Vianočná štóla

Vianočná štóla
Foto: martica28
martica28Martica28, recept pridal: 2. decembra 2011 11:46Ďalšie jeho recepty

Tradičný múčnik v našej rodine. Pečieme tri týždne pred sviatkami, musí odležať.

Suroviny

8
porcií
20
minút
príprava
40
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Z vlažného mlieka, kryštálového cukru a droždia si pripravíme kvások. Múku zmiešame s vanilkovým cukrom, pridáme kvások, zmäkknuté maslo, žĺtky, rum, citrónovú kôru, muškátový oriešok a vypracujeme cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 1 hodinu kysnúť. Po vykysnutý vmiesime do cesta hrozienka, posekané ovocie a na kúsky pokrájané mandle. Cesto premiesime a necháme ešte pol hodinu kysnúť.

2

Cesto vyvaľkáme,vytvarujeme bud oválnu štólu alebo podlhovastú. Teplota 180 °C, cca 40 min. - špáradlom vyskúšame či je dopečený aj stred. Po vytihnutí z rúry ešte teplé potrieme maslom a posypeme práškovým cukrom ./ môžme pre vôňu pridať aj vanilku/.

3

Po vychladnutí dobre zabalíme napr. do potravin. fólie a uložíme na chladné miesto.Ideálne na dva -tri týždne, chutná je však aj hned po dopečení.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (4,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • marianne69, 2. decembra 2011 o 13:21
    pekna a podla surovin bude vyborna


  • orchidea, 2. decembra 2011 o 15:30
    Akurát som si išla pozrieť nejaký recept na štólu, aj ja chcem upiecť k Vianociam štólu, ešte som ju nikdy nepiekla. Vyskúšam túto tvoju.


  • cica2, 2. decembra 2011 o 19:54
    je to výborný múčnik, tiež občas robievam. Krásne sa ti vydaril:)


  • evanaaa, 2. decembra 2011 o 22:15
    Je tu štóla, ktorú som si prezerala asi pred hodinou, ale nekysnutá a aj som sa divila, že som si myslela, že by malo byť kysnuté cesto na štólu, a tu je. Ale ani tá nekysnutá nebola zlá. Tvoja vypadá dobre, dala by som si z nej ku kakau.


  • jerica, 2. decembra 2011 o 22:30
    Stará dobrá klasika , hlavne domáca:-)) Výborný vianočný koláč.


  • marienka44, 3. decembra 2011 o 09:22
    @Martica28 ,stola ma iny tvar, ma predstavovat akusi zavinovacku Jeziskovu. Preto jedna cast musi vykukat spod druhej casti. To prelozenie mi tu chyba. Cesto moze byt dobre,:-)


  • dogagador, 3. decembra 2011 o 16:25
    Je krasna a ulozila som si ju tentokrat aj bez citania receptu, lebo je od Teba! @Martika28


  • dogagador, 3. decembra 2011 o 16:26
    Pardon, to malo byt spravne @Martica28


  • elisticka, 3. decembra 2011 o 23:02
    no robila som ju uz asi skusim zas aj tento rok:-)


  • trencanka, 9. decembra 2011 o 22:56
    Idem ju robit. Skutocne ju treba piect aj 2 tyzdne vopred? Nebude stara a vysusena?


  • smajliqa, 11. decembra 2011 o 19:40
    ja som ju robila a mam ju uplne tvrdu,,, zmakne,?? ci nieco som urobila zle?


  • katica76, 2. decembra 2012 o 08:20
    vyborny recept, ukladam a urcite peciem :-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Nebojte sa byliniek
Vy starší, len si spomeňte. Akými bylinkami voňala vaša záhrada pred polstoročím? Aké čerstvé rastlinky sa vtedy používali vo vašej kuchyni?

Slovenské gastronomické poklady
(2. časť)

Poznáte Zaručené tradičné špeciality zo Slovenska? Obohacujú náš každodenný jedálny lístok, no vieme o nich málo. Prečítajte si zaujímavosti o týchto potravinách.

Bonduelle Vapeur, zelenina upravená na pare!
- Inzercia -
Zelenina pri skladovaní stráca vitamíny. BONDUELLE Vapeur je skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí chcú mať kvalitnú a chrumkavú zeleninu vždy po ruke.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 18/2015: Poklady slovenskej kuchyne Poklady slovenskej kuchyne
Časopis Varecha vo štvrtok 30. apríla v denníku Pravda.


TOPlist