Veterník XXL fotorecept

andikiss - fotkaandikiss, 17. januára 2014
Veterník XXL (fotorecept)
Foto: andikiss

Milujem veterníky, ale nikdy sa mi nedarilo spraviť odpalovane cesto. Raz som bola u kamarátky na návšteve a ponukla ma so zákuskami. Vedela, že Zobraziť celý popisMilujem veterníky, ale nikdy sa mi nedarilo spraviť odpalovane cesto. Raz som bola u kamarátky na návšteve a ponukla ma so zákuskami. Vedela, že milujem veterníky tak mi ich spravila podla receptu svojej maminky. Môžem povedať, že ma potešila a odchádzala som od nej s úsmevom a receptom vo vačku.

20-20 minút
na 180 °C

Suroviny

18 dkg
200 ml
200 ml
6 ks
 štipka
 uvarené
3/4 l
2 bal.
1 ks
2 bal.
250 ml
podľa potreby
20 dkg
4-6 PL




Postup

  1. 1

    "CESTO:" 200 ml oleja a 200 ml vody so soľou privediem do varu a pomaly pridávam múku a miešam až kým sa neoddelí od steny kastróla.

  2. 2

    Potom dám do misky párkrát premiešam a nechám vychladnúť.

    Veterník XXL (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď už je vychladnuté pridávam celé vajcia po jednom. Každé jedno dobre vymiešam s mixérom.

    Veterník XXL (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plech vyložím papierom na pečenie a polovicu cesta natrem na papier. Upečiem v dobre rozohriatej trúbe 20 minút na 180 °C, ale dvierka sa otvoriť nesmia počas pečenia.

    Veterník XXL (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ak je upečené opatrne preložim na dosku a stiahnem papier. Cesto sa bude vlniť a na pohľad nebude pre nás gazdinky pekné, ale to má byť také cesto. Postup opakujem ešte raz.

    Veterník XXL (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    "PLNKA:" Na plnku deň predtým uvarím salko (asi tri hodiny vo vode). Môže to byť aj sladený aj nesladený...iba pri nesladenom dám viac cukru do pudingu, keď varím. Uvarím 2ks zlatých klasov v 3/4 l mlieka, cukor dám podľa potreby aký sladký chcem mať zákusok.

    Veterník XXL (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do horúceho pudingu dám maslo, môže byť Palmarin alebo aj obyčajné maslo, ja dávám obyčajné. Nechám vychladnúť.

    Veterník XXL (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď je vychladnuté dám uvarene Salko a dobre spolu zmixujem.

    Veterník XXL (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nalejem na cesto a dobre to urovnám. Potom vyšľahám v 250 ml studenom mlieku 2 ks šľahačky niekde treba dať aj cukor( môže sa pridať aj vanilkový cukor ). Mixujem 5 minút a keď je dobre tuhý tak natrem na plnku a zakryjem druhým plátom cesta a trošku pritlačím.

    Veterník XXL (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    "POLEVA:" A na koniec spravim polevu: ja dávám jemný kryštáľový cukor 20 dkg do kastróla so 4 pol.lyžicami mlieka...keď je veľmi tuhý pridám ešte 1-2 pol.lyžice mlieka. Niekedy mám tmavšiu polevu niekedy bledšiu. Komu sa nechce robiť polevu, môže posypať prášk.cukrom alebo hocijakú inú polevu z obchodu. Podľa chuti kto čo má rád. :-)))))

    Veterník XXL (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dám do chladničky na pár hodín, (ak to tam vydrží) a krájám a už nám pri krájaní zbiehajú slinky. Je s tým viac práce, ale výsledok a chuť stojí to za to. Prajem dobrú chuť.

Diskusia k receptu

elef
no tak toto sa mi paci,aspon sa netreba drbat s kazdym kuskom zvlast,raz som skusila a nedopadlo to dobre,nikomu neukazat a potajme zjest(clenom familie ano,kto by to pojedol)urcite skusim:)))
1x rea1
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Vyzerá výborne,ďakujem za recept:-) chcem sa spýtať ako sa to kraja či sa nelame?
jozka2
no tak toto sa podoba na kremes a na veterniky sa nepodoba ani z rychlika,ale voci gustu ziaden disputant.
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
toto sa mi paci!!urcite vyskusam,@jozka2 kedze je odpalovane cesto,podoba sa skor na veternik a nie na kremes :) ukladam do kk,
tothka
Doporučujem vrchný diel nakrájať na štvorce. Veľkosť podla chuti a poukladať potom na krém. Jednoduchšie a ľahšie sa krája. Výborná náhrada za veterníky.
alexa61
250 ml mlieka a 2 šľahačky.....práškové? Inak recept super
radost
áno..je výborný..na VARECHE pod názvom -Veľhory..veterníky na plechu...:-)
stačili by nám dva kúsky..ostatné ti nechám...môžem odskočiť..??
sev111
u nás doma ho voláme vlny :-) inak veľmi obľúbený :-)
milad
@babina28 , ak si ich hotové z plechu povykrajuješ okrúhlou formičkou, rozdiel nespoznáš. Sú fantastické a podľa mňa menej prácne ako klasické okrúhle.
Ozaj, prečo sa to volá veterník? Čo má spoločné s vetrom, alebo vetrami???? Vie niekto?;-))))
katka78
Jeden z mála zákuskov, ktoré mám rada je veterník a toto síce klasický veterník nie je, no čosi podobné som už tiež jedla. Kolegyňa "to" priniesla pod názvom "mračná". Recept bol identický s tým na veterníky, akurát sa nerobili jednotlivé kúsky, ale cesto sa spracovalo na celý plech. Taký veterníkom inšpirovaný koláč pre lenivcov :-)))
Škoda, že si nespravila ten svoj na guľatý plech, alebo do tortovej formy, vtedy by to aj vizuálne pripomínalo veterník XXL :-))
evanaaa
Myslím, že na tvare nezáleží, len aby sa vydaril a aby bola aj dobrá chuť, môže sa to nazvať hocijako. Bola by som rada, ak by sa mi aspoň takto podaril, ale ešte som neskúšala :-)
ariel
málo múky , namiesto masla olej..hm, odpaľované cesto podviesť olejom nič moc, ak porovnám iné recepty , nič xxl . tak pre dvoch, a nechcem vidieť to rozotieranie na mini hrúbku,




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia