Vianočka

egreska - fotkaegreska, 25. decembra 2012
Vianočka
Foto: egreska

..nielen na Vianoce

Suroviny

600 g
140 g
250 ml (teplé)
1/2 kocky
1 ks
120 g (roztopené)
 (alebo sušené brusnice)
štipka
štipka
štipka
 na potretie




Postup

  1. 1

    Vypracujeme kysnuté cesto -zo všetkých prísad okrem mandlí.Ja som použila na miesenie pekárničku,najprv všetky tekuté prísady,potom sypké.Cesto musí byt hebké,nelepivé ale mäkké.

  2. 2

    Necháme 1 hodinu vykysnut.Potom cesto rozdelíme na devät rovnakých dielov,ušulame válčeky a spletáme 4,3 a 2.Skladáme na seba a necháme ešte pol hodinku vykysnut.Potrieme vajíčkom a posypeme lupienkami mandlí.

  3. 3

    Upečieme vo vyhriatej rure na 170 st asi 50 minut.Vianočku pred pečením môžete zafixovat špilkami,aby sa vám nerozišla..ja som to nerobila.

Diskusia k receptu

helca103
krásna vianočka sa Ti podarila,ja som sa do jej pečenia zatiaľ nepustila ale možno raz :-)
marianne
No a vyzera to na dalsiu skvelu vianocku,Tvoje recepty sa mi daria @egreska ,ukladam si. V poslednej dobe sa mi ich zapacilo piect na nedelnajsie ranajky
miamia
Tiez som este vianocku nepiekla, ale laka ma to, tak ukladam... :)
iva63
tiež mám odskúšané tvoje recepty, nesklamali ma, tak si ukladám aj tento rcp, ďakujem
egreska
dakujem pekne ,dufam že vás ani tento nesklame :-)
medovnicek
prekrásna vianočka, vydarila sa ti na 1***, ja som piekla tiež, ale nemala som ju takú peknú ako ju máš ty a už je zjedená, v tej mojej bol na malé kocky nakrájaný marcipán
trencanka
Mas ju krasnu! Ja som podla tohto receptu (myslim, ze ho mas z ceskeho MMB s malou obmenou) piekla tieto Vianoce az dve vianocky a skutocne sa vydarili veeeeelmi dobre!! Bola som prekvapena milo. Ja ale davam 450g hladkej muky a 150g polohrubej a masla som dala 125g a 3 zltky. Cele vajicka nedavam, vraj rychlejsie stvrdne potom vianocka, neviem ci to je ale pravda. V tejto mojej podobe budem pekavat vianocky, je to ozaj vysperkovany recept.
helica
@egreska , zrovna som chcela dať do Varechy dotaz na pečenie vianočky v teflonovej forme. Tá Tvoja je skutočne krásna, normálne si pýta zakusnúť do nej! Ja som kedysi piekla vianočky, chuť veľmi dobrá, len ten vzhľad, no bieda. Vždy sa mi akosi " rozcapila" na plechu a ešte k tomu aj ako by pripitá, spadnutá na jednu stranu. Darmo som prichycovala špajlami a podopierala alobalom, nič nepomohlo, tak som to vzdala. Dnes som videla v obchode teflonovú farmu na vianočku. Celkom sa mi pozdáva, len si neviem predstaviť, ako docielim, aby bola po vyklopení pekná lesklá!? Podľa logiky by mala byť ako spodok buchty, nie? Ak vieš poradiť, alebo má niekto skúsenosti s pečením vo forme, prosím poradte mi, budem vďačná.
smejkad
ahoj @helica
sice az po roku, ale mozno pomoze niekomu
po upeceni potri rozpustenym medom s troskou masla, chyti trosku lesk :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia