Vianočná štóla pána Žídeka fotorecept

marianne - fotkamarianne, 12. decembra 2012
Vianočná štóla pána Žídeka (fotorecept)
Foto: marianne

Recept je od pána šéfkuchára Žídeka z knihy Nebíčko v papuľke.Nevedela som sa rozhodnúť,ktorú upiecť a jeho recept mi prišiel práve vhod.Vianočná štola vydrží Zobraziť celý popisRecept je od pána šéfkuchára Žídeka z knihy Nebíčko v papuľke.Nevedela som sa rozhodnúť,ktorú upiecť a jeho recept mi prišiel práve vhod.Vianočná štola vydrží minimálne 14 dní,tak neváhajte a upečte si naraz dve,radí pán Žídek.A poviem Vám,je to kus krásnej,voňavej a vynikajúcej štoly:-)

30 minút
príprava

Suroviny

500 g
1 balíček
160 g
2 PL
150 g mäkké
50 g jemné plátky
50 g jemne nasekané
1 ks citrona postrúhaná
štipka
2 ks
250 g
30 g
30 g sušené marhule a
40 g
20 g
 na namočenie hrozienok
2 PL na potrenie štoly
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Cesto na štolu vypracujeme ručne,nie v kuchynskom robote,pretože hnietacie metly rozbijú ovocie a plátky štoly potom nebudú mať typickú mozaiku z ovocia.Na dosku preosejeme tri štvrtiny múky,pridáme prašok do pečiva,práškový a vanilkový cukor,nakrájané maslo izbovej teploty,mandle,orechy,citronovú kôru,soľ,vajcia a tvaroh.Všetko spolu dôkladne spracujeme.Cesto bude ešte lepkavé a riedké.Zapracujeme kandizované ovocie a sušené ovocie,hrozienka vopred namočené v rume.Opäť dobre premiešame,prisypeme zvyšnú múku a hotové nelepivé cesto necháme 20 minút odpočívať.

    Vianočná štóla pána Žídeka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odpočinuté cesto rozváľkame na pravidelný obdlžnik hrubý asi 2 cm.Okraje cesta k sebe prehneme a zľahka prejdeme valčekom.Potom opäť prehneme a zľahka prejdeme valčekom.(Ja som len preložila,nevaľkala,zabudla som:-) Cesto preložíme na plech vyložený pečiacim papierom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov.Pečieme asi 15 minút,potom teplotu znížime na 160 stupňov a dopekáme ďalších 40 minút.

    Vianočná štóla pána Žídeka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Upečenú ešte teplú natrieme maslom...

    Vianočná štóla pána Žídeka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    .... a posypeme práškovým cukrom..

    Vianočná štóla pána Žídeka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ..no a okoštovať sme ju museli,ako sa podarila...

    Vianočná štóla pána Žídeka (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

ancicka
Tiež sa chystám upiecť tvarohovú.Tá tvoja vyzerá fajnovo.kk
lusinkab
Jaj tak toto ja milujem,ja sa na nu tiez chystam uz dlhsi cas ale kedy sa to zrealizuje ....tak to neviem ale mas ju neskutocne kranu :-)
afataga
super sa ti vydarila, u nas by isto nevydrzala dva tyzdne :-)
marianne
dakujem dievcata:-) naozaj stoji za vyskusanie,je vlacna,velmi chutna,mali sme co robit,aby sme sa do nej nepustili a odlozili ju na Novy rok...je to taka jednoduchsia verzia drazdanskej stoly,ale chutovo sa vyrovna originalu,ak nie lepsia.Peciem stolu,kazdy rok,skusam kazdy rok inu,ale tato patri medzi najvydarenejsie....som rada,ze sa vam paci....
marianne
...a vyborny tip na skladovanie stoly:zabalit do peciaceho papiera,potom do alobalu (a mikrotenoveho vrecka,alebi igelitky,keby na nu nahodou nasnezilo) a dat ulezat na balkon,vydrzi velmi dlho aj po Novom roku...skladujem ju tak uz roky.....
vini55
Ako hovorí moja najkrajšia polovička- dobré dobrým nepokazíš ! Ukladám.
marianne
Takto po ranu si mi hned radost spravila Danka.Mam radost ako blska v kozuchu,ze sa Ti takto naaadherne podarila a hlavne,ze chutila.:-) Ja som neskor lutovala,ze som rovno dve neupiekla,musela som ju na balkon schovat.Stol uz mam vyskusanych vseliakych,ale tato je super.Ja tebe dajujem,ze si dala vediet,nechvam padne na uzitok:-)
marienka44
@Marianne , otvorila som si tento Tvoj recept a dakujem za Tvoj komentar k mojim osim hneizdam
Nemôžem toto cesto na stolu rozdelit na polovicu a spravit 2 mensie? Napis a dakujem este raz, pekne Vianoce Ti prajem a celej Tvojej rodinke. :-)
marianne
@marienka44 urcite mozes urobi dve mensie.Ja som spravila jednu velku,ktoru som dala tu na varechu a potom druhy krat som piekla este dve mensie na rozdavanie.Rozdelila som cesto na polovice ako Ty pises..
Marienka,dakujem Ti za pekne zelanie a aj ja tebe zelam este krasne prezitie Adventu a spokojne,krasne sviatky prezite v zdravi, v kruhu Tvojich najblizsich:-)
marienka44
@Marianne , Ty si úžasne rýchla. Dakujem za promptnu odpoved. Uz som vybrala z mraznicky tvaroh /aspon sa mraznicka odlahci/. Suseneho ovocia mam vela a rozne, napr. suseny anannas, marhule, brusnice /hrozienka nelúbi moja vnucka/, vsetko pouzijem. Nemozem dat aj trochu susených kvasnic? Ozaj , aj do mojich osich hniezd som prisypala do muky trochu susenych kvasnic, asi 1 KL, co som zabudla napisat v recepte. Mala som otvorený saček, tak som ten zbytok prisypala. Dobre nakysli. :-)
marianne
Marienka,ja by som tie kvasnice tam nedavala,nezarucim vysledok.Stola nema byt kysnuta,skor taka piskotova,no ako myslis,na vlastnu zodpovednost:-) drzim palceky,aby sa vydarila.
marienka44
@Marianne , vcera som upiekla 2 ks z tejto dávky bez drozdia. Dnes som navstívila starnku www.droetker.sk a tam je taky isty recept s tvarohom, s PDP na stolu aje tam vysvetleny postup skladania, ktory som nedodrzala, lebo uz boli stoly upecene. Mrzi ma to, na buduce uz budem vediet.
Tak obdlznik cesta -dlhsie strany sa preklopia k sebe do stredu /hrany budu teda gulate/ a potom este na polovicu. Ja som spravila ako Ty asi bez dvojiteho prekladania.
Inac, niekde som citala, ze stola predstavuje Ježiškovu plienku zloženú. Vacsinou sa pecie v Nemecku a v rakusku. Kedy ju treba podavat? NMa byt na stedrovecernom stole? Budeme ju mat prvykrat na Vianoce, je to moj prvy pokus. :-)
marianne
@marienka44 si ma potesila:-) ja som tu stolu,ale tak skladala,dlhsie strany preklopila do stredu a potom este prelozila raz na polovicu.2x som prekladala. Na stedrovecerny stol nedavam,tam davam stedrak,ale ma u nas miesto na Novorocnom stole:-) Novorocna stola.Ale ,ze je to Jeziskova plienka zlozena som nevedela,to je mile:-) Dufam,ze bude chutit..ja robievam kazdy rok inu a a Novy rok si bez nej neviem ani predstavit.Tak sa nejak zauzivala,aj ked moja mamu ju nikdy nepiekla.Ja som si taky zvyk spravila pre moju rodinu. Cim je starsia,tym je lepsia.Skladujem ju na balkone.
marienka44
@Marianne , ja som ju uz okostovala, chutovo je dobra, ale este tvrda. Na tej starnke D.Oetkera je teiez recept s PDP a tvarohom, ale jedna odlisnost: na vyvalkany plat cesta 30x40 cm polozia este vyvalkany plat marcipanu o rozmere 30x20 cm a tak potom skladaju, ako si napisala. Marcipan od Dr. Oekera mam, tusim je to 150 g jedno balenie a tak nabuduce spravim podla nich. Len neviem, ako ho polzit na ten plat cesta s tymi rozmermi, ako som napisala. Ty si to vies predstavit to ulozenie marcipanu? Porozmyslaj, ja to neviem. Ahoj, pekne Vianoce všetkým.
marianne
No @marienka , tento recept vysvetloval pan Zidek tak,ze on namiesto toho marcipanu dal mandlove lupienky.Ved pravy marcipan je z mandli.Ja by som to spravila tak,ze ten sulok marcipanu by som dala do prostriedka rozvalkaneho platu,ako ked davas makovu plnku do strudle.Potom by som preklopila tie dlhsie okraje do stredu cez ten marcipan a este raz skusila prelozit.Na buduci rok tak spravim... Ale ja tu stolu nemam tvrdu,prave naopak,je tak ako ma byt, akurat...mozno tie mensie sa viac vypiekli,ja mam jednu velku.. a dve male
beja
Super recept včera som vyskúšala, len sa mi spodok trošku pripálil. Ď
janger
@marianka , dakujem ti za vianocne prianie pri 'vianocnej vianocke' od @sovka. Uz je teraz po Vianociach, tak vianocny vins ti uz nebudem posielat ;-). Ale novorocny ano, takze ti prajem a tiez aj tvojej rodinke vsetko len to najlepsie, nech sa vam splnia vase tuzby, aby ste boli zdravi, stastni, spokojni....Posielam moc srdecnych pozdravov, pa-pa :-).
janger
Tato tvoja vianocna stola je uz iste spapana, vyzera moc chutne. Ja som stolu este nepiekla, kupujem vzdy hotovu. Ale mozno niekedy skusim, domaca je predsa len domaca...
luss44
ďakujem za pripomenutie tohto receptu, mám ďalší do zoznamu na vianočné pečenie... :) vyzerá úplne skvelo
palo1973
ahojte...
práve som ju vytiahla z trúby.... voní celý byt.... perfektne sa mi podarila, nadvihla sa, nepraskla .. no na parádu ... s cestom sa robilo dobre .... ja som tam tiež nastrúhala marcipán ako píše tiginko ... tak bude určte dobrá, ale koštovať ju budeme až v útorok... dám ju odležať do chladu aby zjemnila....
marianne
:-) tiez som ju dnes upiekla,som rada,ze sa podarila...robila som bez marcipanu,lebo mandlovych lupienkov tam je dost...A ak ju budes este robit @palo1973 tak najlepsia je,tak 14 dni odlezana.My ju budeme az na Novy konzumovat,dovtedy ju musim zasit,lebo sa okolo nej obsmietaju uz..dakujem,ze si dala vediet:-)
palo1973
fúha, tak 14 dní určite nevydržím :-) ... už ju mám aj uloženú v KK, tak žeby nabudúce stála 14 dní ?? ... :-D .. no neviem, neviem..
ďakujem za recept a pekné Vianoce...
luss44
veľká vďaka za tento rcp, včera som upiekla z dvojitej dávky 2 veľké štóly, ktoré sú fantastické, ešte za tepla s chrumkavou maslovou kôrkou...jedna báseň. Keď zjeme, pečiem ďalšie. Krásne Vianoce.
marianne
Dievcata odporucam cast cukru nahradit medom,je este lepsia...isla na dracku tento rok:-)
smejkad
vlani cca podla receptu, tento rok z dvoch davok, cast cukru nahradena medom, orechov pomenej, viac ovocia, aj ceresne a co bolo doma :-)
urobila som tri normalne stoly a z poslednej stvrtinky sest malickych do balickov :-)
sice trosku popraskali, ale krasne narastli a velmi sa na ne tesime :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia