Veterníky

mimmka - bez fotkymimmka, 23. februára 2013
Veterníky
Foto: mimmka

Tieto Veterníky vznikli v našej obľúbenej kuchyni. Raz, keď rodičia neboli doma, tak som ich chcela prekvapiť, pretože mali výročie. Hľadala som v knihe, čo Zobraziť celý popisTieto Veterníky vznikli v našej obľúbenej kuchyni. Raz, keď rodičia neboli doma, tak som ich chcela prekvapiť, pretože mali výročie. Hľadala som v knihe, čo chutné by som im urobila. Našla som recept z odpaľovaného cesta- veterníky. Vždy som rada chodila do cukrárne na tento zákusok a teraz už nemusím, pretože si ho spravím aj doma, vždy keď mám chuť na niečo sladké.

14
porcií
45 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

250 ml
štipka
100 g
150 g
4 ks
 na potretie plechu
PLNKA:
250 ml
2 lyžice
4 ks
80 g
1
30 g
200 g




Postup

  1. 1

    Do hrnca odmeriame vodu, pridáme soľ, maslo a necháme zovrieť. Len čo voda začne vrieť, vysypeme hladkú múku, ihneď zmiernime oheň a dôkladne miešame, aby sa nevytvorili hrčky.

  2. 2

    Na veľmi miernom ohni a za stáleho miešania cesto krátko paríme. Správne spárené cesto poznáme podľa toho, že sa začne oddeľovať od dna a stien nádoby, je pevné a lesklé. Odpaľované cesto preložíme do studenej misy, miešame a spracúvame, kým čiastočne nevychladne.

  3. 3

    Do cesta postupne zapracujeme jedno vajce po druhom a každé s cestom dôkladne spojíme, kým pridáme ďalšie. Hotové odpaľované cesto musí byť husté, hladké a lesklé.

  4. 4

    Plech vystelieme papierom na pečenie a cukrárskym vrecúškom naň striekame rôzne tvary. Do rúry vložíme hrnček s vodou, aby sa nám pečivo nadvihlo. Plech vložíme do dobre rozohriatej rúry (200- 220°C). Rýchlym zahriatím sa v ceste vytvorí para, ktorá pečivo nafúkne. Prvých 7 min. nesmieme rúru otvárať, aby sme neprerušili narastanie cesta, inak by pečivo zostalo nízke. Po uplynutí tohto času teplotu zmiernime a pečivo dopekáme pomaly, aby vnútri nezostalo vlhké. Keď sa povrch sfarbí dozlatista, necháme pečivo v pootvorenej rúre ešte dosušiť asi 10 min. - Pečivo rozkrojíme ešte horúce, inak by sa lámalo. Plníme až po vychladnutí.

  5. 5

    Postup plnky : Mlieko (trochu si odložíme) a rum so žĺtkami, práškovým a vanilínovým cukrom miešame vo vodnom kúpeli do zhustnutia. Pridáme škrobovú múčku rozmiešanú v troške mlieka a krátko povaríme. Veterníky naplníme krémom a povrch prelejeme čokoládou (200g).

  6. 6

    Prajem dobrú chuť ;)

Diskusia k receptu

ankabanka
prekvapenie je vzdy dobre, ale tieto tvoje zrovna nevyzeraju najlepsie oproti tym, ktore uz ponukli aj ine kucharky.
aamm
možno keby bola čokoláda hustejšia,veterník by mal mať asi dve plnky ale každému podľa chuti, hlavne že sa zjedia
mimmka
Ja mám len 17 rokov, nie som žiadna kuchárka a robila som to prvýkrát a všetkým chutilo
majova
Ja som v sedemnástich dobre ani tú čokoládu neroztopila... O odpaľovanom ceste ani nehovorím. Gratulujem a teším sa, že sem pridáš ďalšie recepty!
astheart
Já ti gratuluji! Udělat totiž povedený zákusek z odpalovaného těsta je skoro cukrářská maturita! A pro ty, co mi píší pod můj recept na Větrníky - Ptysie: Nějak se tady taky nedokážu dopátrat karamelu, a přesto jsou to větrníky! :)
ejmepb
@ mimmka, mňa si prekvapila týmto prevedením, plnka bez masla, šľahačky a stou čokoládou mi to celkom príde ako sladký obed. Super, palec hore za to odpaľované cesto, nie každý si naň trúfne, skús si pozrieť karamelové veterníky od @ Orchidea, tiež pekne spracovaný rc, inšpirácia na plnku aby to bol "koláčik". Držím palce, čochvíľa bude z teba pani kuchárka.
akeber
@Mimmka , najviac kritiky je od tých ktoré na varechu nepridali ani jeden recept :-( , ja v tvojom veku som nevedela ani varešku držať v ruke nie to ešte niečo upiecť .....si šikula , je veľmi pekné od teba že si spravila prekvapenie pre svojich rodičov
3sandra3
super veterníčky... mám ich veľmi rada... jeden by som si z tvojich uchmatla a zhltla ..MŃam
domacapani
Pre mna vyzeraju super. Mam ovela viac rokov, ale take krasne som nikdy nespravila. Drzim palce. Nedaj sa odradit. Vsetci mame schopnosti v roznych oblastiach a este sa cely zivot zlepsujeme. Paraaaada.
macusa
Preboha to čo sa tu deje na vareche?!
Stále si tu niekto "obtiera o niekoho hubu"... Neskutočné... Môžete sa hanbiť. Varecha je o receptoch a nie o rečiach! A ked sa mi niečo nepáči tak to jednoducho ignorujem a nepíšem.
V poslednej dobe vždy ked otvorím recept narazím na komenty, ktoré musia byť od väžne zakomplexovaných ľudí ked si dokážu chláchotil svoje "EGÁ" na mieste ako je varecha...
Mimminka určite sú výborné aj ked nevyzerajú ako vystrihnuté z časopisu! Mne si chúťky narobila!
isabel2
Aj ja som to odpaľované cesto skúšala možno v Tvojom veku a podarilo sa.Dnes už mám takú vnučku.Boli to venčeky z odpaľovaného cesta.Nech sa Ti dari.
mesiar50
Excelentné na tak mladú slečnu.V sedemnástich som si
vedel spraviť jedine tak varené vajce.Rodičia majú z teba určite radosť.Prijmi prosím.pozdrav z nederlandu
marijanka712
@ankabanka si nová pekne ta vítam, akurát si sa stihla zaregistrovať a už aj tak zostra... snáď by som ti poradila čítaj a trošku sa zorientuj teším sa na "tvoje výtvory" iste nám niečo ponúkneš toto 17 ročné dievčatko je velmi šikovné do všetkého sa púšťa je obdivuhodné z jej kul.skúsenosťmi a do verníkov sa ani ja tak odvážne nepustím, lebo pred nimi mám rešpekt už sa mi asi 2x nepodarili a preto jej výtvor chválim možno že aj pre mňa je prekvapenie tá čokoláda ešte som to s ňou neskúšala , ale môže to byť dobrotka ..... @mimmka o pár rokv nás strčíš do zadného vrecka držím ti palce len pokračuj ďalej také šikovnice sú tu potrebné
afataga
@ankabanka mozno tieto nie su vystavne, ale aspon vidno, ze ich robila sama, narozdiel od nektorych tu nedavno prezentovanych, ktore akoby vypadli z cukrarne
@mimmka ja by som ochutnala, aj ked je pravda, ze to nie su celkom veterniky, ale snaha sa ceni, ja som v tvojom veku vedela tak prazenicu :-)
ankabanka
chapem vas.
o rokoch tu asi tolko: uz velakrat napislali! recepty 10 rocni ktorym ste tlieskali a sa klanali po zem az vysvitlo, ze su to dobre dospeli ludia! chapem ze povzudenie treba, ale preco vsetko len chvalit, ked je nazor aj odlisny?
Od teraz budem pouzivat teda :MŇAM recepty: namiesto slov, ktore vyjadru nazory aj inych s ktorymi som na reci. fuuuuhaaaa
a nepotrebujem vasu radu, ze radsej nech teda nepisem nic.
pa.
medovnicek
@Mimmka náhodou im nič nechýba, ja som už ako sa vraví "stará korčuľa" a na odpaľované cesto som si ešte netrúfla, len tak ďalej, si šikulka
spetkasoli
@mimmka , nič si nerob z blbých rečí a zlých ľudí. Na svoj vek si velmi šikovná, si mladá a ja som na odpaľované cesto ešte odvahu nenašla a to mi už ťahá na 60tku. Človek sa učí celý život. Ja prd tebou dávam klobúk dolu, drž sa a nenechaj sa odradiť a znechutiť. Já ti fandím:)
evanaaa
@ankabanka , tu nejde ani tak o kritiku, ale o to, ako je podaná,ty si @mimmka dala najavo, že sú tu aj lepšie veterníky ako tieto jej. Mohla si sa najprv podívať na vek,a posúdiť až potom, 17-ročné dievča sa nedá prirovnať k staršej gazdinej-kuchárke, ktorá enjaké skúsenosti má.
Čo sa mňa týka, ja by som sa asi nezmohla ani an takéto veterníky, ešte som ich síce neskúšala, ale neviem, či a ako by sa mi podarili. A ečte - desaťročné deti tu nie sú, ale o niečo staršie a ja im verím, že majú ten vek aký udávajú a recepty tu dané sú od nich. Apropo - ty vieš takéto veterníky spraviť?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia