičky – tekutého klenotu, ktorý nám závidia až za hranicami – bolo odpradávna súčasťou tajomných magických rituálov u nás i vo svete.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 48/2014: Zabíjačkové dobroty Zabíjačkové dobroty
Časopis Varecha v piatok 28. novembra v denníku Pravda.


TOPlist