Vianočka

Vianočka

Autor receptu: palma

12
porcií
90 minút
príprava
55 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Do veľkej misy dáme múku, droždie rozmiešané s trochou cukru a teplého mlieka, žĺtky, maslo, citrónovú kôru, cukor a časť mlieka, premiesime a podľa potreby dolievame mlieko. Pridáme hrozienka namočené v rume a miesime aspoň 15 minút, aby sa cesto krásne spojilo, bolo vláčne a nelepilo sa. Necháme vykysnúť na teplom mieste tak, aby cesto zdvojnásobilo objem.
  2. Vykysnuté cesto rozdelíme na 9 približne rovnakých častí. Jednotlivé časti vyšúľame na rovnako dlhé vrkoče. Spodnú časť vianočky upletieme zo štyroch vrkočov. V strede urobíme priehlbinu, potrieme bielkom a uložíme druhú vrstvu vianočky upletenú z troch vrkočov. Opäť urobíme priehlbinu, potrieme bielkom a dáme poslednú vrstvu z dvoch vrkočov. Tie urobíme trošku dlhšie a keď ich položíme na vrch, konce zahneme pod vianočku.
  3. Upletenú vianočku dáme kysnúť na teplé miesto aspoň na 30 minút, potrieme žĺtkom, posypeme mandľovými plátkami a pečieme ho vyhratej rúre na 175 stupňov približne 45 - 55 minút.