Hubová polievka
Vianočná polievka (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Je to nenáročné a pomerne rýchlo uvarené. A je to bez mäsa. Že vraj je to poľská
vianočná polievka. Či je to naozaj, tak to netuším.
8 - 10 porcií |
5 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Ako prvé si zalejeme hríby horúcou vodou a necháme postáť. Krúpy varíme vo vode asi 10 minút a necháme tiež postať v horúcej vode. Vývar rozvaríme s novým korením, čiernym korením a bobkovým listom. Ideme na polievku do hrnca dáme olej a na ňom dusíme pokrájanú cibuľu, až pokiaľ sa voda nevyparí a cibuľa začne červenať. Počas toho tam dáme rascu. Teraz pridáme strúčiky cesnaku, ktorý sme nastrúhali na malých okách strúhadla. Chvíľu podusíme.
- Ďalej dáme múku, premiešame a hrniec odložíme zo sporáku. Pridáme mletú papriku premiešame a hrniec dáme znovu na sporák.
- Zalejeme studenou kyslou vodou z kapusty. Rozmiešame a necháme rozvariť.
- Ako náhle sa to rozvarí, pridáme hríby aj s vodou v ktorej boli. Necháme rozvariť.
- Po rozvarení polievky, dáme teraz uvarené krúpy, bez vody v ktorej sa varili a ešte ich trochu prepláchneme. Znovu rozvaríme polievku, ale nesolíme až na záver.
- Na záver dolejeme horúci zeleninový vývar do plného hrnca. Tak zo päť minút to spolu povaríme. Teraz ochutnáme a prípadne dosolíme. Ak voda z kapusty bola moc kyslá, tak dáme cukor.
- Odstavíme necháme chvíľu postať, aby prešli chute a môžeme podávať. Je to pomerné ľahká polievka, ktorá je dobrá a nezaťaží žalúdok. Takže ostane miesto aj na šnicle, no nie?