Vianočná medová strieška fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 7. decembra 2013

Všetci pečiete drobné pečivo, medovníky a sladké fajnotky...musím sa priznať, že k tomu fakt nemám trpezlivosť...ale niečo napiecť musím...radšej pečiem niečo, čo ma baví...včera Zobraziť celý popisVšetci pečiete drobné pečivo, medovníky a sladké fajnotky...musím sa priznať, že k tomu fakt nemám trpezlivosť...ale niečo napiecť musím...radšej pečiem niečo, čo ma baví...včera večer som upiekla tieto striešky a keď musia stáť 24.hod. v chlade, až teraz prišiel rad na krájanie...

20
porcií
50 minút
príprava
1x10,2x5 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
250 g
1
3 pl
7 pl
1 čl
1 lyž.
2 lyž
Krém:
10 pl
2 bal
250 g
200 g
1 čl
500 ml
500 ml
Na vrch:
200 g
4 lyž.
2 kl.




Postup

  1. 1

    Cesto sa varí....do rajnice som dala med,mlieko,vajce a sódu ...nad parou som šľahala metličkou do peny..potom som v malých dávkach pridávala múku...potom som metličku vymenila za drevenú varešku a miešala ďalej..keď už bola hmota hustá a nedala sa miešať, zobrala som ju zo sporáka, vyložila na pracovnú dosku a dobre premiesila..

    Vianočná medová strieška (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    cesto som rozvážila na 3 rovnaké časti...pokiaľ je teplé, treba s ním rýchlo, pracovať a v prvom rade som v 1 lyžici vody vymiešala 1 lyž. kakao a pridala do jedného z troch bochníkov a rýchlo premiesila...v prvom rade som robila kakaové cesto, lebo to ke´d stuhne, nedá sa s ním pracovať...kakaové cesto rozdela na 12 kusov..z tohot je jasné, že z tejto dávky budú 2 striešky..

    Vianočná medová strieška (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ihneď som vyšúľala 12 paličiek..a tie už potom môžu stáť, pokiaľ sa všetko cesto pripraví na pečenie..paličky majú mať dĺžku 32cm.

    Vianočná medová strieška (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom som dobre vymiesila biele cesto.....pripravila som si pečiace papiere na chrbát plechu..k dĺžke paličiek treba prispôsobiť aj dĺžku bieleho cesta...cesto som vyvaľkala a pravítkom vymerala šírku cesta...musí sa nožíkom zarezať pásy, lebo po upečení sa s ním už nedá manipulovať...ja som si odmerala šírku na 11cm.urobila zárezy nožom a uložila na pečiaci papier...takže z tohoto cesta dostanete 6 kusov 11cm. pásov..

    Vianočná medová strieška (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    trúbu som nechala vyhriať na 180st...najprv som piekla paličky, pečú sa 10min. potom som uložila biele cesto, to sa pečie iba 5 min.pred pečením treba popichať vidličkou...všetko upečené..ihneď po upečení treba zobrať do ruky nôž a biele cesto rozrezať tam kde sme si naznačili čiary...keď vychladne bude sa lámať...

    Vianočná medová strieška (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pokiaľ sa cesto chladí, urobila som si krém..zmiešala som mlieko s vodou, pridala 10 lyžíc krupice a 2 vrecká vanilkový cukor..uvarila hustú kašu a nechala poriadne vychladiť..zatiaľ som vymiešala maslo s cukorm do peny...a napokon všetko spolu zmiešala s mixérom...do krému som pridala rumuvú príchuť..krém tereba rozdeliť na 2 polovice..

    Vianočná medová strieška (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a začala som skladať striešku: na spodok som dala biely pás cesta, potrela som ho krémom..uložila do neho 3 paličky a potrela ich krémom..uložila som do neho 2 paličky a zase potrela krémom..položila poslednú paličku a potrela krémom..

    Vianočná medová strieška (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    potom som položila boky a pritlačila, aby držali spolu...netreba sa báť, boky sa prilepia za 24.hod. krásne sa vyrovnajú..

    Vianočná medová strieška (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    druhú striešku som nerobila, urobila som z tej dávky rezy..sú presne tak pekné a chutné, ako strieška../nezmestili sa 2 striešky do chladničky.../ až na druhý deň ráno som urobila čoko polevu a poliala striešku aj rezy..

    Vianočná medová strieška (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    rozhodla som sa, že striešku prispôsobím tejto zime a posypala som ju akoby snehom...drobnými cukríkami...na vrch strechy som uložila väčšie cukríky po celej dĺžke...strieška musí byť stále v chladničke..

    Vianočná medová strieška (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pokrájala na rezy...možno sa vám bude zdať, že je to zložité, ale ani nie je...treba nájsť odvahu a ja vám prajem dobrú chuť..

    Vianočná medová strieška (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Sľúbila som, že keď pokrájam na rezy aj druhú časť striešky, pridám sem foto..takže som to nafotila a pokrájala na trojuholníčky.-)

    Vianočná medová strieška (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

margaretka28
no moje nervy, tak na toto zas asi ja nemám trpezlivosť, ale vyzerá to veľmi zaujímavo zaslúžiš si 5*
tatranka
Zaujímavé a aj pekné.Tieto medové striežky nepoznám a ani som sa s týmto zákuskom nestretla.Si veľmi šikovná.
monda
Všetky tvoje recepty si veľmi rada pozerám, si veľmi šikovná a Vianočná medová strieška je úžasná, ako vždy vydarené a krásne naservírované :-))
evusik
si šikulka... na toto ja nemám odvahu...
elixir
Krásny zákusok... Si naozaj veľmi šikovná... akurát si skúšam predstaviť, ako skladám túto krásu mojimi kyptavými prštekmi... niekde uprostred tej predstavy sa stala "havária" :)
eviana
@izabella929 , zákusok vyzerá krásne... kde Ty na tie nápady chodíš? Klobúk dolu pred Tvojou trpezlivosťou a šikovnosťou :) Ani ja by som si asi netrúfla :)
zdenkas
Perfektný receptík si pre nás pripravila. Samozrejme *****a veľkáá pochvala.Ďakujem a ak dostanem odvahu, snáď aj vyskúšam .
izabella929
Potešili ste ma...)) a otestovali zároveň zákusok, ktorým ponúknem mojich gratulantov v nedeľu...) Veľmi pekne vám všetkým ďakujem za milé komentáre.-)))
ela77
@Izabella929 a čo si urobila s tými zvyšnými 6 kakaovými paličkami, tie predpokladám mali byť pokračovaním ďalšej striešky?. Takže si ich dala do rezov?
mariamka
ja som sa v tom postupe totalne stratila,, a pritom foto vyzera tak jednoducho a samosebou chutne a krasne Vianocne :)
izabella929
@ela77.. aby som nemusela piecť pre moju návštevu aj druhý zákusok, urobila som z druhej dávky rezy....ak ich zajtra pokrájam na rezy, nafotím a pridám sem..to som ale písala, že táto dávka je na 2 striešky...a keďže som chcela maž na stole dvojaké zákusky, vyriešila som to takto...ďakujem pekne za komentár.-)
mariamka
@izabelka na tom nesejde :) urcite by som to podla teba upiekla vdaka pedantnemu postupu, bod po bode, pismenko po pismenku , len by som sa asi nepatlala s tymi pasikmi :)
izabella929
@mariamka...ver ím, že to zvládneš...) ešte som zabudla upozorniť, že paličky po upečení treba vyložiť na rovné miesto, aby sa pri chladení nepokrivili...bolo by v zákusku škaredé...ale vynikajúci zákusok, už som ochutnala a nie je ani príliš sladký...mäkučký a výborný.-)
sracz
... opäť krása voňavá, v tento adventný čas, @izabella929 milá šikovná! Vždy som mal rád vôňu domova, domu, našej kuchyne, pracovitých rúk mojej Aňuci, Lady Ann, ale aj srdciam najbližších u mojich priateliek a priateľov. Bolo akousi "PredVianočnou" obyčajou, byť jeden voči druhému, milší, pozornejší, úctivejší a domácnosri "dýchajúce" vanilkou, čokoládou, orechami, hrozienkami, ale aj rumom, tomu všetkému pridávali "glanc a punc"! Tak nech Ti to naďalej *I*z*k*a* priateľka vzácna pekne, bez pripálenia a iných negatívnych "tentočkovaní", funguje!!!
sovka62
Izka, považujem ťa za gazdinú par excelence, ale dúfam, že v dobrom prijmeš radu. S cestom sa ti po vychladnutí ťažko robí preto, že pridávaš múku do misky k medu a ostatnému. Tiež som kedysi takto robila, hoci v recepte, ktorý som dostala, bolo napísané, že mám múku vysypať na dosku a postupne do nej širokým nožom zapracovať tú teplú zmes. Myslela som si, že je jedno, kedy a kde to zmiešam, čo si budem dosku špiniť, nie? Vždy keď som robila rezy, cesto sa mi krajoch strapilo, posledné, už celkom studené, sa ledva dalo vaľkať. Až po rokoch som sa stretla s tou, čo mi recept darovala (ja v Trnave, ona na Orave, tak to trvalo) a zdôraznila, že to mám robiť podľa receptu, aj s postupom. Skúsila som, zázrak! Cesto mäkké, vláčne, pracovalo sa s ním jedna báseň, každý plát na rezy som mala presne zarovnaný podľa okrajov papiera na pečenie, takže pri krájaní skoro žiadny odpad.
Ak chceš skús, uvidíš ten rozdiel.
izabella929
@sracz...nie som nič výnimočné, som taká , ako stovky našich gazdiniek po celom SK...ale ďakujem pekne za pochvalu a milý komentár.-)
izabella929
@sovka62..super nápad a vôbec to neriešim...) veľmi pekne ďakujem za fantastickú radu).. veru zatiaľ som to vždy tak robila, že som pridávala múku do teplej medovej hmoty...toto je pre mňa rada, ktorú čoskoro vyskúšam a veľmi sa teším, že si nakukla do môjho receptu a ztoho vzišla táto skvelá rada...si skúsená kuchárka a tvoje rady sú pre mňa veľmi cenné...veľmi pekne ďakujem...)
archaa
@izabella929 : no ja som paf! Obdivujem tvoju šikovnosť a hlavne trpezlivosť...ja by som striešku rada upiekla ale šípim, že toľkou trpezlivosťou ako ty neoplývam...ach keby som sa tak mohla ponúknuť...:) napriek všetkým obavám ale pridávam do KK a za túto ukážkovú, neokukanú a excelentnú prácu dávam 5* aj keď by som najradšej dala, ak by to len bolo možné aj 100...Jednoducho SKVELÉ!!!!
radost
@izabella929
na toto treba trpezlivosť svätú...
drobné pečivo je proti tvojej streche hračka..
toto je pre mňa tá pravá prplačka..
:-)
ukončím krátko:
si mimoriadne v kuchyni šikovné dievčatko..
želám pokojnú nedeľu
rela
@Izka , patrím do kategórie "cukrárok", ktoré najradšej pečú koláče čo sú šup-šup hotové. Ten Tvoj skvost medzi také rozhodne nepatrí. Máš božskú trpezlivosť, je to za 5*
ywett
@Izabelka , tvoje zákusky nemajú chybu, sú všetky inšpiratívne a krásne naaranžované, si veľmi šikovná, palec hore!
A prajem peknú oslavu a k Tvojmu zajtrajšiemu sviatku všetko najlepšie, hlavne veľa zdravia a šťastia :-)



caterina
toto je naozaj krasna praca! si neuveritelne sikovna, mne by sa takyto kolac nepodaril ani po rocnom trenovani :) by som ti dala viac ako 5*
izabella929
@ywett.. úplne si ma dojala k slzám...veľmi pekne Ti zo srdca ďakujem za blahoželanie k meninám...prekvapila si ma...ďakujem za nádhernú kyticu...))
izabella929
@archaa...pote šila so ma, som rada, že ťa zákusok zaujal...)@palokichki... úžasný pocit, keď ma pochváli taká svelá kuchárka...)@radost moja milá, ešte šťastie, že sa láska nestratila a tak mi tieto drobné vianočné napečie moja susedka..ja na oplátku budem robiť rezy..)@rela...za krásne slová a pochvalu ďakujem.-)@mesiar50...ja zase obdivujem tvoje krásne výtvory.-)@caterina..si milá a ja to viem, že ty by si to určite zvládla tiež...) Všetkým vám, úprimne ďakujem za slová chvály a aj za komentáre k receptu.-)
nikola166
veľmi zaujímavý recept, náádherná strieška :) hneď by som si dala tie štyri kúsky minimálne :P musia chutiť výborne ! mám rada zložité recepty, rada sa s nimi "babrem" .. určite vyskúšam :) 5*
jerica
@izabella Krásna práca, určite to robiť nebudem, nedá mi vyjadriť svoj obdiv nad Tvojou trpezlivosťou a kreativitou.
Zároveň Ti chcem pogratulovať k meninám, Izabella je krásne meno, užívaj si sviatok meninový a prijmi odo mňa pozdrav malý, nech ti v zdraví, pečie, varí :-)
izabella929
@ela77..tak ako som ti sľúbila, pridala som teraz fotku, čo som urobila s druhou polovicou strieškového cesta...môže si ju pozrieť...urobila som rezy a tie som pokrájala na trojuholníky...
mariamka
krasne su aj rezy, /len tusim kakao v surovinach zabludilo do kremu/, tiez sa pripajam ku gratulantom, pohodu, radost a usmev Izabelka :)
izabella929
@mariamka...kakao som napísala kam ide...vo 2 lyžiciach vody som vymiešala 1 lyžicu kakaa a tio som predsa dala do bieleho cesta, aby som ho zafarbila a robila z neho hnedé paličky...do krému nejde kakao, ale detská krupica...pri písaní som na to zabudla a dopísala som ho na záver...ďakujem veľmi pekne za gratuláciu.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia