Vianočná kapustnica s chutným prekvapením

mirian - fotkamirian, 21. decembra 2009

Táto netradičná kapustnica je veľmi chutná, máme to overené aj na firemných akciách až v 50 l hrncoch :-) Kto ju "okoštuje" inú už Zobraziť celý popisTáto netradičná kapustnica je veľmi chutná, máme to overené aj na firemných akciách až v 50 l hrncoch :-) Kto ju "okoštuje" inú už nechce...

20
porcií
20 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,7 dcl 2 ks
1 ks
1 ks
2 ks
2 veľké ks
1 celá hl.
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
1 hrsť
1 PL




Postup

  1. 1

    Na 10 l KAPUSTNICE: do 10l hrnca dáme do 1/2 vodu, celé narezané, neúdené koleno, vegetu, čierne korenie, 1 cibuľu celú, 3 strúčky cesnaku nakrájané a varíme pomaly do mäkka. Keď je koleno mäkké, vyberieme, vykostíme, pridáme späť do vývaru, pridáme 2ks 0,7dcl kyslej kapusty, 2 ks údenej klobásky vcelku, sušené huby a privedieme do varu, keď je klobáska uvarená, vyberieme ju, pokrájame na kolieska a vrátime späť do kapustnice...

  2. 2

    Prekvapenie: V druhom hrnci (najlepšie tlakovom = v kuchte), klasicky na 1 PL oleja speníme 1 veľkú cibuľu, pridáme 2 roztlačené strúčky cesnaku, vegetu, čierne korenie, mletú rascu a krátko opražíme, pridáme na štvrťky rozporcované kurča, opražíme, zaprášime červenou mletou paprikou, podlejeme vodou a dusíme do mäkka; v tlakovom hrnci cca 20 min. Udusené necháme vychladnúť, vykostíme a odložíme.

  3. 3

    Vykostené kurča na paprike aj so šťavičkou, v ktorej sa dusilo, pridáme úplne nakoniec do kapustnice (aby sa nerozpadlo) a všetko necháme ešte prevrieť. Nakoniec do takmer hotovej kapustnice ešte roztlačíme aspoň 3 strúčky cesnaku. Je to neobvyklé dať dusené kurča do kapustnice ale tá chuť je absolútne božská - iná :-) Manžel varí túto kapustnicu teraz 23.12.2009 v 50l kotlíku vonku na záhrade (iba kurčiatka udusím v kuchte) a rozdáme z nej v ulici dobrým susedom. Množstvo mäsa treba prispôsobiť veľkosti hrnca...

Diskusia k receptu

nyja
Som šokovaná :)) z toho prekvápka. Je mi čudná tá kombinácia bravčového kolena a kuraťa. Tak snáď sa niekedy odhodlám vyskúšať :)
sovka62
Ja zatiaľ neviem, či to kura sedí, alebo nesedí, ale už ma milo prekvapili aj čudnejšie kombinácie. Napr. bravčové mäso na pomarančoch - taký recept by som asi ani nedočítala do konca, lenže toto jedlo som najprv jedla a potom som sa dozvedela, ako sa pripravuje. Bolo také skvelé (a po pomarančovej chuti ani stopa), že som si hneď pýtala recept. Takže určite vyskúšam (hádam zo dva litre, keď sme len dvaja) a potom sa rozhodnem, či mi chutí.
mirian
Čakala som "búrlivé" reakcie na to kuriatko :-))), ale ja hodnotím podľa chute a tá je nenapodobiteľná z inej suroviny... Partia kolegov (cca 35 ľudí) z manželovej roboty už o inej kapustnici nechce ani počuť; aj tento rok si doslova vyžiadali "Kapustnicu ale s tým kuraťom...". 100 ľudí = 100 chutí... Ešte snáď podotknem, že na Nový rok nie je vhodné jesť hydinu, aby vám neuletelo šťastie z domu, ani rybu, aby zas šťastie neodplávalo... Takže našu kapustnicu s prekvapením v podobe kuriatka, odporúčame s manželom na Vianoce :-)
forneta
nechcem byt najakaa... to je jedno ale... podla mna by sa na vianoce nemalo jadawat maso bo to je STEDRY wecer ale inak cez rok by mohla byt wyborna xDxD
katarina64
verím tomu že je to dobré,jedla som už všeličo...určite vyskúšam pri rezaní dreva(nebude kotlíkový guláš)
haston
nie je to trochu málo - 1,4 dcl kyslej kapusty na 10 l vody?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia