Veselé dulové kompóty

naninka1 - bez fotkynaninka1, 20. októbra 2011
Veselé dulové kompóty
Foto: naninka1

Veĺmi rada zaváram, pečiem a skúšam nové recepty, čo je na mne aj vidieť :-(. Keď vidím niečo nové v telke, alebo na vareche, Zobraziť celý popisVeĺmi rada zaváram, pečiem a skúšam nové recepty, čo je na mne aj vidieť :-(. Keď vidím niečo nové v telke, alebo na vareche, tak sa snažím vyskúšať to. Netradičné kompóty som robila už dávno, ale keďže toho času je veľmi málo aj zdravie nedovoľuje sa "hrajkať ", tak len zaváram obyčajne a hlavne rýchlo. K takýmto kompótom ma išpirovalo hlavne terajšie obdobie, keď každy straší s krízou, tak som chcela mať aspoň veselé kompóty. Europesimisti si môžu urobiť aj s novým smajlíkom :-€.

Suroviny

Suroviny:
 (bižalmy)
Nálev:
5l
1kg




Postup

  1. 1

    Ja si najsamprv uvarím nálev, aby vychladol. Potom očistím a nakrájam duly. Sú veľmi tvrdé, boli z toho ruka, preto je najlepšie ich oberať, keď ich spáli prvý mráz, sú potom aj sladšie.

    Veselé dulové kompóty - obrázok 1
  2. 2

    Potom si nakrájam na plátky dobre umytý citrón a vyrobim smajlíka. Na dulu priložím plátok citrónu a očká "priklincujem" klinčekami. Ústočka vyrežem z jablkovej šupky a opatrne vložím do fľaše.

    Veselé dulové kompóty - obrázok 2
  3. 3

    Potom zalejem nálevom, ktorý som uvarila z vody, cukru a klinčekov (varím cca 5min.) Dám vrchnáky a sterilizujem pri 80 stupňoch asi 20min.

    Veselé dulové kompóty - obrázok 3
  4. 4

    Keďže ovocia som mala veľa, tak som uvarila pre môjho zlatého vnúčika aj detskú výživu-dulovú. Postup je rovnaky, ako pri jablkovej, len na miesto jabĺk dáme duly.

    Veselé dulové kompóty - obrázok 4

Diskusia k receptu

kata50
Milý kompót. Ja dule do kompótu krájam na menšie kocky. Sú tvrdé a potom sa mi rýchlejšie vysterilizujú.
hannah22
dulu už v záhradke nemám ale chuť a vôňu si viem predstaviť, pridávala som po jednom klinčeku do flaše, no tvoje smajlíky tie nemajú chybu , pridáš klinčeky a zároveň aj citron, si šikovná a tvorivá.... :))
akeber
krásne , výborný nápad pre spestrenie :-)))
danculka
Závidím ti,že ešte máš čo robiť....pekné,určite by som to rada ochutnala,ešte som nie...
hubata
Nádherné, aj mne tiež zostala len spomienka na dulový kompót a ich prenikavú vôňu. Ach jo! Uložím si receptík, možno raz tú záhradu budem mať.
luliana
aj ja robievam kompot z bduli ale ak mozem radu na to supanie treba si ich dat predvarit a potom to supanie je laksie.ja ked robim kompot tak davam do kazdeho pohara stamprlik sirupu a vlastne si sama urcim aku chcem mat chut kompotu ,,,mame to velmi radi mozte vyskusat
klaura
krásne, veselé ... ja by som sa stále chodila do komory na takéto kompótiky pozerať ... :) na budúci rok vyskúšam ... urobím z hrušiek bo duly nemám ...
medovnicek
krásne, nápadité, okaté, musí byť super mať policu plnú usmievajúcich smajlíkov
naninka1
Milé varecháčky, veľmi pekne Vám ďakujem za same pochvaly,som rada, že sa to každej páčilo, dodalo mi to chuť do života (mám totiž zdrav. problémy) Ten Europesimista vnikol náhou, mal to byť veselý, ale privkladani do fľaše sa mi zdeformoval citron a jablčková šupka sa mi pretočila, ale nevadí aj tak sú chutné, ten citrón tam dodá takú zvláštnu chuť.
marauder
@naninka1 : Tak to som 10 kg duli z Lorincika nemusel tahat domov a trapit sa s nimi.... Vymenila by si 1 flasku za 9 kg? ;-)) Par kuskov mam po skriniach.... Svagrina, Nemka, si dava zalezat na estetike, urcite by si tych EU optimistov vymenila za lahky, jahodovo-rebarborovy dzem....
diabambulka
krásne hlavne smailíci, človek má super náladu, len sa pozrie do špajze :-)))
lyali
Duly som zatiaľ ešte neskúšala, ale raz možno skúsim. Tvoji smajlíci sú krásni a zatiaľ ich odkukám do iných kompótikov :-) Veru, nech je nám s nimi veselšie :-) @naninka , prajem Ti, aby sa Ti polepšilo a nech Ti radosť z varenia pomáha prekonať, čo treba :-)
delikatesa
Raz som ich zavárala a bol to mňam mňam kompót.No a na severnom Slovensku duly nie sú :(
naninka1
Ďakujem všetkym za pochvalu, to vždy poteší.
Pre: marauder, prepáč, ale nevymením, lebo je to pri mojích zdr. prob. pre mňa veľmi namáhavé všetko, nie len zaváranie a ovocie ešte mám, takže ďakujem.
hannah22
držím palčeky, dúfam že je nádej na zlepšenie, takže nech sa zlepší a príde aj radosť z varenia a života.... :))
brnci
ja namiesto citrónu pridávam do každej fľašky lyžicu rumu
cuvi
Páči sa mi,váš optimistický a pozitívny prístup k zaváraniu,dobrý nápad,osvojujem si ho.To je ukážka,že aj ked nás telo zrádza duch víťazí.Všetko dobré.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia