Vianočná kapustnica so – sciranku fotorecept

sracz - fotkasracz, 26. decembra 2013
Vianočná kapustnica so – sciranku (fotorecept)
Foto: sracz

Už 5. Vianočnú štedrú večeru som pripravoval ako „varešiak“ ale až túto som zistil, že moja kapustnica na nej „absentuje“! Tento „šperk“ slávnostného stola Zobraziť celý popisUž 5. Vianočnú štedrú večeru som pripravoval ako „varešiak“ ale až túto som zistil, že moja kapustnica na nej „absentuje“! Tento „šperk“ slávnostného stola u nás od nepamäti bol dielom „hlavy rodiny“! Každý z nás „tajomstvo famílie“ vylepšil a verím, že aj vylepšovať bude, po svojom. Ja som úspešne „ladil“ kapustnicu kombináciou druhov klobás, ktoré som získaval výmenou s priateľmi, taktiež „špecialistami a znalcami“ tej „najsamľepšejšej kolbasi“. Nikto nepopustil, ale výsledná chuť stála za to!

12-16
porcií
12-15 minút
príprava
120-150 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 - 3 PL
2 ks
2 100 - 2 500 g
4 - 6 strúčikov
1 PL
1 ČL
2 100 - 2 500 g
700 - 750 g
3 - 4 hrste
12 ks
2 - 3 PL
2 - 3 PL (kukuričný)
1 ks (cibuľa stredná)
Mrvenica (sciranka):
500 g
2 - 3 ks
2 - 3 PL
štipka g




Postup

  1. 1

    zemiakový šalát už od včerajšieho večera „dolaďuje“ chute a vône, bobaľky (opekance) som už dva razy varechou poobracal, stromček je „nastrojený“ ako mladá nevesta, tak sa ide na kapustnicu; na tohotoročný „hod Boží“ som pozháňal sedem druhov (dobré dve kilá) údených klobás a pekný kus údených „šviňskich“ rebierok; takto som ich zoradil pre objektív, pod ostatné potrebmé ingrediencie (soľ, MČK a mletú červenú papriku, ak bude potrebné, pridám až pri záverečnom ochutnaní)

    Vianočná kapustnica so – sciranku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na dno veľkého vysokého hrnca, k „rozpúšťajúcim sa“ 3 PL domácej škvarenej bravčovej masti, som pridal dve pokrájané cibule, nechal ich „napiť“ sa na „priesvitno“ a vložil niečo viac ako 2 kg jemne „vystískanej“ domácej kapusty (kapusta až tretí mesiac kysne so zrnkami suchej kukurice, sušenými byľami kôpru, soľou, ČK, bobkovým listom, chrenom, sušenými hrozienkami, ¼ _mi jonatánok a gdulí), ktorú som nechal „zohriať sa“ a pridal som k nej 5 pretlačených strúčikov cesnaku, asi kopcovitú PL čerstvo postrúhaného ďumbiera a 1 ML (Mokka Lyžičku) čerstvo mletého jalovca; všetko som premiešal a než dusiaca sa kapusta získala voňavú polomäkkú konzistenciu, umyl som údeniny a pripravil dobré 3 chlapské hrste sušených dubákov (vďaka prof. Krúpovi ich mám dostatok, ktorý starostlivo uschovávam, extra zvlášť, práve na túto príležitosť)

    Vianočná kapustnica so – sciranku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    teraz som všetky, už umyté, údeniny vložil do hrnca, zalial ich šťavou (juškou) z kyslej kapusty a podľa potreby dolial vodou; asi po 20´ boli klobásy uvarené, tak som ich vybral a uložil do pomocnej misy (z rebierok ešte „netrčali“ kosti, tak som ich nechal v horúcom „lôžku“) a na uvoľnené miesto som pridal 12 sušených sliviek, pripravené sušené „dubáčence“, dobré 2 PL kápiového krému à la mamka_Aňuci, všetko dôkladne, ale jemne, premiešal, zdroj tepla „stíšil“ na režim „buľkotanie“ a odišiel som pripraviť slávnostnú „tabuľu“ pre dvoch

    Vianočná kapustnica so – sciranku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Štedrovečerný stôl je pripravený; následná kontrola potvrdila, že z rebierok už trčia kosti, tak po ich odstránení, mäso „išlo“ ku klobásam a pripravil som voňavú šalotkovú zápražku na 3 PL slnečnicového oleja, keď šalotka získala peknú červenohnedú farbu, zalial som som ju 2 naberačkami kapustnicového vývaru a cez sitko pridal do variacej sa polievky

    Vianočná kapustnica so – sciranku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pokrájal som klobásy a mäso, do polievky nastrúhal čerstvo vymiesené a odpočinuté cesto na mrvenicu_sciranku (rcp nasleduje) a po chvíli, to už „sciranka plávala“ som pokrájané údeniny vrátil do „objatia“ vriacej kapustnice; ochutnal som, všetko bolo v poriadku, nebolo treba ani soli, ani červenej papriky (farba kapustnice ja naozaj len z klobás), tak len aby reč nestála, pridal som trošku čerstvo mletého čierneho korenia!

    Vianočná kapustnica so – sciranku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    po rokmi zaužívanom privítaní pri tohotoročnej Štedrej večeri, spomienke na našich milých predkov, sme si pripili drienkovicou z abovskoturnianského regiónu; ako je zvykom, zjedli sme Vianočné oblátky – predstavujúce vieru, s medom – na sladký život a strúčik cesnaku – pre zdravie; nasledovala 7_klobásová kapustnica, jemne vyprážaná treska so zemiakovým šalátom (po prvý raz som na jeho prípravu použil vegetariánsku majonézu a bol výborný) a záver patril, tiež podľa tradície, blaškovským opekancom „bobaľkom Fera zo Šariša“

    Vianočná kapustnica so – sciranku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zvyšok kapustnice budeme počas tohoto týždňa dojedať (podobne, ako guľáš, aj kapustnica lepšie chutí viac razy zohrievaná); bolo nám trošku ťažšie na žalúdku, ale za to prekrásne na duši

    Vianočná kapustnica so – sciranku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    nezabudli sme ani na tretie prestieranie pre náhodného hosťa, v tanieri ktorého horeli sviečky za našich najmilších rodičov a prarodičov

    Vianočná kapustnica so – sciranku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a slánostnú posvätnú atmosféru doplňoval náš rozsvietený Vianočný stromček!!! Krásne dni prajeme aj Vám všetkým, milí naši z rodiny na Varecha.sk

    Vianočná kapustnica so – sciranku (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

iwuska
mnam, musi byt skvela, ja by som prezila o 4 druhy klobas menej a vymenit tu vahu radsej za kus pliecka, ale uz kazdemu jak je libo, aj na tejto by som si sakramentsky pochutila :))
1x sracz
luss44
určite výborná kapustnica, samé dobré veci, že 7 druhov klobás - to je čosi pre môjho "klobásového" muža :) zajtra by som si dala, teraz už len zázvorový čajík popíjam :) aj ja si odkladám zvlášť dubáky do vianoč.kapustnice. Prajem pokojný zvyšok roka.
1x sracz
jozka2
precitala som si pozorne tvoju pripravu na kvasenu kapustu,takto ma skutocne podklad na kvasenie vyzerat.Neviem ci si zabudol alebo nedavas rascu ktora dava kapuste vybornu chut.Ak mozem-neviem ako by som to napisala,skus dat este na spodok hroznove a ked mas tak aj visnove listy a do jedneho hroznoveho listu ja balim vysuseny kvasok tzv.poskrabok ktory niekedy ostaval na drevenom koryte,teraz si nechavam kusok cesta a necham ho kysnut az do uplneho vysusenia a to potom zabalim do hroz.listu na podporu mliecneho kvasenia.Tvoja kapusta urcite nema chybu lebo vsetky prisady potrebne na jej kvasenie su tam.Ja miesam cibulu,sol,rascu/trochu/a posypujem pocas dusenia kapusty aby sa to premiesalo.Neber to v zlom,ze to tu pisem mozna aj to niekomu posluzi a kazda novinka je vitana.Preajem stastne a vesele Vianoce a hoooodne dobrych receptov od vsetkych varechacov v Novom roku 2014.
manya
isto perfektná kapustnica, z toľkých dobrôt ani iná nemôže byť. Pokojné aj posviatočné dni prajem všetkým.
oldomachac
dobru chut, a prijemne a pohodove sviatky vianocne, vam pan,,,,Sracz,,,,,ako aj vsetkym ......
vas recept na vianocnu kapusnicu nechcem ani hodnotit ani komentovat, pretoze verim, ze je naj,......., netreba nic, len si ju vychutnat, ale prosim, neurazte sa , matie ma vsak to, ako vy, co zijete v USA, ziskate do kapustnice ,,,,typicke našske ingrediencie, ako klobase, sudovu kapustu , ci udene rebierko, jalovec, dubak, su k dostaniu tam u vas, alebo ich nejako ziskate odtialto?, to je moja zvedavost, prosim prepacte mi ju, u nas v rodine podobnu kapustnicu vsak pripravujeme na silvestra a k novemu roku, ale vsetko je este stale domace, maso a klobase z domacej zabijacky udene doma, sudova kapusta doma ,,,nabijana,,, slivky zo zahradky, dubaky z prilahlych lesov, este raz ,,,dobru chut,,,,
1x sracz
mamatata2
Výborná kapustnička, prekrásny postup a krásna vianočná atmosféra tu na Vareche. V každej rodine je niečo iné na kapustnici, my dávame aj kus mäasa, ale nedávame sciranku. A mali sme na návšteve zaťa z Prešova a veru vyzvedal, že kde je sciranka a my nič, tak na budúce už budeme vedieť a vyskúšame aj podľa Tvojho receptu. Nech nás teda tieto krásne vianočné pocity sprevádzajú aj v novom roku !
dandika1
@Sracz ta Tvoja kapustnica vyzera super ,unas by sa jej potesil manzel,ale kedze je v dome aj neznejsie stvorenie (to akoze ja a syn )tak varim s klobaskou neudenou(cize surovou) a dubakami,SCIRANKU ako hovris varim ties ,len ju nezavram do kapustnice,ale osobitne, ja mam rada sciranky vela.@mamatata...necuduj sa zatovi mi VYCHODNARE bez sciranky nebudeme....Krasne prezitie poslednych dni stareho roka,vela elanu do varenia v roku 2014:::
babav
Jedinecny originalny recept z tvojej gurmanskej slovenskej kuchyne ,
ktoru tak tradicne reprezentujes v Novej zemi .Nepochybujem o vybornej chuti tvojej 5* kapustnice a prijemnej atmosfere pri vasom stedrovecernom stole .
Prajem ti vela zdravia ,stastia a chuti do varenia v Novom roku 2014!
1x sracz
kuchticka
Nas mily Ferko @sracz , obdivujem tvoj "kumst" vo vareni a v originalnom podani receptu slavnostnej vianocnej kapustnice, Veruze sa mi paci a iste by som si pochutnala. Kde ale zobrat domacu bravcovu mast? Tu bych potrebovala na ine recepty a potreby. Nezozeniem u nas surovy bravcovy bok abych si sama vyskvarila.
Inak Ti prajem stale uspechy vo vareni a peceni pre vas DVOCH a prajem vela stastia, zdravia a vsetkeho dobreho pre buduci rok - taktiez vam OBOM.
1x sracz
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, u nás varil na Štedrý deň náš mladý kapustnicu, a to Šarišskú, veľmi nás prekvapil svojim receptom.
Ako čítam, tak zisťujem, že takmer identickú, z tvojich ingrediencíí nedal iba zázvor a šalotku, klobásy boli domáce údené trojakého druhu, aj štipľavá bola medzi nimi, dubáky, sušené slivky a mrvenička =sciranka, na samý koniec, postup na vlas rovnaký s tvojim :-)
zodpovedne s plnou vážnosťou potvrdzujem, že tvoja vianočná kapustnica je priam famózna.
tiež ujedáme z nej každý deň /teraz už len dvaja, /mladý šiel za svojim už/ :-)))
a platí staré známe: "čím staršia, tým lepšia" :-)))))
zaslúžených 5* ti patrí za krásne podanie receptu a za vianočnú kapustnicu, o ktorej možno len ódy spievať a zalizovať sa až za ušami :P
1x sracz
pusta
prajeme tebe a tvojej milej rodinke krásne posviatky a medzisviatky a aby sme sa sa tu na vareche aj budúci rok v zdraví a šťastní pri úspešnom varení zase zišli :-)
1x sracz
izabella929
@sracz...ka ždý z nás má zaužívaný spôsob varenia kapustnice...tiež mám svoj...ale výsledný efekt je v podstate ten istý...odlišuje sa snáď iba v tom strúhanom ceste...ja to používam do zeleninových polievok..ale čítanie tvojho receptu je skutočný zážitok a stojí za to si ho celý prečítať..kapustnica je famózna,,,,skoro ako moja,,,))Prajem Ti prekrásne užívanie sviatkov pokoja a verím,že Ti to bude aj budúci rok krásne variť...)
1x sracz
pacik
My varíme kapustnicu až na Štefana, ale o to viac nám po tých všetkých dobrotách chutí, tvoja vyzerá famózne, hodná vyskúšania :-)
1x sracz
marienka44
@Sracz , dokladne napisaný a zvizualizovaný recept. Tiez varím v tlakovom hrnci brav.rebierka a vývar s obratým maskom použijem do kapustnice. Tento rok sme mali klbásku z mangalice, čo je vraj najzdravšie maso bez cholesterolu, ktorá bola vyrobená v Maďarsku. Ozvláštnila tento rok našu kapustnicu, Príjemné "Posviatkoch" všetkým Varechárom !!!
1x sracz
daguska
Nadherna, urcite aj mimoriadne chutna. A ak je pripravena s takou laskou, ako to z tvojho receptu vyplyva, isto duplpm chutna.
1x sracz
aroooo
Vyzerá krásne a určite aj tak chutí, cestovina v nej je pre mňa novinka, prajem všetko dobré....
1x sracz
spetkasoli
oj to je zase dobrota akoby to varil moj milovaný ocko a opat som doma, u rodičov - najkrajšia časť mojho života. Si veľmi šikovný, tá tvoja lepšia polovička, tá se má:)
1x sracz
stacy77777
no a teraz ma načisto chytil hlad...:-)), 7druhov klobás, to ani mojej polovičke nemôžem povedať...:-)), si neskutočný @sracz , prajem ti všetko naj,naj....v Novom roku, veľa takýchto super receptov
1x sracz
jan1950
ja pridavam do kapustnice aj extra uvarene 1-2 zemiaky a vlejem to do kapustnice aj z vodou v ktorej sa varili....madarsku klobasu som kupil na trhoch v leviciach a bola fantastiicka a dobre vyudena...napokon kapustu mam tiez domacu,ale jednoduchu...sol kmin kapusta jabko...xi ....susene huby a hrst tarhone....susene slivky som nemal
kapustnica bola vyborna....udene a huby daju tom spravnu chut
pekne sviatky caje a sraczi
1x sracz
sracz
Ďakujem Vám všetkým za pekné a hojné komenty, milí „medzisviatkoví“ priatelia, Varešky, Varešiaci a Varešiačatá! Som naozaj prekvapením celý „paf a fuč“! Nečakal som takú bohatú „žatvu“, zvlášť preto, že práve o kapustnici platí: „Každá chiška inakša vareška“ a čo rodina, to rcp! Jeden chutnejší „šmačnejší“ druhého! Aj ja som už „okoštoval a pošmakoval sebe“ na pár desiatkach variantov tohoto pokladu slovenskej gastronómie a histórie!

Práve o tom som, milá @iwuska písal na začiatku! To by už ale nebol môj rcp!

Ďakujem Ti, @luss44 aj za prianie a voňavoštípľavý čaj ďumbierový popíjame aj my! Dobre padne!

Nie, na rascu som milá @jozka2 nezabudol, iba toto je rcp na kapustnicu. Až dožijeme a v IX/X 2014 budem nakladať novú „kvašnu“ kapustu, tak nafotím, zdokumentujem a pridám aj svoj rcp! Novinka pre mňa je ale ten vysušený kvások „poškrabok“, ktorý môže byť! Ostatné možnosti mám odskúšané, zvláštnosťou je liptovský variant z Ivachnovej, so segmentami olúpanej a umytej cvikly! Ďakujem za srdečnosť a priania, ktoré naozaj rád opätujem!

… nápodobne, aj u Vás doma, milá @manya a ešte vždy je naozaj perfektná!

Čo sa týka kapustnice, vážený pán @oldomachac v tom sa zhodneme a domnievam sa, že nie iba my dvaja! Ako každý zručný „Slováčisko“ si klobásy (niekoľko druhov), tlačenky, jaternice, …, sudovú kapustu, údené rebierka, kravskú i koziu hrudku (aj údené), škvarenú bravčovú masť, ale aj iné domáce slovenské a „vichodňarske“ extra zvlášť, dokážem urobiť sám s mojimi dvomi pomocníkmi (pravou a ľavou rukou)!!! Jalovec (juniper), sušené slivky (dried plums), hríby (porcinni) sú k nakúpeniu aj tu, ale ja ich mám od nás, z Abovsko_Turnianského regiónu! Už neraz som za priazeň a pomoc ďakoval pri jednotlivých rcp, mojim váženým priateľom: TibÝkovi Nagyovi, Prof. Krúpovi, DrSC., manželom Hríbikovcom, Prof. Briančinovi, Ph.D., mojej dcérke Angelike, etc.

Naozaj rád som, svojou maličkosťou, prispel k tejto atmosfére aj ja, milá @mamatata2 a bude ma tešiť ak vzájomná priazeň, úprimná dôvera a úcta poputujú s nami aj počas budúceho roka!

Srdečné pozdravy a želania dobra i krásy aj Tebe @dandika1 "dobrej sciranki ňikda ňe dosc"!

Tvoje slová, @babav milá, hrejú na duši! Všetko naj aj Tebe v kruhu Tvojich najdrahších!

Ja surovú slaninu aj bravčový bok nakupujem v čínskom obchode už ôsmy rok, milá @kuchticka a oni sú radi, že majú dobrého zákazníka! Neviem, kde tu za morom „sídliš“, ale podobné obchody sú aj inde a v New Yorku dokonca slovensko-český (www.SLOVCZECHVAR.com) a v Chicago www.VLTAVA.US . … ak chceš, napíš mi do TS svoju E-mail adresu, poprípade Skype, možno Ti poradím! Aj @njdewill údi a škvarí v New Jersej doma! Všetko dobré, všetkým Vám!

Pán Boh vyslyš, milá @pusta aj v Tvojom „dome“ = chuť a vôňa dobrej kapustnice sa naozaj nedá uprieť! Som rád, že nás spájajú aj rovnaké chute a názory na naše kychyne!

Tak ako v guľášoch, perkeltoch a paprikášoch, si to rád s Tebou „rozdám“ i v kapustnici, @izabella929 ale v umení cukrárskom, zákuskárskom, koláčikovom, či v tortovom na Teba naozaj nemám! Moju priazeň si si už dávno získala a priania, podobné Tvojim zo srdca a duše rád opätujem!

Srdečné poďakovanie aj Tebe milá @pacik a verím, že vyskúšanie tohoto mojeho rcp nebudeš ľutovať!

Všetko dobré @marienka44 a ďakujem Ti za pozornosť! Tajomstvo mäsa mangalíc „bez záporného cholesterolu“ je v ich chove na „voľno“ doslova na paši!

Bez lásky sa variť nedá, milá @daguska a hlavne ak varíš pre LÁSKU! Ďakujem!


Tvojej pozornosti sa naozaj teším, milá @medovnicek a dúfam, že moje rcp aj tak chutia!

Bez mrvenice_„sciranki“ by to už nebola moja kapustnica, milá @aroooo a to naj, naj, naj buď aj Tebe!

Príjemná nostalgia, podobná mojej, @spetkasoli milá; dobrý pocit z toho, že svojim rcp som v Tvojej dušičke zapálil plamienok spomienok na Tvojho ocka! Moja krajšia ½ si ma naozaj zaslúži, lebo je naviac aj lepšia!

Budem sa naozaj snažiť vyhovieť aj Tvojim chúťkam milá @stacy77777 a svojej ½ nič nehovor, len navar a uvidíš ten „világoš“! Dvom v láske chutí oveľa viac a odmena za dobrú váru chutí dvojnásobne!

Len Ty, milý @jan1950 var podľa seba, lebo keby som ja varil podľa Teba, to by už nebola moja kapustnica! Našťastie, vďaka priateľom spod Bankova, som aj ja mal tohoto roku maďarskú údenú klobásu, ktorá spoločne s púchovskou čabajkou, gombaseckou z Rimavskej Soboty, jeleňou Hubert z Vysokej pri Morave, poľskou kielbasou, srbskou kobasicou a mojou domácou, rozšírila rady na 7 druhov. Uvidíme, ako sa bude dariť na budúci rok. Dobre že spomínaš tarhoňu! Tú mala v obľube moja mamka_Aňuci, B.P., keď svoju kapustnicu varievala už aj pod Šibenou horou, ale iba z čistej kyslokapustovej „jušky“ s hrsťou dubákov, bez klobás, s tarhoňou, ale zato bola kyslá, až oči slzili a za ušami „štípalo“!!! Všetko dobré a nažívaj v zdraví!
iwuska
tak veru @sracz , hlavne nech chuti a dobre zohreje brucho. u nas som jedina, co robi klasicku kapustnicu, predtym sa varievala len z "jusky", klobasy, hribov a ryze, bez kapusty a akehokolvek masa, takze zatial su to len take experimenty, co sa najviac osvedci. nasho casu je prave 02.17 a ja som pred pol hodinou dovarila varku s chvostikom, kolenom, klbasou a krkovicou, no taka som obkotena z ochutnavania, ze ani neviem, ci kapustnicu este niekedy budem chciet citit, no musim povedat, ze k dalsiemu hrncu si ma inspiroval prave ty, tuto s tymto svojim skvostom :))
1x sracz
kuchticka
Ferko @sracz , ved nemas uvedenu mailovu adresu abych ti ja napisala moju, ale ta moja adresa je v mojom profile . Kontak s kymkolvek.
1x sracz
pseudocognac
Robievame liptovsku kapustnicu, celkom bez masa, len z klobasok, hribov a kapusty, podava sa s vajcovymi rezancami...nikto okrem jednej rodiny ju tuna v Nitre nerobi, koho by som poznala :)
1x sracz
hubata
Tuším že žiadne jedlo nemá toľko spôsobov varenia ako - vianočná kapustnica. Každý ju varí tak ako si ju zapamätal z domu, ako ju varievala mama. Dokonca si pamätám aj ten hrniec určený na fazuľovicu a kapustnicu. Bol obrovský aby sa do neho veľa zmestilo.

Ale tak to má byť: lebo hoci žijete aj na dvadsiatich miestach, len jednému hovoríte - domov.
1x sracz
spetkasoli
milý@sracz , nádherne si nás všetkých oslovil, okomentoval, si úžasný a velmi šikovný a klobúk dole pred tebou. Prajem Tebe aj milej 1/2vičke veľa zdravia, lásky a krásného vzájomného porozumenia do ešte dlhých rokov, to je veľký dar. Maj sa pohodovo a pekné pozdravy aj pre Tvoju milovanú a vzácnú 1/2polovičku, nech sa vám spolu darí. Marcelka
1x sracz
radox1
parada,tak takato vylieci kazdy poopicny stav,tiez davam na zaciatok cibulovy zaklad aby sa cibula pocas varu rozvarila,akurat do nej vyrestujem husty pretlak a ml.cervenu papriku.
1x sracz
honestka
heya Ferry, k tomu tanieriku by som sa veru posadila.
Vzdy ma prekvauju tieto zavarky do kapustnic, lebo u nas sa to nevarilo, ale veru ked som prisla na Varechu prvy rok, urobila som tiez tu "slepu kuru z Liptova" a veru nam polievocka chutila.
tvoja struhankova sciranka /cute vyraz/ vyzera kvalitne, aj my robievame, hoci obcas dostanem tu kupit kvalitnu domacu na trhu od Hutterites.
Zelam zdravy a uspesny NOvy Rok - aj panej!
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia