Bravčové mäso na smotane
Bravčové mäso na smotane

Vepřové nudličky s liškami na smetaně fotorecept

klukodvody - fotkaklukodvody, 8. apríla 2019

Měl jsem kousek vepřové kýty a když jsem něco potřeboval v mrazáku, objevil jsem ještě balíček lišek z loňského roku a tak mně napadlo Zobraziť celý popisMěl jsem kousek vepřové kýty a když jsem něco potřeboval v mrazáku, objevil jsem ještě balíček lišek z loňského roku a tak mně napadlo to společně zpracovat. Smetana na vaření také byla a tak jsem vytvořil tohle jídlo. Vyšlo to i s tím, že jsem dovařil knedlíky a tak bylo úplně jasno.

4 -6
porcie
10 minút
príprava
45 - 60 minút
tepelná úprava

Suroviny

3/4 kg
300 g (huby)
250 ml
1 PL
1 ks veľká
3 PL
1/2 KL
1/2 KL
1 - 2 PL




Postup

  1. 1

    Tak nejdříve si na chvíli namočíme lišky (kuriatka, pozn. red.) a potom ocedíme, ale vodu schováme. Maso nakrájíme na nudličky, cibuli nadrobno.

    Vepřové nudličky s liškami na smetaně (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Připravíme si koření, na obrázku chybí kurkuma, ale protože jsem se pro ní rozhodl později.

    Vepřové nudličky s liškami na smetaně (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakrájenou cibuli si rozdělíme na polovinu, a dáme si dvě lžíce sádla do jednoho kastrolu a dáme si jednu polovinu osmahnout a dáme orestovat maso.

    Vepřové nudličky s liškami na smetaně (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na pánvičku dáme jednu lžíci sádla, zbytek cibule a přidáme trochu orestovat lišky.

    Vepřové nudličky s liškami na smetaně (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Když jsme obojí orestovali, přidáme lišky k masu, zaprášíme moukou, promícháme a necháme maličko přichytávat. Ale opravdu jen maličko. Nepřipálit. Mělo by se to trochu přichytávat.

    Vepřové nudličky s liškami na smetaně (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Okořeníme, přidáme tu kurkumu a zalijeme vodou z lišek a podle potřeby přidáme ještě trochu vody a nebo pokud máte vývar. A necháme dusit doměkka.

    Vepřové nudličky s liškami na smetaně (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Když máme všechno měkké, přidáme smetanu, kterou máme celou dobu vyndanou z ledničky, aby se nám omáčka nesrazila.

    Vepřové nudličky s liškami na smetaně (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Promícháme, provaříme, dochutíme, přidáme lžíci másla a odstavíme.

    Vepřové nudličky s liškami na smetaně (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

kvakac
Ja by som si veru dal tiež poriadnu porciu. Kuriatka som dlho nemal. Keď som ich nazbieral veľa, tak som robieval z kuriatok aj perkelt, tiež dobrota. Pekný deň želám.
terinka55
Fajnovo si navaril. Líšky - kuriatka sú veľká delikatesa. Pozdravujem!
haji
Výborné jídlo jsi navařil, přiznám se, že sólo lišky jsem nikdy nejedla. Mám ráda taková jídla, dokonce i s knedlíkem - zvlášť když je domácí. Teď mám naslintáno v klávesnici. Přeji hezký večer!
mijaita
@Klukodvody já mám jen otázku. Vidím úplně poprvé v houbové omáčce s knedlíkem zázvor a kurkumu. Nevěřím vlastním očím. To proč? To jako kdybys to dal do halusek!
klukodvody
@Izabella929 (8.4.2019 17:24)

Díky moc. Ty lišky jsem dostal vloni od souseda protože si nedovedu představit, jak bych je se svými koleny ty mrňousky sbíral. Krásný večera moc pozdravujeme.
klukodvody
@Kvakac (8.4.2019 18:22)

Díky a byla to jen náhoda, že jsem je v mrazáku objevil. Ale ten perkelt bych si teda dal. Srdečně zdravíme.
klukodvody
@Haji (8.4.2019 18:42)

Moc Tě zdravíme a mohu Ti říct, že lišky jsem neměl ani nepamatuji. Nebýt skvělého souseda, tak jsem je neměl a proto jsme je hned pozvali na oběd. Kdyby jsi byla blíž, pozveme Tě také. Krásný večer přejeme.
1x haji
klukodvody
@Mijaita (8.4.2019 19:10)

Já Tě nechci nějak napínat, vaříš věci které já neumím a umíme si i napsat, ale nevím, kde tady vidíš houbovou omáčku. To že na tom je smetanová omáčka ještě není houbová omáčka. Ten zázvor, kterého je tam jen trochu neudělá prakticky nic a kurkuma je to samé. Jinak je to jen a jen moje kombinace a mohu Tě ujistit, že talíře byli dost čisté. Moc zdravíme a dej vědět jak Ti dopadla akce.
sracz
... tak takéto niečo, zvlášť od Teba kamarát Jožka zo Znojemska, smiem, môžem a chcem. Tu by si sa za kuriatka nedoplatil. Nie celý "polkilovec" tu v špeci "AJ_shope" bez hanby predávajú od 50 do 70 $, aj keď pravdou je, že sú široké niekedy ako riadna chlapská dlaň. Nemohol som si povšimnúť "poddžub" za zázvor (na Slovensku s krajším názvom ďumbier) a za kurkumu. V mojej kuchyni majú už dávno nezastupiteľné miesto. Ďumbier kvôli lepšiemu a hlavne bezproblémovému tráveniu (môj dávny priateľ Janko Belej zo Zemplína, žiaľ už na Pravde Božej, ma ho naučil, čerstvo strúhaný /100g na 10kg mäsového základu/ zapracovávať aj do domácich údených klobás. Nuž a kurkuma vytvorí v jedlom diele prekrásnu žltú farbu. Pokiaľ som zabŕdol do zdravej výživy, naučil som sa, realizujem a mám len a len vynikajúce skúsenosti, kombinovať čerstvo mleté čierne korenie s turmericom. Dokonca aj na čerstvo roztvorené avocado! Boli by ste všetci prekvapení, akú úľavu pocítite po takomto užívaní vo Vašej črevnej klíme! Majte doma na Slovensku I na Moravienke krásne dni!
skotova
Mám ještě nějaké lišky od loni. Na Šumavě jsem jich minulý rok našla doslova "koše" a nevymýšlím si. A protože jsme na Kvildě bydleli v apartmánu, sušila jsem, nakládala jsem, zamrazovala jsem a vařila jsem celý, celičký týden z lišek. Nejen s masem jsou výborné.
kimlo
@Skotova (10.4.2019 10:21)
Na Kvildě? Tam som bol na vojne, bola to rota PS, teraz je to penzion?
skotova
Ano, lišky jsem našla v okolí Kvildy. Máte pravdu, bývala tam vojenská posádka, která už je mnoho let zbouraná a dodnes na jejím místě nic nepostavili. Dnes je to hodně turisticky navštěvovaná lokalita, je tam vybudováno (a stále se buduje - z objektu bývalé pily bude obrovské welnes zařízení) spousta nových penzionů - asi byste to tam nepoznal.


1x haji
45678
@Skotova (10.4.2019 11:36)

Ako dobre,že to píšeš,môj manžel tam tiež vojencil,pred 55 rokmi :-) isté s @kimlo nestretol :-), ale stále chce ísť pozrieť,ako to tam vyzerá...nemusí :-) sprostredkujeme mu Tvoju informáciu.
Pekný deň želám ...
45678
@klukodvody ,dobre varíš :-) prísada by som si k Vášmu stolu rada a viem,že by mi chutilo. Pozdravujem a pekný deň želám:-)
kerdzolino
Výborný recept, práve sme ho dovarili a bolo to úžasné. Odporúčam každému vyskúšať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia