Kysnutý vianočný koláč

Vianočná hviezda

Autor receptu: kucharocka123

Tradičný koláč z kysnutého cesta na Vianoce nesmie chýbať. Tento má mnoho názvov, niekto ho volá vianočná hviezda, niekto vianočná ruža alebo jednoducho len vianočný kysnutý koláč. Ale nech už má akýkoľvek názov, hlavné je, že pripomína atmosféru Vianoc a pochutia si na ňom všetci maškrníci, čo obľubujú sladké koláče.

8
porcií
50 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z vlažného mlieka, cukru (1/2 ČL) a droždia pripravíme kvások a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Múku preosejeme a pridáme do nej štipku soli a cukor. Z vajíčok oddelíme žĺtky a bielky odložíme na potretie hotového koláča. Maslo necháme zmäknúť.
  2. Do pripravenej múky s cukrom a soľou pridáme žĺtky, kvások, maslo a všetko premiešame vareškou. Potom vymiesime cesto, bochník zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 40 minút.
  3. Vykysnuté cesto ručne krátko premiesime a vyformujeme valec, ktorý rozdelíme na 4 bochníčky. Každý rozvaľkáme na okrúhly plát hrubý cca 2-3 mm o priemere 26 cm, položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a natrieme Nutellou trochu zohriatou vo varnom kúpeli. Postupne vyvaľkáme ďalšie pláty, ktoré potreté Nutellou kladieme na seba. Posledný plát už nepotrieme.
  4. Na takto pripravený koláč položíme do stredu malý pohárik a smerom od pohára k vonkajšiemu obvodu koláč rozkrojíme na 16 dielov. Postupne každé dva diely opatrne vytáčame od stredu v smere od seba 2x do vonkajšej strany a na koncoch navzájom spojíme. Postup opakujeme so všetkými dvojicami dielov.
  5. Hotovú hviezdu natrieme bielkom a pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C cca 20 minút. Dobrú chuť!