Vepřová plec na paprice fotorecept

klukodvody - fotkaklukodvody, 26. marca 2015

Tak se zase pokusím o jeden rychlý a poměrně jednoduchý recept ,celkem oblíbený a takový ,který neudělá průvan v peněžence .Ale opět nebudu tvrdit Zobraziť celý popisTak se zase pokusím o jeden rychlý a poměrně jednoduchý recept ,celkem oblíbený a takový ,který neudělá průvan v peněžence .Ale opět nebudu tvrdit ,že je to dietní a nebo moderní .Je to prostě osvědčená klasika ,kterou jistě znáte ale jen ji připomenu .A zase abychom nejedli pořád stejné jídlo ,tak si alespoň pozměním přílohy .Já mám za ta léta problém uvařit jen dvě porce .To nějak neumím .

6
porcií
15 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

900 g
150 g
1 ks
1 l
250 ml
2 PL
2 PL
2 dcl




Postup

  1. 1

    Maso opereme a nakrájíme na kostky .Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno .Vyndám si mléko a smetanu aby se temperovala .

    Vepřová plec na paprice (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V kastrolu si rozehřeji olej a dám zesklovatět cibuli .Opravdu jen zesklovatět ,nechci ji mít tmavou a přidám maso .Stále ještě nesolím ,potřebuji aby se maso zatáhlo a nepustilo šťávu.Když je maso zatažené osolím ale jen trochu dosolím hotové jídlo a přidám papriku .Nechám ji rozvonět a zaliji trochou vývaru a nechám dusit .

    Vepřová plec na paprice (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Za chvíli doliji zbytek vývaru ,přikryji poklicí a nechám dojít téměř do měkka . Mezi tím si připravím zasmážku .Zkusil jsem obrácený postup přípravy podle kolegy tady z Vařechy a je velmi dobrý .Na suchou pánev jsem dal dvě rovné polévkové lžíce hladké mouky a krátce jsem ji orestoval a opět použiji výraz než se rozvoněla .Nechal jsem ji dost světlou ,protože nechci mít omáčku tmavou a přidal jsem 1 p.l. másla a vytvořil jsem si základ ,který jsem zalil mlékem a pečlivě rozšlehal .Přidal jsem k masu ,dolil mléko a smetanu a ještě společně provařil do konečné podoby .Dosolíme podle chuti .

    Vepřová plec na paprice (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po dokončení dáme tu druhou p.l. másla na omáčku jednak pro zjemnění a jednak zabraňuje utvoření škraloupu na omáčce. Jako přílohu jsem dal šišky a potom ohu dát knedlík ,rýži nebo těstoviny . Moc doporučuji nepoužívat jiné koření protože sůl nic neovlivní a cítíme krásné spojení másla ,masa a papriky .Ale to je na každém jak si jídlo upraví.

Diskusia k receptu

viera1
Jednoduchá klasika,pekný postup pre začiatočníkov.Dávam 5*.
marienka44
@Klukodvody , pravý vývar nemám, bujon nechcem dať, takže mi ostáva len voda?
Ten vývar si robíš sám a máš ho vždy k dispozícii? Varím len pre jednu osobu a nie každý deň, takže vývar nerobím do zásoby. Možno by sa dal zamrazit na kocky. :-) Pouvažujem o tom.
radost
@klukodvody
jednoduchá príprava...málo surovín..výborná chuť..takýto recept ma láka..za tvoju námahu ho sem dať ti patrí vďaka..
tiež sme len dvaja..asi bude v nedeľu..pochutíme si obaja...:-)
spetkasoli
ty jeden@klukuodvody , takhle po ranu mi robit chute:)toto jedlo milujem a robim presne ako ty aj s temi speclemi /haluskami/, jedla bych to kazdy den.@marienka44 , kludne mozes vyvar zamrazit, mam na mrzaku stale v malych balickach a ked je potreba, pouzijem. Pekny den vsetkym.
pacik
Máš 5*, dobre, že si pripomenul :-)
tatranocka
@klukodvody pekný recept.Mňa zaujímajú aj tie "šišky".Mohol by si dať recept :) sú zo zemiakového cesta? Robievam maslové halušky alebo s makarónmi - v tlakovom hrnci je to za 20min.A vyskúšaj pridať do omáčky nadrobno nakrájanú sterilizovanú kápiu.To jedlo je dostane novú chuť.*****
klukodvody
@marienka44 tak za prvé klidně můžeš dát vodu ,je tam jen pro začátek ale jinak vývar si dělám když vykostím kuře nebo mám jiné kosti tak si ho udělám a pak dám do malých krabiček a na mrazák .
@tatranocka ty šišky jsou z klasického bramborového těsta a dělám z jednoho těst hodně variant tak jednak plněné uzeným mase a to jsou koule nebo jako špekové ale do těch zvyknu dávat na drobno nakrájenou housku osmahnutou na sádle a nebo normální válečky nebo k moravskému vrabci špalíky to vyválíš váleček a nakrájíš na špalíčky a vaříš a nebo tyhle šišky a to je jako na ty špalíky jen menší kousky a udělám šišky .No dneska protože je pátek tak budou tyhle šišky pro mně s mákem a žena je bude mít s kakaem a oboje pocukrované a polité máslem .Na to těsto pokud bude potřeba dám recept je jednoduchý jen se musí dělat dost rychle aby neřídlo .
1x viera1
mesiar50
@klukodvody
Zrozumiteľne napísaný pracovný postup a samotné finálne jedlo vyzerá naozaj skvelo.Ďakujem ti za tip s maslom aby sa nevytvorila tá nežiadúca koža na chladiacom sa jedle.
pusta1
recept sa mi veľmi páči, zrozumiteľný postup, výborná fotodokumentácia, kvitujem maslo, ráta sa mi postup v bode č.3 a 4.
*****
mne na to množstvo mäsa sa vidí málo cibule, asi by som zápražku obišla, prosím, neber to ako kritiku, nemám rada v omáčke múku, rešpektujem však tvoj postup a chápem aj význam, milý @klukovody.
marienka44
@Klukodvody , už začínam robiť, doobeda som kúpila peknú lopatku. :)
Na záver by som pridala pár kvapiek citrónovej šťavy, aby bola výsledná chuť mierne kyslá, ako v perkelte. Aký je Tvoj názor?
tatranocka
@klukodvody vďaka.Tak som si aj myslela,že je to zemiakové cesto.Robievam nasladko...šúlance sa to volá u nás (s makom alebo opraženou strúhankou) a v podstate všetko,čo spomínaš v určitých variantách (vrátane chlpatých knedlí :) Ja ich mám najradšej druhý deň opečené a s viedenskou cibuľkou ☺.
klukodvody
@marienka 44 na tohle neumím odpovědět nikdy jsem to nakyslé nedělal tohle je celkem specifický recept ale zkus a dej vědět .Však můžeš udělat tak jak píší ochutnat a potom si přidat pár kapek citronu a uvidíš co ti bude víc chutnat .@tatrano čka moc se ten název sladkých neliší odA češtiny ,u nás jsou to šulánky ,ty opečené dělám také i z těch šulánků ,ale do nich ještě zamíchám trochu slaninky a zamíchám tam vajíčko jako na knedlíky s vejci .A ty chlupaté knedlíky se u nás jmenují různě chlupaté knedlíky klouzáky ,šup do vody ,bosáky no a ještě podle krajů ,ale jsou u nás ze syrových brambor a nebo syrové a vařené ,zase podle toho kde se dělají .@pusta1 no jestli máš radši výraznou chuť cibule tak ano ,ale já mám rád tu jemnější jak píšu ,kde se snoubí máslo ,paprika ,maso a jen tak v pozadí ta cibule a hlavně já jí tam nechávám ona se úplně rozdusí .No zasmážku ,zápražku , bešamel a podobně používám na všechny omáčky ,protože je dělám hustší jen nepoužívám na šťávy .A opravdu se neomlouvej za přidání tvého názoru to přece není zlá kritika a já se o jídla i rád bavím .Děkuji všem za pěkné komentáře a jsem tady moc rád .Hezký den všem .
mesiar50
@marienka44
Mozes si do jedla pridat stavu z citrona a budes mat jedlo na sposob maso na divoko.A zmrazit sa da vselico medzi inymi aj rozne vyvary.
viera1
@mesiar50 Môžeš aj tak,ako robím ja;po dovarení prekryjem hrniec plátenou/papierovou utierkou a prikryjem.Para,ktorá stúpa hore sa zachytí na utierke a nekvapká späť do hrnca.Ani koža sa nevytvorí.
evanaaa
Takto nejako aj ja robievam mäso na smotane, páči sa mi aj tvoj recept, síce nedávam zásmažku, keď už, tak len zátrepku, niekedy dokonca aj trošku masla nakoniec....
a pre @marienka44 , toto je na spôsob paprikášu, netreba okyseliť.....
evanaaa
@klukodvody , ešte jeden tip, robila to tak moja mama, robím to aj ja, ak varím na smotane mäso, alebo nejakú omáčku, tak si večer pred varením zmiešam spolu kyslú a sladkú smotanu a nechám vonku do rána - toto práve neviem, či v chladničke, lebo už som sa na to nestihla spýtať, ale ak je veľmi teplo, vtedy nechám na chlade, inak len tak voľne, vonku na linke a pred vliatím dám do nej štipku cukru ( nemusí byť, ale istím zrazenie, inak, aj bez toho sa mi nezráža).
klukodvody
@evanaaa nevím kde bydlela tvoje mamička ale tohle vím od mojí babičky a ta to dávala na schody do sklepa .Na statku .No já si troufnu když dělám svíčkovou a není dost dochucená a potřebuji přidat ocet tak ji uvedu do plného varu a přikapávám ocet ale hodně metlou šlehám a také nesrazím .No a s tím zahušťováním je to tak ,udělám to vždycky podle toho jak potřebuji a teď (to ale nikomu neřeknem)jak mám náladu také použiji zátřepku u nás se tomu říká "AMERIKA" to je výraz vyloženě kuchařský .
motyka
Keď dávate ocot alebo citrón do jedla a chcete pridávať smotany, musíte to nechať dobre prevrieť/ ešte bez smotany/. Do smotany potom dať múku alebo iné zahusťovadlo, prilievať a rýchlo miešať - tak ako píše @klukovody. Vtedy sa nezdrcne. Keď to urobíte opačne, alebo ocot nedostatočne prevrie, vtedy sa to stane. A smotany nemôžu byť studené.
Ináč k receptu - oceňujem jednoduchosť, málo surovím a pritom vynikajúca chuť. S tými sližkami - super. Robím podobne.
jarunka
Dobre jednoduche jedlo, davno som nerobila su lance.
evanaaa
@motyka , ak chcem okyseliť omáčku, či už octom, alebo citrónom, urobím to úplne pred vypnutím, keď už tam mám aj smotany. A tie si pred pridaním neohrievam, neviem, prečo by nemali byť studené, neznamená to, že vychladené, ale izbovej teploty postačia. Veď ani zátrepka sa horúca, či teplá nepridáva do varenia.
motyka
@evanaaa - presne tak som to myslela - nie studené - to znamená, že nie práve vybraté z chladničky. Izbová teplota - to už nie je studené. Okysliť sa môže aj tak ako píšeš ty, taktiež to pri niektorých jedlách robím, ale keď pridávam počas varenia, tak to robím tak, ako som písala a neudrcne sa mi. Myslím, že tu to nie je o slovíčkach. Každý nech varí ako chce. Ja som len napísala svoju skúsenosť.
1x motyka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia