Vianočka
Vianočka
Autor receptu: palma
12 porcií |
90 minút príprava |
55 minút na 175 °C |
Postup- Do veľkej misy dáme múku, droždie rozmiešané s trochou cukru a teplého mlieka, žĺtky, maslo, citrónovú kôru, cukor a časť mlieka, premiesime a podľa potreby dolievame mlieko. Pridáme hrozienka namočené v rume a miesime aspoň 15 minút, aby sa cesto krásne spojilo, bolo vláčne a nelepilo sa.
Necháme vykysnúť na teplom mieste tak, aby cesto zdvojnásobilo objem.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 9 približne rovnakých častí. Jednotlivé časti vyšúľame na rovnako dlhé vrkoče. Spodnú časť vianočky upletieme zo štyroch vrkočov.
V strede urobíme priehlbinu, potrieme bielkom a uložíme druhú vrstvu vianočky upletenú z troch vrkočov. Opäť urobíme priehlbinu, potrieme bielkom a dáme poslednú vrstvu z dvoch vrkočov. Tie urobíme trošku dlhšie a keď ich položíme na vrch, konce zahneme pod vianočku.
- Upletenú vianočku dáme kysnúť na teplé miesto aspoň na 30 minút, potrieme žĺtkom, posypeme mandľovými plátkami a pečieme ho vyhratej rúre na 175 stupňov približne 45 - 55 minút.
|