Kedze zijem mimo Slovenska a kazdeho pol roka som v inej krajine, chcela som najst recept na vianocku, ktora mi to nase krasne Slovensko Zobraziť celý popisKedze zijem mimo Slovenska a kazdeho pol roka som v inej krajine, chcela som najst recept na vianocku, ktora mi to nase krasne Slovensko vzdy pripomenie. A co je lepsie ako ranajkova Vianocka? :) Tento recept je naozaj nenarocny, odporucam vsetkym zaciatocnikom,lebo vzdy(ano, naozaj vzdy) sa podari :) Dobru chut!

20 minút
na 190 °C

Suroviny

1,5 šálky (Plain flour)
1,5 šálky
1 ČL
3,5 PL
2 ks
2 PL
75 g alebo olej bez chuti
1 PL
1/2 šálky




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások. Zmiešame spolu pol šálky vody,1 PL cukru a instantné droždie.

  2. 2

    Kým začne kvások vytvárať na povrchu bublinky, zmiešame si v miske vajíčka, roztopené maslo/olej a med.

  3. 3

    Keď je droždie aktívne, vmiešame ho spolu s vajíčkovou zmesou do zmesi múky, soli a zvyšku cukru.

  4. 4

    Jemne miešame pár sekúnd, dokým sa cesto nespojí. Potom cesto prenesieme na pomúčenú plochu a miesime, dokým nemáme hladučké a hodvábne cesto, s ktorým je radosť robiť :) Ak je potreba pridať viac múky, aby sa nám cesto neepilo, tak trošku múky predsalen pridáme. Ale pozor, nie príliš!

  5. 5

    Cesto vložíme do vymastenej misy, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste, kým zvdojnásobí svoj objem. Potom už len cesto rozdelíme na 9 častí, upletieme vianočku a necháme druhý krát vykysnúť. Druhé kysnutie napomáha vianočke, aby bola jemnučká a vláčna. Pred pečením potrieme vymiešaným vajíčkom s lyžicou medu a lyžicou vody.

  6. 6

    Pečieme v predhriatej rúre asi 20-25 minút dozlatova.

Diskusia k receptu

pipnat
škoda, že som dnes nakúpila makovky na raňajky, inak by som ju hneď piekla, takto to nechám na víkend:)putuje do KK:)
daguska
Prekrasna je tvoja vianocka,debnicka,jablcka...Tiz spominam,pecim vianocky a chlebiky,pretoze malokde sa chlieb vyrovna tomu nasmu.
elixir
Juj, dala by som si... veľmi pekne sa Ti podarila
denyany
Foto prekrásne, vianočka vyzerá výborne, len ju nakrojiť a ochutnať. Dnes som mala na raňajky kupovanú a bola som veľmi sklamaná. Najbližšie si urobím podľa teba.:-)
frezia
Krasna vianocka, este som ju sama nerobila.
martinat
Krasna na pohlad a chutovo urcite tiez. Kolko asi trva to druhe kysnutie? Dakujem.
timeforacake
Jeej!Dakujem vam vsetkym velmi pekne za krasne komentare, hned mam krajsie rano :)
Druhe kysnutie je tak priblizne 20-30 minut, zalezi na teplote v miestnosti, kde vianocka kysne. Ked sa nadvihne a zvacsi svoj objem, vtedy je najlepsie ju supnut do rury. A potom uz len pockat kym je krasna zlata.
Dobru chut! :)
pacik
Dnes sme mali domácu vianočku na raňajky, ale na budúce skúsim podľa teba, máš ju výstavnú. Máš pravdu, vianočka patrí k domovu :-)
klaudia968
Vianočka sa ti vydarila,páči sa mi aj kombinácia múk. Určite vyskúšam.
timeforacake
ďakujem za komentáre a za krásne privítanie :) Už dlho som uvažovala nad varechou.sk, a myslím, že až teraz bol ten správny čas:)
Všetci ste tu veľmi šikovní, kde sa pozriem tam je úžasný recept!
shiculka
Veru, nie je nič lepsie! krásna vianocka a urcite chutná! Recept vyzerá, že by ho mal zvládnut aj taky pekársky antitalent ako som ja..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia